Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  11:10: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 18:51

Μητσοτάκης: Στους τέσσερις μήνες η τρίτη δόση, αν το εγκρίνουν οι ειδικοί – Eπεισόδιο με Πολάκη

Σκληρή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με Τσίπρα στη δευτερολογία – «Η επιλογή μας είναι να μην ξαναγίνει ποτέ λοκντάουν», είπε ο Μητσοτάκης – Τσίπρας: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι οικονομικός εκβιασμός για τους αδύναμους, ενώ οι έχοντες έχουν δικαίωμα εξαγοράς

«Θέλω να καλέσω συμπολίτες μου ανεμβολίαστους να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ακόμα και αν γίνει με αίσθημα δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση. Δεν με ενδιαφέρει αν θα χάσω κάποιους ψήφους, με ενδιαφέρει να σωθούν ζωές» είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής. «Σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε κρίσιμη ρύθμιση στην μάχη κατά του κορωνοϊού που μας ταλαιπωρεί εδώ και δύο χρόνια» είπε σχετικά με τη θεσμοθέτηση υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Η συζήτηση στη βουλή στιγματίσθηκε από το επεισόδιο ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη:

Η «μονομαχία» Μητσοτάκη – Τσίπρα

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του είχε επίσης έντονη «μονομαχία» με τον Αλέξη Τσίπρα.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η καλύτερη απόδειξη μιας δύσκολης συζήτησης είναι να αλλάζει συζήτηση και από πανδημία να μιλά για τις συντάξεις Εγώ επαναλαμβάνω. Πιστεύετε ή όχι ότι πρέπει να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία; Συμφωνείτε με τις απόψεις συμβούλου σας ότι οι ανεμβολίαστοι δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στα ΜΜΕ σε φορολογικά κλπ Αυτές είναι προτάσεις εναλλακτικής πολιτικής. Ο σύμβουλός σας έχει εναλλακτική πρόταση. Θέλω την άποψή σας. Είναι σύμβουλό σας. Τον ανακοινώσατε. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Ναι ή όχι;

ΤΣΙΠΡΑΣ: Ήλπιζα ότι θα κρατούσατε ένα επίπεδο. Το χάσατε τελείως Σήμερα τα σχολεία είναι υγειονομική βόμβα. Το 25% των νέων κρουσμάτων συνολικά είναι παιδία. Η πρόταση που καταθέσαμε είναι πρώτα από όλα να αραιώσουν τα τμήματα. Μη γελάτε. Να αραιώσουν τα τμήματα. Τα σχολεία έκλειναν όπως άνοιγαν. Και μάλιστα φέτος αποφασίσατε την συγχώνευση τμημάτων. Έχετε εγκληματική ευθύνη. Η Υπουργός Παιδείας το μόνο που έκανε είναι να ευνοήσετε ιδιωτικά συμφέροντα και όχι πως θα αναβαθμίσετε τη Δημόσια Παιδεία

Θα δώσετε μια απάντηση για την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για Προσωπικά Δεδομένα για την CISCO.

Κατέθεσα από το βήμα πρόταση. Kλείνει το τμήμα όταν θα μολυνθεί το 50+1% των μαθητών . Αυτό είναι εγκληματικό. Το αυτονόητο θα ήταν με το πρώτο κρούσμα το τμήμα να κλείνει για 3 μέρες. Και να επιστρέφουν οι μαθητές με μοριακό τεστ αρνητικό δωρεάν από το ΕΣΥ. Αυτό λέμε. Εσείς μας απαξιώνετε. Έχω συμβούλους που λένε τις απόψεις τους. Εχετε και εσείς τους δικούς σας. Διάβασα τον κ. Μόσιαλο να λέει την άποψή του για το πρόστιμο. Λέει ότι κάνετε λάθος και δεν θα έχει αποτέλεσμα. Και λέει ότι έπρεπε να δοθούν θετικά κίνητρα.

