Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:22: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2021 10:05

Επιφυλακή σε Έβρο- Αιγαίο: Σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις μετά τις απειλές Ερντογάν για άνοιγμα συνόρων σε μετανάστες

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας προκειμένου να αποτρέψουν τα μεταναστευτικά κύματα στην περίπτωση ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει πράξη την απειλή του και ανοίξει τα σύνορα. Το Πεντάγωνο ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο με τους αξιωματικούς να μην αποκλείουν επανάληψη των όσων είχαν συμβεί τον Μάρτιο του 2020 στις Καστανιές του Έβρου.

Τα δεδομένα 18 μήνες μετά είναι τελείως διαφορετικά. Ο φράχτης των περίπου 30 χιλιομέτρων που έχει κατασκευαστεί αλλά και τα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτουν οι ελληνικές δυνάμεις έχουν κάνει απροσπέλαστο το σημείο.

Παράλληλα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ενισχύεται συνεχώς από αμερικανικές δυνάμεις και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσει το μεγαλύτερο υλικό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Τα μεταγωγικά πλοία μεταφέρουν περισσότερα από 120 ελικόπτερα και 1.000 στρατιωτικά οχήματα κάθε τύπου, τα οποία θα μεταφερθούν στη Ρουμανία και σε ευρωπαϊκές χώρες με τρένα ή νταλίκες.

Την ίδια στιγμή ενισχύονται και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας με πλοία του λιμενικού του πολεμικού ναυτικού και της Frontex. Οι περιπολίες και οι έλεγχοι αναμένεται να ενταθούν.

Προληπτικά μέτρα για παν ενδεχόμενο

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Άμυνας υπό την προεδρία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των αρχηγών των τριών όπλων συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και αποφασίστηκε η λήψη προληπτικών μέτρων προκειμένου οι ένοπλες δυνάμεις να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ενέργεια της Άγκυρας.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να αυξηθεί η επιτήρηση χερσαίων και θαλασσίων συνόρων όπως και το ποσοστό επιφυλακής στις μονάδες ενόπλων δυνάμεων της παραμεθορίου, για την άμεση αναφορά περιστατικών που μπορούν να συσχετίζονται με δυνητικές αυξανόμενες ροές προσφύγων και παράτυπων μεταναστών. Επίσης, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, προχώρησε στις παραπάνω ενέργειες, σε πλήρη συνεργασία και σε επικοινωνία τόσο με την Ελληνική Αστυνομία όσο και με την ηγεσία της Ελληνικής Ακτοφυλακής – Λιμενικού Σώματος.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί αυξημένες μεταναστευτικές ροές στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας, γεγονός πως δείχνει ότι πιθανότατα πρόκειται για ένα ακόμη πολιτικό τερτίπι του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από την μία απειλεί την χώρα μας και από την άλλη πιέζει τις Βρυξέλλες προκειμένου να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους κοινοτικούς πόρους για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα.

Μεγάλη άσκηση στα όρια του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου

Την Κυριακή αναμένεται να ξεκινήσει στην Κρήτη η διακλαδική πολυεθνική άσκηση “Μέδουσα” η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου και θα μετέχουν εκτός από την Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθεί στα όρια του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας. Ωστόσο η αναβαθμισμένη συμμετοχή των κρατών δείχνει την ισχυροποίηση του ρόλου της χώρας μας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβαση του στην διάσκεψη για τη Λιβύη υποστήριξε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με μία πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης, που θα συγκροτηθεί με βάση την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού και θα σέβεται τους κανόνες το Διεθνούς Δικαίου.

Σωτήρης Σταθόπουλος

Πηγή: thetoc.gr

Διαβάστηκε 571 φορές