Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:24: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021 13:48

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Η Πλεύση Ελευθερίας θα είναι η φωνή των πολιτών»

Περιοδείες της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας σε ολόκληρη την Ελλάδα και Συνέντευξη Τύπου στη Ρόδο

Τη βεβαιότητα ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα είναι στην επόμενη Βουλή, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, εξέφρασε η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρόδο, κατά την οποία παρουσίασε και τη νέα πρωτοβουλία  της Πλεύσης Ελευθερίας, τον Εξωκοινοβουλευτικό Έλεγχο, στο πλαίσιο των περιοδειών που πραγματοποιεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, συναντώντας πολίτες, μέλη και φίλους της Πλεύσης Ελευθερίας και ενημερώνοντας τις τοπικές κοινωνίες για τις δράσεις του Κινήματος.

Στο πλαίσιο των περιοδειών αυτών η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει επισκεφθεί τον τελευταίο μήνα την Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Βόλο, τα Καλάβρυτα, τη Νάουσα, τη Βόρεια Εύβοια και τη Ρόδο, ενώ για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται επισκέψεις της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου, στη Ρόδο, η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας άσκησε αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση για μείζονος σημασίας ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, άσκησε όμως κριτική και προς τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, για ανεπαρκή έλεγχο της εξουσίας και έλλειψη προτάσεων.  Και μίλησε για την χαμένη περηφάνια του λαού μας, που η ανάκτησή της πρέπει να αποτελεί πολιτική και κοινωνική προτεραιότητα.

  • Η Πλεύση Ελευθερίας είναι και θα είναι παρούσα, στο πλευρό των πολιτών, ασκώντας την Αντιπολίτευση που δεν ασκούν τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα

«H Πλεύση Ελευθερίας είναι παρούσα και θα είναι παρούσα, δίπλα στους πολίτες, μέχρι τις επόμενες εκλογές και θα δώσει δυναμικό παρών στις εκλογές. Σε όλη αυτή την περίοδο, μέρα με την ημέρα, η Πλεύση Ελευθερίας, που είναι το πρώτο σε δύναμη εξωκοινοβουλευτικό, δημοκρατικό κόμμα, θα κάνει αυτό που, δυστυχώς, δεν κάνουν τα κόμματα της Βουλής. Το Κυβερνητικό Κόμμα της ΝΔ δεν ασκεί τη δέουσα εκπροσώπηση των πολιτών. Και τα κόμματα της λεγόμενης Αντιπολίτευσης, δεν κάνουν, δυστυχώς, αντιπολίτευση. Ο τόπος μας ατύχησε, ο λαός μας ατύχησε, δυστυχώς, σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που βιώνει η χώρα, η Βουλή να μη λειτουργεί κατά το συνταγματικό τρόπο. Να μην ασκείται, δηλαδή, η κοινοβουλευτική λειτουργία και η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος που αποτελεί στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματος, εγγύηση της δημοκρατικής λειτουργίας και του Κράτους Δικαίου. Η Πλεύση Ελευθερίας, πριν από ένα μήνα, ξεκίνησε αυτό που δεν κάνουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Ξεκίνησε αυτό που ονομάσαμε Εξωκοινοβουλευτικό Έλεγχο.  Έλεγχο, δηλαδή, της Κυβέρνησης, έξω από το Κοινοβούλιο, σε σχέση με την Κυβερνητική Πολιτική, τα νομοσχέδια, τις υπουργικές αποφάσεις, σε σχέση συνολικά με τις κυβερνητικές επιλογές. Εμείς, ως Πλεύση Ελευθερίας, θα είμαστε η φωνή της Αντιπολίτευσης» τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η Επικεφαλής της Πλεύσης παρουσίασε αναλυτικά στους δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ τις δέκα (10) ερωτήσεις του Εξωκοινοβουλευτικού Ελέγχου, τις οποίες η Πλεύση Ελευθερίας έχει ήδη απευθύνει προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση. Παράλληλα, προσκάλεσε τόσο τους δημοσιογράφους όσο και τους πολίτες, να συμμετέχουν στη διαδικασία και να θέτουν υπ’ όψιν της Πλεύσης Ελευθερίας προβλήματα, ζητήματα ή παραλείψεις της Κυβερνητικής Εξουσίας, αλλά και αιτήματα της κοινωνίας, που θα αναδεικνύονται από την Πλεύση Ελευθερίας μέσω του Εξωκοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Ερωτηθείσα για τις αγωνίες και τα προβλήματα που της μεταφέρουν οι πολίτες στις περιοδείες που πραγματοποιεί σε ολόκληρη τη χώρα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου στάθηκε, μεταξύ άλλων,  στο αίσθημα  της «χαμένης περηφάνιας» των Ελλήνων: «Γυρνώντας την Ελλάδα, προ ημερών επισκέφθηκα τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Εύβοια, την Πάτρα, το Βόλο, αυτό που διαπιστώνω είναι ότι υπάρχουν κοινά ζητήματα που αφορούν την Ελληνική κοινωνία και τον Ελληνικό λαό. Έχουν να κάνουν με τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Υγεία, στην Παιδεία, στην πρόσβαση στην κοινωνική προστασία. Με τα θεμελιώδη δικαιώματα στην αξιοπρέπεια.  Και έχουν να κάνουν και με κάτι που το θεωρώ πολύ βασικό. Θα σας το πω με μεγάλη ειλικρίνεια και με μεγάλη έγνοια. Έχουν να κάνουν με την Περηφάνια μας. Ο Ελληνικός λαός έχει πληγεί στην περηφάνια του από αυτή την πολυετή δοκιμασία. Και είναι πολύ σημαντικό να ανακτήσει  την περηφάνια του» υπογράμμισε.