Υποτιμάτε την επιστήμη. Την απαξιώσατε και λαμβάνετε αποφάσεις εκτός πλαισίου. Εχω συμβούλους που έχουν το θάρρος γνώμης τους που κατ ανάγκη δεν είναι αυτή που έχω εγώ ή το κόμμα συνολικά. Ακούω απόψεις και αν κάνω λάθος το διορθώνω. Εσείς την ώρα κρίσης αντί να ακούτε τους επιστήμονες κουνάτε δάχτυλο . Είστε ο αυτουργός της τραγωδίας που βιώνει ο λαός σήμερα

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω πρόβλημα με την επιστημονική άποψη. Έχω πρόβλημα με την μη άποψη. Με τον λαϊκισμό και την διαστρέβλωση. Υπάρχει ζήτημα όταν ασκείτε κριτική χωρίς τεκμηριωμένη πρόταση.

Με ρωτήσατε με την άποψη του κ. Μόσιαλου. Προφανώς Διαφωνώ. Αν συμφωνούσα δεν θα προχωρούσα στην υιοθέτηση του μέτρου. Εσείς δεν είχατε το θάρρος να τοποθετηθείτε για την πρόταση του συμβούλου σας. Που είναι άποψη η οποία συνιστά πρόταση. Εσείς δεν έχετε καταθέσει καθ όλη διάρκεια πανδημίας με εξαίρεση κοινοτοπίες για δημιουργία παραπάνω τμημάτων λες και η χώρα ως δια μαγείας μπορεί να πάρει 50 χιλιάδες προσωπικό. Αυτή η κυβέρνηση προχώρησε σε μόνιμες προσλήψεις.

Αφήστε κ. Τσίπρα τον επιμερισμό ευθυνών στον λαό όταν έρθει η ώρα εκλογών. Η παράταξή μας θα πορεύεστε ακούγοντας επιστήμονες. Ουδέποτε απομονώσαμε επιστήμονα ή κάναμε αλλαγή στην σύνθεση. Για τα σχολεία κάνετε λάθος. Αν υπάρχουν κρούσματα προβλέπονται αυξημένα τεστ. Με την πρότασή σας θα έκλειναν τα μισά σχολεία και τα μισά θα λειτουργούσαν. Επιλέξαμε να κρατήσουμε ανοικτά τα σχολεία με αυξημένα τεστ. Είμαστε σίγουροι ότι για τα παιδιά μας και την συνολική παρακολούθηση έχουμε σωστή αντιμετώπιση.

Έχετε δίκιο. Η κυβέρνηση θα κριθεί για τις επιλογές της. Εμείς προχωράμε σε απόφαση που είναι δύσκολη πολιτικά. Εχω δώσει απαντήσεις για τους λόγους που προχωρούμε σε αυτή. Θέλω να καλέσω συμπολίτες μου ανεμβολίαστους Να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Ακόμα και αν γίνει με αίσθημα δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση. Δεν με ενδιαφέρει. Δεν με ενδιαφέρει αν θα χάσω κάποιους ψήφους. Με ενδιαφέρει να σωθούν ζωές.

Η πρωτολογία του πρωθυπουργού

«Στο πρώτο ζήτημα θα αναφερθώ σε τρεις διατάξεις» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε:

«- Αρχικά επέκταση άυλης συνταγογράφησης και στις αντιρετροϊκές θεραπείες. Με την βοήθεια της επιστήμης το AIDS έχει γίνει διαχειρίσιμη ασθένεια σε χαμηλά επίπεδα ώστε να μην το μεταδίδουν

– Η καθιέρωση δωρεάν αυτοδιαγνωστικών ελέγχων έγκαιρης ενημέρωσης του AIDS που αφορά πιο ευάλωτες ομάδες

– Τέλος μια εκκρεμότητα που έρχεται από παρελθόν και χρειάστηκε χρόνο για να ρυθμιστεί σήμερα από φιλελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνησης. Αναφέρομαι στην δυνατότητα τεκνοθεσίας από γονείς οροθετικούς εφόσον λαμβάνουν τη θεραπεία τους

Πρόκειται για ενέργειες που εναρμονίζουν ώρα μας με την υπόλοιπη ΕΕ. Αίρουν απαράδεκτες διακρίσεις και πολεμούν ξεπερασμένες διακρίσεις. Με αυτόν τον τρόπο τιμούμε στην πράξη την παγκόσμια ημέρα AIDS».

