Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:35: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 10:19

Κωνσταντόπουλος: “Σε απόγνωση οι κάτοικοι από τα προβλήματα στη γέφυρα Ευηνοχωρίου”

Ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανο, κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν στη γέφυρα Ευηνοχωρίου.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

«Την 11η Δεκεμβρίου η Αιτωλοακαρνανία επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα πλημμύρες και εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τεράστια είναι τα προβλήματα στην περιοχή του Ευηνοχωρίου. Η γέφυρα του ΟΣΕ κατέρρευσε προκαλώντας προβλήματα στην υδροδότηση του Μεσολογγίου, τα οποία αντιμετωπίζονται με προσωρινές λύσεις, ενώ η γέφυρα για την κίνηση των αυτοκινήτων υπέστη καθίζηση με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας.

Η αδυναμία διέλευσης από τη γέφυρα του Ευηνοχωρίου σημαίνει και την αποκοπή της παλιάς εθνικής οδού στο σημείο αυτό. Η διέλευση γίνεται πλέον αναγκαστικά μέσω της Ιόνιας οδού, με την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών τόσο για την πληρωμή των διοδίων όσο και για την κάλυψη της μεγαλύτερης χιλιομετρικά απόστασης.

Σε δυσχερή θέση βρίσκονται ιδίως οι κάτοικοι των χωριών πέριξ της γέφυρας, των κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας και συγκεκριμένα του Γαλατά, της Γαβρολίμνης, του Περιθωρίου, της Άνω Βασιλικής κλπ. Οι κάτοικοι αυτοί διατηρούν στενούς δεσμούς με το Μεσολόγγι, όπου οι περισσότεροι πηγαινοέρχονται καθημερινά για την εργασία τους, την φοίτηση των παιδιών σε σχολεία, φροντιστήρια και εξωσχολικές δραστηριότητες, την επίσκεψη σε ιατρούς, τις συναλλαγές τους με δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και επιχειρήσεις κλπ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αναγκάζονται πλέον να χρησιμοποιούν την Ιόνια οδό και μάλιστα πολλοί από αυτούς πολλές φορές την ημέρα αφού η καθημερινότητά τους επιτάσσει να πηγαινοέρχονται στο Μεσολόγγι.

Την ίδια στιγμή, μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και άλλοι διερχόμενοι από το σημείο που αναγκάζονται να μετακινούνται ιδίως για λόγους εργασίας σε άλλο Δήμο από αυτόν της κατοικίας τους εντός της Αιτωλοακαρνανίας και συχνά επέλεγαν την παλιά Εθνική οδό, καθώς αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στο κόστος των διοδίων. Ιδίως για την ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο, αναγκάζει τους κατοίκους να μετακινούνται συνεχώς εντός του Νομού. Η στέρηση λοιπόν της δυνατότητας χρήσης της παλιάς εθνικής οδού είναι για πολλούς από αυτούς δυσβάστακτη.

Τέλος, με τον ορίζοντα αποκατάστασης των ζημιών της γέφυρας να είναι αβέβαιος, άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί σε περίπτωση που η διέλευση από την Ιόνια οδό δεν είναι δυνατή λόγω προβλημάτων, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα, οπότε και η κίνηση των αυτοκινήτων διοχετευόταν στην παλιά εθνική οδό. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Δυτική Ελλάδα θα αποκοπεί στη μέση.

Τα παραπάνω προβλήματα έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας και σε διαμαρτυρίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων. Απαιτείται ενεργοποίηση των αρμόδιων Υπουργείων και άμεσες λύσεις τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών όσο και για την ασφαλή μετακίνηση των κατοίκων χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα καθίζησης της γέφυρας Ευηνοχωρίου και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Ποια μέριμνα θα υπάρξει για τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν καθημερινά την Ιόνια οδό; Θα υπάρξει απαλλαγή τους από τα διόδια και οικονομική στήριξη ιδίως όσων καλύπτουν σημαντικά μεγαλύτερες χιλιομετρικές αποστάσεις;

Ποια πρόβλεψη θα υπάρξει για τους υπόλοιπους σταθερά διερχόμενους από το σημείο ιδίως για λόγους εργασίας και υγείας;

Ποιος είναι ο σχεδιασμός των Υπουργείων για την αποκατάσταση της κανονικότητας στην υδροδότηση του Μεσολογγίου»;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

sinidisi.gr