Παράλληλα, έδωσε το στίγμα της Πλεύσης Ελευθερίας και τον διαφορετικό τρόπο άσκησης πολιτικής που πρεσβεύει: «Οι πολίτες είναι η προτεραιότητά μας. Δεν ανήκουμε σε εκείνα τα κόμματα που κάνουν εθιμοτυπικές επισκέψεις και δεν αγαπάμε τις εθιμοτυπίες και τις κομματικές παραδόσεις. Δεν αγαπάμε καν τους κομματικούς μηχανισμούς, γι’ αυτό οι επαφές μας είναι με τους πολίτες. Εκείνοι είναι η βάση μας, σε αυτούς απευθυνόμαστε και σε αυτούς στηριζόμαστε» δήλωσε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, η Πλεύση Ελευθερίας, όχι μόνο θα δώσει δυναμικό παρών, αλλά αυτή τη φορά θα μπει στη Βουλή, ενώ παράλληλα νοηματοδότησε την ψήφο στην Πλεύση Ελευθερίας ως την ψήφο που ο πολίτης δεν θα μετανιώσει. «Αυτή τη φορά τον στόχο μας θα τον πετύχουμε. Το βλέπω στην ανταπόκριση των πολιτών σε όλη την Ελλάδα. Πολλοί μου λένε «μετάνιωσα που δεν σας ψήφισα»  ή «μετάνιωσα που ψήφισα τον έναν ή τον άλλον». Και τους λέω «ψηφίστε λοιπόν αυτή τη φορά κάτι που δεν θα το μετανιώσετε». Γιατί δεν έχει έρθει ούτε ένας να μου πει  «μετάνιωσα που σε ψήφισα». Και πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό: την ψήφο σου να μην την χαραμίσεις και να μην την μετανιώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας και ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές: «Δεν είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που λέει κάτι τέτοιο. Θα δούμε αν θα είναι ο πρώτος που θα το τηρήσει. Γιατί, μέχρι στιγμής, όλοι όσοι το είπαν δεν το τήρησαν. Ακούσαμε στη ΔΕΘ τον κύριο Τσίπρα να λέει κάτι αδιανόητο, που δεν το σχολίασε κανείς. Είπε «Πρωθυπουργός είναι, είναι προνόμιό του να κάνει όποτε θέλει εκλογές». Δεν είναι αλήθεια. Δεν είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού οι εκλογές. Οι εκλογές είναι μια βαθιά δημοκρατική διαδικασία, εγγυητική της εκπροσώπησης του Ελληνικού λαού. Και οι εκλογές κανονικά έχουν έναν συγκεκριμένο χρόνο στον οποίο διεξάγονται. Επιτρέπεται η πρόωρη διεξαγωγή τους μόνο για συγκεκριμένους λόγους. Δυστυχώς, από εποχής Σημίτη, επινοήθηκε η καταστρατήγηση αυτής της εξαίρεσης και η εξαίρεση έγινε ο κανόνας. Και βλέπουμε την επινόηση «εθνικών λόγων» για τους οποίους πρέπει να γίνουν εκλογές. Αποκορύφωμα, αυτό που έκανε ο κύριος Τσίπρας του 2015, που διέλυσε τη Βουλή με το έτσι θέλω, για να εξασφαλίσει μια Βουλή που δεν θα του έλεγε Όχι στα Μνημόνια τα οποία ο ίδιος είχε πει ότι θα καταργήσει».