Ο αναγκαίος εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 ετών

«Έρχομαι τώρα στο κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας, στην ουσία της χθεσινής μου απόφασης για αναγκαίο εμβολιασμό των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών. Επιμένω στο επίθετο αναγκαίος γιατί το θεωρώ ισχυρότερο από τον όρο υποχρεωτικός. Όχι μόνο γιατί αφορά προστασία πιο ευάλωτων αλλά γιατί αποτρέπει τον κίνδυνο που αυτοί μπορεί να προκαλέσουν στους γύρω τους. Αφορά όλη την κοινωνία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν εκδηλώνεται σε ουδέτερο χρόνο με οριζόντια εφαρμογή. Έρχεται ενόψει και της ιδιαίτερα ανησυχητικής μετάλλαξης “Ο” και με επίκεντρο την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. Αυτή που έρχεται πρώτη σε θύματα covid και δυστυχώς τελευταία στην προθυμία να εμβολιαστεί. Αποτελεί κίνηση επίκαιρη και στοχευμένη που διαπερνά η Δικαιοσύνη και αναλογικότητα και αποφασιστικότητα ως αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας. Η απόφαση με βασάνισε προσωπικά. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε υποχρεωτικότητα μου είναι επι της αρχής δυσκολοχώνευτη. Όμως εξ αρχής τόνισα ότι νιώθω βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό και εκείνων που ακόμα δεν το συνειδητοποιούν. Αντίθετα με κάποιους που άλλοτε αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, προσωπικά αναλαμβάνω το δικό μου και προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός αλλά γρήγορα να φανώ υγειονομικά σωστός» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιατί είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο στους πιο ηλικιωμένους

«Ακούω τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς της κοινωνίας. Και θέλω να απαντήσω σήμερα σε όλες με πραγματικά στοιχεία και χειροπιαστές αποδείξεις» είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε συγκεκριμένα:

«Ερώτηση 1η. Γιατί υποχρεωτικό εμβόλιο στους πιο ηλικιωμένους πολίτες;
Γιατί τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 που πεθαίνουν σήμερα είναι άνω των 60 ετών. 7 στους 10 διασωληνωμένους στην ίδια κατηγορία και πάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Αναντίρρητα είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο και αυτοί που καθώς μένουν απροστάτευτοι πολιορκούν το ΕΣΥ στερώντας υπηρεσίας υγείας σε άλλους.

Ερώτηση 2η. Γιατί τώρα; Μήπως έπρεπε πιο γρήγορα;
Γιατί τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της μετάλλαξης. Γνωρίζουμε όμως πως με το εμβόλιο είμαστε περισσότερο προστατευμένοι. Γνωρίζουμε ότι τον τελευταίο μήνα οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας επέδειξαν μεγαλύτερη απροθυμία σε σχέση με μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Τις τελευταίες εβδομάδες κλείστηκαν σχεδόν 4 εκατ νέα ραντεβού. Αλλά από τους 580.000 ανεμβολίαστους ανω των 60 ετών μόνο 70.000 έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού.

Σε αυτούς πρέπει να εστιαστεί η δράση μας. Θα επιμείνω στην έννοια “αρχή της αναλογικότητας”. Φτάσαμε σε αυτό το βήμα γιατί εξαντλήσαμε όλα τα άλλα ενδιάμεσα στάδια

Ερώτηση 3η. Μήπως είναι αυστηρό το μέτρο επιβολής διοικητικού προστίμου 100 ευρώ;
Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση τον γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Είναι αντίτιμο υγείας για ενίσχυση του ΕΣΥ. Μια τελευταία ώθηση για να λάβουν όσοι πρέπει την σωστή απόφαση. Μπορεί κάποιος να μην το καταβάλλει αρκεί να εμβολιαστεί. Το πρόστιμο είναι πολύ μακριά από τα 7.000 ευρώ σε άλλες χώρες ή τα 1.000 αν δεν φοράς μάσκα στην Ιταλία. Θεωρώ ότι είναι αντικίνητρο από την αρρώστια και τον πόνο. Είναι μέτρο που έρχεται μετά από διαρκείς και πολύμηνες προσπάθειες της πολιτείας για αύξηση των εμβολιασμών».