Η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας έστειλε, επίσης, ηχηρό μήνυμα να τηρηθεί το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, προειδοποιώντας να μην περάσει από το μυαλό κανενός ως σενάριο η διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με πρόσχημα την Πανδημία και την προστασία της δημόσιας υγείας. Τόνισε, επίσης, ότι «υπήρξαν πολύ σοβαρά ερωτηματικά σε σχέση με τις εκλογές του 2019» υπενθυμίζοντας ότι η Πλεύση Ελευθερίας, αμέσως μετά τις εκλογές προχώρησε σε επανακαταμέτρηση των ψήφων σε όλη την Ελλάδα, μέχρι που η διαδικασία αυτή διακόπηκε πριν την ολοκλήρωσή της. «Όταν ο πολίτης πηγαίνει να ψηφίσει ασκεί ένα ιερό δημοκρατικό καθήκον, το πρώτιστο πολιτικό καθήκον και δικαίωμα και η ψήφος του πρέπει να μετράει. Του καθενός η ψήφος. Τη ψήφο σου πρέπει να τη δεις προσμετρημένη στα αποτελέσματα. Αυτό, λοιπόν, το 2019 δεν έγινε», είπε η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, κάνοντας και ειδικότερες αναφορές στις ανακολουθίες μεταξύ ανακοινωμένων αποτελεσμάτων και αποτελεσμάτων που καταγράφηκαν κατά την επανακαταμέτρηση, αλλά και στο γεγονός ότι, μέσω του ελέγχου των τηλεγραφημάτων που επίσης έκανε η Πλεύση Ελευθερίας στη συνέχεια, διαπιστώθηκε αδυναμία επιβεβαίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, αφού αγνοούνται και δεν υπάρχουν ούτε στα Πρωτοδικεία ούτε στις αρμόδιες Περιφέρειες ούτε στο Υπουργείο Εσωτερικών τα τηλεγραφήματα πλείστων δικαστικών αντιπροσώπων, που αφορούν εκατοντάδες εκλογικά τμήματα.

Μιλώντας ειδικότερα για τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Δωδεκανήσου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, έθεσε καταρχάς, τα εθνικά θέματα και τις  συχνές προκλήσεις της γείτονος στην περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης στα περιβαλλοντικά προβλήματα και στα προβλήματα στο πεδίο του τουρισμού αλλά και της οικονομικής ζωής, κάνοντας ειδική μνεία στο μείζον ζήτημα της μετακίνησης και της  επικοινωνίας των κατοίκων με την υπόλοιπη χώρα, δεδομένης τη κατάργησης της επιδότησης των εισιτηρίων. «Η ενίσχυση ειδικά των νησιών και ακόμη περισσότερο των ακριτικών νησιών αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση του Κράτους, η οποία δεν υπηρετείται», υπογράμμισε. Έκανε επίσης αναφορά στα ζητήματα που προκύπτουν στον τομέα της δημόσιας Υγείας, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό, γιατρούς, εξοπλισμό και μέσα. «Εντυπωσιάστηκα από τις φανφάρες και τις παράτες του κυρίου Μητσοτάκη στη Χάλκη.  Διότι ξέρω ότι στη Χάλκη λειτουργεί ένα κέντρο Υγείας με εθελοντή ιατρό. Και το έχω επισκεφθεί. Ξέρω ότι πράγματα τα οποία είναι βασικά και έπρεπε να είναι εγγυημένα, εξασφαλίζονται εκ των ενόντων. Θα πρέπει κάποια στιγμή οι Κυβερνήσεις να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τους τόπους και τις ιδιαίτερες πατρίδες ως ντεκόρ για τις ανακοινώσεις τους και ως σκηνικό για δημόσιες σχέσεις» δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να σκύψουν πραγματικά στα προβλήματα και θα πρέπει επίσης με αυτά τα πεδία να ασχοληθούν με πραγματική έγνοια οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι δεν είναι και δεν θα έπρεπε να είναι εντεταλμένα όργανα των Κομμάτων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αυτονομηθεί και να ανεξαρτητοποιηθεί πραγματικά, γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπηρετήσει τα πραγματικά  συμφέροντα και των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της Ελληνικής κοινωνίας».

Στον ακόλουθο σύνδεσμο, μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη Συνέντευξη Τύπου της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας στη Ρόδο:

https://www.plefsieleftherias.gr/

Ακολουθεί το Ενημερωτικό Δελτίο με τις δέκα (10) ερωτήσεις του  Εξωκοινοβουλευτικό Ελέγχου της Πλεύσης Ελευθερίας το οποίο μοιράστηκε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΘΕΜΑ : ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ,

Η ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Στις 4 Οκτωβρίου 2021, πρώτη ημέρα της 3ης Κοινοβουλευτικής Συνόδου, της Βουλής που εξελέγη στις 7 Ιουλίου 2019, η Πλεύση Ελευθερίας εγκαινίασε μία νέα Πρωτοβουλία, τον Εξωκοινοβουλευτικό Έλεγχο.

Διαπιστώνοντας ότι η σημερινή Βουλή έχει διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της θητείας της, και ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, θα έπρεπε να έχουν να επιδείξουν σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο, με βάση το πρόγραμμα και τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους, η Πλεύση Ελευθερίας επιβεβαίωσε το αυτονόητο: ότι τέτοιο κοινοβουλευτικό έργο δεν είναι ορατό στους πολίτες και την κοινωνία.

Ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος είναι εργαλείο διαφάνειας και λογοδοσίας της Κυβέρνησης έναντι της Κοινωνίας και των πολιτών. Και η ουσιαστική ενεργοποίησή του ενισχύει τις δημοκρατικές εγγυήσεις του πολιτεύματος.

Η απενεργοποίησή του ανοίγει τον δρόμο στην ασυδοσία, την αυθαιρεσία, την αδιαφάνεια, την διαφθορά.

Η Πλεύση Ελευθερίας, ως το πρώτο σε δύναμη δημοκρατικό, εξωκοινοβουλευτικό κόμμα αναλαμβάνει την ευθύνη να παρέμβει και να κάνει εκείνο που δεν κάνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, εντός Βουλής.

Ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος των Κομμάτων του Κοινοβουλίου έχει δυστυχώς καταλήξει μια εθιμοτυπία. Για εσωτερική κατανάλωση των κομμάτων, χωρίς έγνοια για την κοινωνία.

Για αυτό η Πλεύση Ελευθερίας εγκαινίασε αυτή τη νέα Πρωτοβουλία:

Τον Εξωκοινοβουλευτικό Έλεγχο.

Ξεκινήσαμε αυτό που θα έπρεπε να γίνεται στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν γίνεται.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα, 2 φορές το μήνα, δίνουμε στην δημοσιότητα και αποστέλλουμε στην Βουλή τις δικές μας ερωτήσεις, Εξωκοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς να απαντούν. Είναι προς το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας. Τους ενημερώνουμε ότι, σε περίπτωση που δεν απαντούν, εμείς και πάλι θα συνεχίσουμε να υποβάλλουμε ερωτήσεις.

Προσκαλούμε ταυτόχρονα τους πολίτες της χώρας και τους Έλληνες της Διασποράς να μας θέτουν τα ζητήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για τα οποία ζητούν απαντήσεις από την Κυβέρνηση.

Θα είμαστε εμείς η φωνή τους!