«Αν το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες»

«Ερώτηση 4η. Κάνατε αρκετά προηγουμένως για να καταλήξουμε στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού;

Πέραν από την έγκαιρη και δωρεάν εξασφάλιση εμβολίων. Κατ’ οίκον εμβολιασμοί σε ειδικές ομάδες. Ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους . Καθιέρωση 3ης δόσης ως προϋπόθεσης πλήρους εμβολιασμού. Πρώτοι στην Ευρώπη εφαρμόσαμε δωρεάν καθολική διάθεση σελφ τεστ. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίσαμε χρόνιες παθογένειες πρωτοβάθμιας εντάσσοντας ιδιώτες ιατρούς στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Θα κάνουμε την αξιολόγηση της ανταπόκρισης και του ιδιωτικού τομέα που δυστυχώς δεν ήταν επιθυμητή. Πρώτη η χώρα μας άνοιξε την αναμνηστική δόση σε όλους τους ενήλικες πριν αναγνωριστεί από την κοινότητα η σημασία της αναμνηστικής δόσης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει «από την επιστημονική ομάδα να εξεταστεί η πιθανότητα μείωσης του χρόνου μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μας το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες. Αν δώσει η επιστημονική ομάδα την έγκριση οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι εμβολιαστικού προγράμματος μπορουν να ανταποκριθουν. Υπάρχει εκστρατεία ενημέρωσης προσανατολισμένη στις μεγάλες ηλικίες. Το μήνυμα για δεδομένα εμβολιασμού έχει φτάσει εως τον τελευταίο συμπολίτη μας μέσα από κανάλια κυβέρνησης, ειδικούς, εκκλησία, Δημάρχους πρωτοβάθμιες δομές υγείας και μέσα από τις ιστορίες των ίδιων παθόντων. Των ανεμβολίαστων που βλεπουν τον χάρο κατάματα και όταν ξαναπαίρνουν ζωή στα χέρια τους λένε: μακάρι να ήξερα. Υπάρχουν πολλοί που δυστυχώς δεν θα μας πουν την ιστορία τους ποτέ. Είναι οι ανεμβολίαστοι που έχασαν την μάχη. Μπορούμε σήμερα πραγματικά να συζητάμε ότι δεν έγινε σωστή ενημέρωση; Ότι δεν κάναμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ενημερώσουμε τι ισχύει με τον κορωνοϊό; Τι έχετε να προτείνετε;
Αυτή η εκστρατεία μας οδήγησε στα ποσοστά που είμαστε σήμερα 83% ανώ των 60 ετών εμβολιάστηκε. Το 17% στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχει εμβολιαστεί είναι μεγάλο ποσοστό. Ας έρθει κάποιος να μου πει ότι για τους 500.000 συμπολίτες μας δεν πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να εμβολιαστουν».

Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, το κράτος μεριμνά για τη δημόσια υγεία

«Ερώτημα 5ο. Είναι συνταγματικό το μέτρο;» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε: «Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Αρα γνωρίζετε ότι το άρθρο 5 παράγραφος 5 του Συντάγματος αναφερει ρητά ότι το κράτος μεριμνά για την Δημόσια Υγεία. Η πρόβλεψη είναι απόλυτα συνταγματική και το λένε έγκριτοι συνταγματολόγοι που δεν πρόσκεινται στο δικό μας κόμμα όπως ο κ. Μανιτάκης. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει έγκριση εγχώριων και ευρωπαϊκών συνταγματικών δικαστηρίων.

Ερώτημα 6ο. Γιατί δεν επεκτείνετε την υποχρεωτικότητα παντού;

Η επιλογή μας είναι να μην ξαναγίνει ποτέ λοκντάουν και να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Οι προσπάθειές μας πρέπει να είναι στοχευμένες. Δεν γεμίζουν σήμερα οι ΜΕΘ από αστυνομικούς κι στρατιωτικούς αλλά από ηλικιωμένους. Εκεί στρέφονται οι προσπάθειες μας.

Θέλησα σήμερα να εξηγήσω στον ελληνικό λαό και στην εθνική αντιπροσωπεία γιατί κατέληξα στην απόφαση να προτρέψουμε πιο δυναμικά τους μεγαλύτερους να εμβολιαστούν ώστε να αποτρέψουμε από το να απειληθούν. Να είστε σίγουροι ότι κι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το σχεδιάζουν. Όμως φαίεται να ανταποκρίνονται και οι συμπολίτες μας

Πριν την ανακοίνωση μέτρων ο ημερήσιος ρυθμός ραντεβού ανεμβολίαστων ανω των 60 ετών ήταν 2 χιλιάδες ραντεβού. Μετά την ανακοίνωση έκλεισαν 20 χιλιάδες ραντεβού. Σχεδόν 10 φορες περισσότερα!