Η έναρξη του Εξωκοινοβουλευτικού Ελέγχου συνέπεσε θεσμικά με την κατάθεση στη Βουλή του Προσχεδίου Προϋπολογισμού του Κράτους, στο οποίο, για άλλη μια φορά, δεν περιελήφθησαν οι αξιώσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας για τις Θηριωδίες των Ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επίσης στις 4 Οκτωβρίου 2021 ανακοινώθηκε επισήμως στη Βουλή η λήξη των εργασιών της 2ης Κοινοβουλευτικής Συνόδου. Αυτό σημαίνει ότι ποινικά αδικήματα, εγκλήματα που διαπράχθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση δεν μπορούν πλέον να διωχθούν.

Η Πλεύση Ελευθερίας είχε τη γνώμη ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση και ο πρώην Πρωθυπουργός θα έπρεπε να ελεγχθούν ποινικά για υποθέσεις που αποτελούν εγκλήματα του δημοσίου βίου:

  • για τους 102 θανάτους στο Μάτι,
  • για την Συμφωνία των Πρεσπών και τα ανταλλάγματα που δόθηκαν σε βουλευτές για να την ψηφίσουν,
  • την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία,
  • το σκάνδαλο διάθεσης χρημάτων της ΕΥΔΑΠ για την παραγωγή φιλοκυβερνητικών δημοσιευμάτων,
  • τα οικονομικά σκάνδαλα στο εγγύς πρωθυπουργικό περιβάλλον,
  • τη ρύπανση του Σαρωνικού.

Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία επέλεξαν να μην ενεργοποιήσουν την ποινική διαδικασία της Βουλής για όλα αυτά που αποτέλεσαν αξιόποινες πράξεις της προηγούμενης διακυβέρνησης και του πρώην Πρωθυπουργού. Και έτσι προσβλέπουν σε αντίστοιχη αντιμετώπιση των δικών τους πεπραγμένων.

Πέραν όμως της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν βρει, όπως φαίνεται, αυτή την ισορροπία, και τα Κόμματα της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης δεν ασκούν κοινοβουλευτικό έργο, ούτε και τον επιβεβλημένο κοινοβουλευτικό έλεγχο, που προβλέπεται.

Ήδη η Πλεύση Ελευθερίας έχει υποβάλει 10 ερωτήσεις Εξωκοινοβουλευτικού Ελέγχου και έπονται νέες στις αμέσως επόμενες μέρες.

Για να φέρουμε στη Βουλή τα θέματα που απασχολούν πραγματικά την κοινωνία.

Για να ασκήσουμε τον πραγματικό κοινοβουλευτικό έλεγχο, που δεν ασκούν τα κόμματα του Κοινοβουλίου

Για να υπενθυμίσουμε ότι η Εξουσία υπόκειται σε έλεγχο και υποχρεούται σε λογοδοσία.

Και για να ασκήσουμε την αντιπολίτευση που απαιτείται σε μία δημοκρατική κοινωνία, αλλά δυστυχώς δεν ασκείται, εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας.

Ακολουθούν οι 10 πλήρεις ερωτήσεις του Εξωκοινοβουλευτικού Ελέγχου της Πλεύσης Ελευθερίας προς τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ 1Η

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Συμπληρώνονται δύο μήνες από τις πυρκαγιές που κατέκαψαν τον φυσικό και δασικό πλούτο της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένου του Δρυμού της Βόρειας Εύβοιας, και ανέδειξαν τρομακτικά ελλείμματα εξοπλισμού, επίγειων και εναέριων μέσων, ανθρώπινου δυναμικού και σχεδιασμού, αλλά και εγκληματικές κυβερνητικές παραλείψεις.

Ποιες συγκεκριμένες αποκαταστατικές ενέργειες έχει λάβει η Κυβέρνηση σε αυτό το δίμηνο για την αναδάσωση, τη στήριξη των πληγέντων και την προστασία των αναδασωτέων περιοχών;

Ποιες παραγγελίες εξοπλισμού πυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας έχουν πραγματοποιηθεί και ποιος σχεδιασμός ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού έχει γίνει;

ΕΡΩΤΗΣΗ 2Η

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ-ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Μιλήσατε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως επιλογή για την Ενέργεια της χώρας. Στη βάση ποιών μελετών και ποιου σχεδίου πραγματοποιείται σήμερα η αδειοδότηση τοποθέτησης Ανεμογεννητριών, με ποια κριτήρια και με ποιον στόχο;

Έχει εξετασθεί στρατηγικά ποιες είναι οι εγχώριες ανάγκες και έχει πραγματοποιηθεί σχεδιασμός, με κριτήρια περιβαλλοντικά και ενεργειακά και με σεβασμό στα οικοσυστήματα ή, όπως αντιλαμβανόμαστε, χωρεί άναρχη και ανεξέλεγκτη αδειοδότηση προς ικανοποίηση κάθε αιτήσεως, χωρίς να λαμβάνονται υπ’όψιν οι ανάγκες και τα στρατηγικά συμφέροντα της πατρίδας μας, στα οποία εντάσσεται η προστασία του φυσικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος;

ΕΡΩΤΗΣΗ 3Η

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Πριν από 2 χρόνια, στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχωρήσατε από κοινού με την Άνγκελα Μέρκελ, τότε Καγκελάριο της Γερμανίας, απαντώντας σε ερώτηση που σας έκανε δημοσιογράφος σχετικά με τις Γερμανικές Οφειλές έναντι της Ελλάδας για τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, απαντήσατε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ρηματική διακοίνωση και διατηρεί αξιώσεις.

Ποιες ενέργειες κάνατε στην διετία που μεσολάβησε για την επιδίωξη των αξιώσεων αυτών, Πολεμικών Αποζημιώσεων και Επανορθώσεων για τη ναζιστική θηριωδία, τα ολοκαυτώματα σε πόλεις και χωριά, το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο, την καταστροφή της παραγωγής και των υποδομών της χώρας, την κλοπή των Αρχαιολογικών Θησαυρών;

Για ποιο λόγο οι αξιώσεις αυτές, που έχουν υπολογισθεί από την Επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνέστησε ο κ. Σταικούρας, σε 341 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν εγγράφονται στον Προϋπολογισμό της χώρας;

Σκοπεύετε να προβείτε σε ενέργειες διεκδίκησης αυτών των σημαντικών όχι μόνον οικονομικά, αλλά και ιστορικά, κοινωνικά και εθνικά, οφειλών;

Σκοπεύετε να θέσετε το ζήτημα στη νέα Κυβέρνηση της Γερμανίας;

ΕΡΩΤΗΣΗ 4Η

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η χώρα συμπλήρωσε 1,5 χρόνο υπό το Καθεστώς της Έκτακτης Ανάγκης λόγω της Πανδημίας.

Ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της Πανδημίας κατέστη σαφές ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είχε ανάγκη γενναίας ενίσχυσης, πράγμα το οποίο κατ’ επανάληψη εξαγγείλατε. Μετά από 1,5 χρόνο, ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. και τι κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού έχουν δαπανηθεί;

Ποια είναι τα αποτελέσματα σε δημιουργία νέων νοσοκομειακών μονάδων, κέντρων υγείας, κλινών, κλινών ΜΕΘ-ΜΑΦ και σε ενίσχυση εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού;

Ποιες αλλαγές και ποιες αναπροσαρμογές έγιναν στον Προϋπολογισμό της χώρας στον τομέα της Υγείας με βάση τα διδάγματα της Πανδημίας;

ΕΡΩΤΗΣΗ 5Η

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Προεκλογικά δηλώνατε και διαδηλώνατε την εναντίωσή σας στη διαβόητη Συμφωνία των Πρεσπών. Στα 2 χρόνια της διακυβέρνησής σας, ωστόσο, εφαρμόζετε τη Συμφωνία και χρησιμοποιείτε τον όρο «Βόρεια Μακεδονία» για την γείτονα, ενώ στέκεστε αμήχανα απέναντι στις περαιτέρω διεκδικήσεις που προβάλλει η γειτονική χώρα, παραβιάζοντας εκείνη τη Συμφωνία που εσείς τηρείτε.