Τους ευχαριστώ όλους έστω και αν αισθάνονται δυσθυμία μέσα τους αν κάνουν το σωστό. Αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέτρο δεν θα είναι μόνο αναλογικό, δίκαιο και νόμιμο αλλά κυρίως αποτελεσματικό. Είναι κίνηση που πλαισιώνει πολιτική με συνέχεια και αποτέλεσμα».

«Ξαναλέω ότι φτάσαμε στο 83% των συμπολιτών μας άνω των 60 που έχουν εμβολιαστεί. Τρεις στους τέσσερις άνω των 18 έχουν κάνει αυτή την επιλογή. Πάμε καλύτερα αλλά όχι όσο χρειάζεται για να βάλουμε τίτλους τέλους. Δυστυχώς κυρία Γκάγκα έπεσαν έξω οι προβλέψεις ότι με 70% θα χτίσουμε τείχος ανοσίας. Πρέπει να πάμε σε υψηλότερα ποσοστά.

Να μειώσουμε λοιπόν το 17% στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι εθνικός στόχος. Η γραμμή που επιβάλλει η πολιτική ευθύνης που ακολουθώ. Είναι πολιτική που σώζει ζωές σώζει ζωές και αυτή είναι η ευθύνη μου ανεξάρτητα του πολιτικού κόστους που θα έχει.

Είμαι πρόθυμος να ακούσω προτάσεις. Όχι όμως ληγμένες φωτοβολίδες όπως η διαβόητη προαιρετική υποχρεωτικότητα γιατί μόνο απεγνωσμένη αντιπολιτευτικότητα φανερώνει αυτή η διγλωσσία και το φλερτ με τους αντιεμβολιαστές.

Ακουγα -δεν θα την έκανα την αναφορά- αλλά στο βήμα προ 15λεπτου ήταν Πολάκης. Τον άκουσα από το γραφείο μου. Πάλι τα ίδια. Πάλι επίκληση αριθμού εμβολιασμένων που έχασαν την ζωή τους. Πάλι η ίδια επιχειρηματολογία που κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές που ακολουθεί την εσφαλμένη λογική ότι πεθαίνουν και εμβολιασμένοι. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να σταματήσουμε εμβολιασμούς;

Πατάτε σε 2 βάρκες ενώ ή ώρα επιβάλλει καθαρές κουβέντες

Πριν απ 5 μήνες ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε εξευτελιστική την σύνδεση του εμβολίου με τα 150 ευρτώ προς τους νέους. Τότε η συμμετοχή στον εμβολιασμό των νέων ήταν 15% εχει ανέβει στο 70%. Απαιτούνταν μέτρο ενθάρρυνση. Εσείς και στελέχη σας μας είπατε χθες τα αντίθετα. Τώρα ζητήσατε οικονομικά κίνητρα για να εμβολιαστούν οι μεγαλύυεροι. 100 ευρώ χαρτζιλίκι μας είπε ο κ. Φίλης

Λίγη σοβαρότητα από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα έβλαπτε.

Πέρασε η εποχή που κάποιοι αντί για πλάτη έβαζαν τρικλοποδιές. Τώρα δεν υπάρχουν lockdown για να οργανώσετε εκδηλώσεις αντίστασης. Δεν υπάρχουν κλειστά σχολεία για να ζητάτε να ανοίξουν.