Πώς δικαιολογείτε αυτή σας τη στάση σε επίπεδο προάσπισης των Εθνικών Δικαίων και συμφερόντων;

Για ποιο λόγο δεν πραγματοποιήσατε, αμέσως μετά τις εκλογές και μέχρι σήμερα, Δημοψήφισμα για την Ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών;

ΕΡΩΤΗΣΗ 6Η

ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ-ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

Πήρατε ως Κυβέρνηση την πρωτοβουλία επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, μόνον στο Ιόνιο, ενώ στο Αιγαίο τα χωρικά μας ύδατα παραμένουν στα 6 μίλια.

Είναι στους άμεσους σχεδιασμούς σας η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ή σκοπεύετε να αφήσετε αυτό το διπλό καθεστώς να παγιωθεί, ενισχύοντας έτσι το επιχείρημα της Τουρκίας ότι «το Αιγαίο είναι κάτι διαφορετικό»;

ΕΡΩΤΗΣΗ 7Η

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

Σύμφωνα με το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου 2021, το Δημόσιο Χρέος της χώρας σήμερα αγγίζει τα 386 δισεκατομμύρια ευρώ και περίπου 218% του ΑΕΠ, δηλαδή έχει εκτιναχθεί σε αστρονομικά ύψη.

Ειδικότερα, στις σελίδες 53 και 54 του Προσχεδίου Κρατικού Προϋπολογισμού αναφέρετε ότι:

«Το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 386.320 εκατ. ευρώ ή 218,4% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2021, έναντι 374.006 εκατ. ευρώ ή 225,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2020 […].

Το 2022 το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 391.200 εκατ. ευρώ ή 209,08% ως ποσοστό του ΑΕΠ […].»

Αυτά δείχνουν ότι το Χρέος της χώρας κάθε χρόνο αυξάνεται σε απόλυτους αριθμούς:

  • αυξήθηκε κατά 12 δισεκατομμύρια από το 2020 στο 2021 ανεβαίνοντας από τα 374 στα 386 δισεκατομμύρια
  • και θα αυξηθεί, λέτε, άλλα 5 δισεκατομμύρια από το 2021 στο 2022, ανεβαίνοντας από τα 386 στα 391 δισεκατομμύρια ευρώ

Πώς συμβιβάζεται αυτή τη κατάσταση, που μας έχει εκτοξεύσει στην κορυφή των χρεωμένων χωρών, με το γεγονός ότι κάθε χρόνο η χώρα καταβάλλει αιματηρές δαπάνες, δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αποπληρωμή του χρέους;

Και, εφ’ όσον αυτή είναι η κατάσταση, για ποιο λόγο η Κυβέρνηση δεν κάνει ενέργειες για την κήρυξη του Χρέους ως μη βιώσιμου, με βάση τους διεθνείς κανόνες, τους οποίους δέχεται ακόμη και το ΔΝΤ;

Για ποιο λόγο δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα τα Πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους της Βουλής, του έτους 2015, που παρέχουν απτά και εμπεριστατωμένα στοιχεία για την αποκήρυξη του Χρέους;

Για ποιο λόγο δεν έχει αξιοποιηθεί η διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την αποκήρυξη αυτού του Χρέους;

Κι αντίστροφα, γιατί δεν διεκδικούνται ενεργά οι αξιώσεις της χώρας έναντι του Γερμανικού Δημοσίου, για τις οφειλές πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, που ανέρχονται σε ύψος τουλάχιστον 341 δισεκατομμυρίων ευρώ και η απλή εγγραφή τους στον Κρατικό Προϋπολογισμό θα τοποθετούσε την χώρα μας σε πλεονεκτική θέση, τόσο σε διεθνές όσο και σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο;

ΕΡΩΤΗΣΗ 8Η

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Στον Τύπο των τελευταίων ημερών υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα για την επιτάχυνση και εντατικοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των υπερχρεωμένων πολιτών.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι υπάρχουν σοβαρότατες αντιρρήσεις ως προς την νομιμότητα και τη συνταγματικότητα αυτών των πλειστηριασμών, που μάλιστα στρέφονται κατά της πρώτης κατοικίας εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.