Τώρα υπάρχουν εμβόλια και μοιράζονται δωρεάν όχι για να ξεστοκάρουμε αλλά για να σώσουμε ζωές. Όλα αυτά ακούστηκαν και έβλαψαν και έσβησαν μέσα στην αλήθεια. Ας βάλουμε τίτλους τέλους! Τίτλους τέλους! Επιτέλους! Σε αυτή την πρακτική να αντιπολιτεύεστε την κυβέρνηση μέσα από μια παγκόσμια υγειονομική κρίση. ΑΝ έχετε προτάσεις εδώ να τις συζητήσουμε. Σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη από υπεύθυνο λόγο. Και η Βουλή ευθύνη να ψηφίσει. Θέλαμε κοινωνία που να προχωρά συμπεριλαμβάνοντας και τα πιο διστακτικά τμήματα. Ναι ή όχι λοιπόν στην προτροπή μεγαλύτερων ώστε να πάρουν και αυτή την θέση τους στο τοίχος ανοσίας; Μπορούμε μετά από δύο χρόνια επιτέλους να χτίσουμε υγειονομικό μέτωπο ή θα το χαρίσουμε χάρη του μικροπολιτικού συμφέροντος; Εγω πιστεύω ότι πράττω το καθήκον μου και έχω ήσυχη την συνείδησή μου. Με αίσθημα ευθύνης οι δύσκολες αποφάσεις. Σας ζητώ να κάνετε το ίδιο. Αναμένω με ενδιαφέρον την τελική τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ. Περιμένω να ακούσω την πρότασή σας. Ζυγίστε την κατάσταση».

Η δευτερολογία και το επεισόδιο με τον Πολάκη

Στην δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Μας κάνατε πολλές εκκλήσεις κ. Τσίπρα αλλά δεν άκουσα πρόταση για το ουσιαστικό πρόβλημα που έχουμε και αφορά την αύξηση εμβολιασμών στις πιο ευάλωτες κατηγορίες. Μας είπατε κάτι επιστημονικά εσφαλμένο. Ότι αν πιάναμε ποσοστά υψηλά δεν θα λύναμε το πρόβλημά μας για 2 μήνες.

Είπατε ξεκάθαρα αν με μαγικό τρόπο πιάναμε υψηλά ποσοστά θα βλέπαμε μετά από 2 μήνες αν είχαμε θετικό αποτέλεσμα.

Μα το πρόβλημα μας δεν είναι να δημιουργούμε περισσότερες ΜΕΘ αλλά να μην φτάνουν οι άνθρωποι στο σημείο της διασωλήνωσης και αυτό θα το πετύχουμε με περισσότερους εμβολιασμούς. Αν είχαμε τα ποσοστά Πορτογαλίας και Αυστραλίας δεν θα είχαμε τέτοια πίεση στο ΕΣΥ.

Η μόνη πρόταση που άκουσα είναι να φτιάξουμε ένα γκρουπ για να πείσουμε όσοι δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν. Λες και αν παμε εμείς οι δυο θα τους πείσουμε εκτός αν νομίζετε ότι θα τους πείσει ο κ. Πολάκης.

Μας είχατε πει ότι θα κάνετε καμπάνια εμβολιασμού. Είστε μεγάλο κόμμα με υψηλή χρηματοδότηση και έχετε βγάλει μόλις ένα σποτάκι.

Δεν ερχόμαστε μόνο εμείς στο ζήτημα εμβολιασμού Αναθεωρούμε την στάση μας γιατί είμαστε αντιμέτωποι με μεταλλασσόμενο φαινόμενο. Δεν θέλαμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αναγκαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Ιατροί και ΜΕΘ

Να μην θυμίσω τι μας παραδώσατε και τι κάναμε εμείς για να αυξήσουμε τις ΜΕΘ. Σήμερα το πρόβλημα δεν είναι ο εξοπλισμός αλλά οι ιατροί. Μας λέτε σήμερα ότι για την προκήρυξη μιας θέσης έκαναν αίτημα 45. Από αυτούς οι πιο πολλοί είναι επικουρικοί κ. Τσίπρα και υπηρετούν ήδη στο Σύστημα. Σας διαβεβαιώνω ότι αν υπάρχαν πνευμονολόγοι θα τους είχαμε προσλάβει

Υπάρχει σήμερα κρεβάτι του ιδιωτικού τομέα που να μην είναι υπό την διαχείριση του ΕΚΑΒ;

Εκτός αν και μας λέτε ότι πρέπει να μετατρέψω όλα τα κρεβάτια εντατικής σε κόβιντ. Υπάρχουν όμως και άλλες ασθένειες. Αυτό λοιπόν είναι το ζήτημα ή να αποδεσμεύσω περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ;

Μας παραδώσατε 567 κλίνες ΜΕΘ. Τα χαμηλότερα στην ΕΕ και έρχεστε και μας κουνάτε το δάχτυλο ; Ντροπή σας

Το πρόβλημα δεν είναι τα κρεβάτια αλλά οι ιατροί.