Επίσης, είναι γνωστό ότι εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας η Αίτηση Ακύρωσης που κάναμε, υπό την αιγίδα της Πλεύσης Ελευθερίας, κατά της Πλατφόρμας των Ηλεκτρονικών Πλειστηριασμών, που έφερε η προηγούμενη Κυβέρνηση υπό τις διαταγές των δανειστών.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είναι στις προθέσεις σας να επανεξετάσετε τη νομιμότητα αυτής της Πλατφόρμας, που λειτουργεί χωρίς εχέγγυα και με την οποία επιτρέπεται ο αρπαγή της κατοικίας των συμπολιτών μας;

Είναι στις προθέσεις σας να διεξαγάγετε λογιστικό έλεγχο ως προς το εάν, με βάση τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών και την πώληση των μετοχών και των δανείων τους σε funds αντί ευτελών τιμημάτων, υπάρχουν σήμερα ενεργές αξιώσεις από αυτά τα δάνεια;

Είναι στις προθέσεις σας να προστατεύσετε τους πολίτες από την αρπαγή της κατοικίας και της μικρής περιουσίας τους, κάνοντας τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις;

Ή υιοθετείτε το δόγμα του κ. Στουρνάρα, ότι «η Ελλάδα έχει υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης», πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν οι πολίτες ενοικιαστές στις ιδιοκτησίες τους;

ΕΡΩΤΗΣΗ 9Η

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΗ

Με την μέθοδο της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ και την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, που αποφασίσθηκαν με δική σας, Κυβερνητική Πρωτοβουλία, χάνεται ο δημόσιος έλεγχος στην ΔΕΗ, την πολλοστή κατά σειρά Δημόσια Επιχείρηση στρατηγικής εθνικής σημασίας που ιδιωτικοποιείται και, για την ακρίβεια, ξεπουλιέται.

Εάν μάλιστα αναλογισθεί κανείς

  • ότι το Δημόσιο Χρέος σήμερα υπολογίζεται στα 386 δισεκατομμύρια ευρώ,
  • ότι μόνον για εξυπηρέτηση τόκων του χρέους πληρώνουμε 5,5 με 6 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και
  • ότι τα έσοδα από αυτήν την πώληση υπολογίζονται μόλις στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ,

μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά και οικονομικά επιχειρήματα για αυτήν την κίνηση: η στρατηγική και περιουσιακή απώλεια είναι τεράστια, ενώ το τίμημα μηδαμινό, που δεν εξαρκεί για τίποτε.

Ποιοι είναι οι λόγοι που λάβατε αυτήν την απόφαση;

Λάβατε υπ’ όψιν τα δεδομένα, τα διδάγματα και την εμπειρία από προηγούμενες τέτοιες κινήσεις εκποίησης δημόσιας περιουσίας και δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, ξεκινώντας από τις εκποιήσεις του ΟΤΕ και της Ολυμπιακής, που έγιναν πριν από 15 σχεδόν χρόνια από τον σημερινό Υπουργό σας κ. Χατζηδάκη και φθάνοντας στην εκποίηση των αεροδρομίων και των μεγάλων λιμανιών της χώρας από την προηγούμενη Κυβέρνηση;

Υπολογίσθηκε τι σημαίνει η απώλεια του Ελέγχου στην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας, σε μία περίοδο εντάσεων με τη γείτονα;

Και, τέλος, πώς θα προστατέψετε τους πολίτες από τις κατακόρυφες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, όταν δεν έχετε πια τον έλεγχο ούτε της ΔΕΗ;

ΕΡΩΤΗΣΗ 10η

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Πριν από λίγες ημέρες προκλήθηκαν πλημμύρες και καταστροφές σε όλη τη χώρα, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

Ιδιαίτερα επλήγησαν οι πυρόπληκτες περιοχές, όπως ήταν αναμενόμενο και προβλέψιμο.

Το έλεγαν άλλωστε όλοι, και εσείς, αμέσως μετά τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου.

Ποιες ενέργειες είχατε κάνει ώστε να υπάρξουν εγκαίρως αποτελεσματικά αντιπλημμυρικά έργα και να μην θυματοποιηθούν για δεύτερη φορά σε τόσο σύντομο χρόνο οι περιοχές και οι πληθυσμοί που επλήγησαν βάναυσα πριν από 2 μόλις μήνες;

Τι απαντάτε στους κατοίκους που καταγγέλλουν ότι τους εγκαταλείψατε στο έλεος του θεού και του καιρού;