Έχουμε τεράστιο πρόβλημα στην Θεσσαλονίκη. Δεν έχουμε το ίδιο στην Αθήνα στην Κρήτη στην Λάρισα και υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτή είναι η αντικειεμν9κή κατάσταση. Και ναι τις τελευταίες 10 ημέρες φαίνεται σταδιακή αποκλιμάκωση δεικτών και ελπίζουμε ότι θα φανεί σε 10 ημέρες στα νοσοκομεία. Αυτή είναι η κατάσταση και όχι αυτά που λέτε ότι δίνουμε οξυγόνο σε ασθενείς σε αυτοκίνητη.

Υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Ναι . Εχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με όσους είναι σε ΜΕΘ; Δεν έχουμε. Αν έχετε εσείς φέρτε τις αποδείξεις.

ΠΟΛΑΚΗΣ: Ασχετε

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: τι είπατε; Με αντιεμβολιαστές δεν συνομιλώ. Ανεβάστε την μάσκα σας σας παρακαλώ

Πολάκης: είστε άσχετος

Μητσοτάκης: σας τιμά κ. Τσίπρα αυτή η εικόνα; Με το χέρι στην καρδιά. Ενός τέω υπουργού Υγείας Με χυδαίο και αγορέο ύφος να προσβάλλει τους πάντες και τα πάντα και ταυτόχρονα να κάνει κρυφή καμπάνια υπέρ αντιεμβολιαστών. Αυτό κάνει. Αυτός είναι και αυτόν ανέχεστε. Είστε ένα και το αυτό. Το ίδιο πράγμα είστε. Και μετά έρχεστε και μιλάτε σε αυτή την κυβέρνηση για την ανάγκη συναννόησης. Με ποιον; Με τον κ Πολάκη; Όχι δεν μπορεί να υπάρξει με ανθρώπους που κλείνουν μάτι στους αντιεμβολιαστές καθημερινά. Αποπέμψτε τον κ. Πολάκη και ξαναελάτε να μιλήσουμε για συνεννόηση

Σχολεία

Τι προτείνετε κ. Τσίπρα; Να κλείσουμε τα σχολεία; Η πρόταση των ειδικών ήταν διαφορετική.

Αν πιστεύετε ότι στα σχολεία πρέπει να υπάρξει άλλο πρωτόκολλο σημαίνει ότι θέλετε κλειστά σχολεία και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε τηλεκπαίδευση, και τα παιδιά θα κλειστούν πάλι στο σπίτι

Το πιο ενδιαφέρον από όσα είπατε κ. Τσίπρα αφορά την ενδιαφέρουσα συζήτηση για υποχρεωτικότητα και πρόστιμα/ Μας έιπατε ότι τα 100 ευρώ είναι πολί για έναν συνταξιούχο των 500 ευρώ και λίγο για κάποιον που λαμβάνει 2 χιλ ευρώ. Αρα πρέ[πει να είναι αναλογικά. Στον ΚΟΚ είναι αναλογικό το πρότιμο; Εχετε μπλέξει και αυτό είναι δείγμα μεγάλης άγνοιας έχετε μπ΄΄εξει τους φόρους με τα διοικητικά πρόστιμα που δεν επιτρέπετε να είναι αναλογικά

Το πρόστιμο είναι διοικητικό μέτρο που αφορά όλους ανεξαιρέτως

Συμφωνείτε κ. Τσίπρα με την ενδιαφέρουσα άποψη του κ. Γεροτζιάφα που έχετε στην επιτροπή σοφών για Θέματα Δημόσιας Υγείας. Τάσσεται υπέρ καθολικού εμβολιασμού γιατί δεν θέλει να κάνει διάκριση πάνω και κάτω 60 ευρώ. Έχει και πρόταση για το πως αντιλαμβάνεται υποχρεωτικότητα. Λέει ότι δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στα ΜΜΜ ή στις φορολογικές αρχές. Δηλαδή ο συνεπής φορολογικά να μην έχει ενημερότητα και ΜΜΕ. Και μετά μας λέτε για αντισυνταγματικότητες.

Θα μας καταθέσετε κάποια τροπολογία για το πως θα αντιμετωπίσουμε το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών στους άνω 60 ετών.

Πηγή: protothema.gr