Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  12:28: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2021 17:01

Βαρεμένος για τις καταστροφές στις Οινιάδες: «Αυτά τα είδατε κ. υπουργοί;»

«Αυτό που συμβαίνει στις Οινιάδες τρεις ολόκληρες εβδομάδες μετά τον “Μπάλλο” δεν έχει προηγούμενο και οι, συσκεπτόμενοι ή μη, υπουργοί είναι ζήτημα να έχουν αντιληφθεί την έκτασή του», υπογραμμίζει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος.

Η ανακοίνωσή του, εν συνεχεία, τονίζει:

«Μεγάλο περιβόλι έχει μεταβληθεί σε λίμνη, όπου παρεπιδημούν φλαμίνγκο. Με το υπερυψωμένο αγροτικό “πλέουμε” στον χωμάτινο δρόμο λες και πρόκειται για αμφίβιο αποβατικό σκάφος του στρατού. Στις ροδιές, τα νερά έχουν φθάσει στα φυλλώματα των δένδρων, όταν υποτίθεται επρόκειτο να γίνει η συγκομιδή. Σε άλλη λίμνη που καλύπτει καλλιέργειες, εμφανίσθηκαν δύο πάπιες. Παραδίπλα στον βάλτο επιπλέει το καρούλι για το τριφύλλι.

Κοπάδια προβάτων μετεγκαταστάθηκαν βίαια, με αποτέλεσμα κτηνοτρόφος που έπαιρνε 160 κιλά γάλα την ημέρα, μα βρεθεί με 50 κιλά μετά το σοκ που έχουν υποστεί τα ζώα. Μεγάλη σύγχρονη μονάδα χιλίων προβάτων κινδύνεψε να αφανισθεί, ενώ οι σπαρμένες εκτάσεις γύρω έχουν μετατραπεί σε μία μεγάλη λίμνη, με τις μπάλες τριφυλλιού πεταγμένες, την στιγμή που οι τιμές των ζωοτροφών έχουν φτάσει στον θεό.

Πανταχόθεν τα νερά έχουν λιμνάσει και μυρίζουν, ενώ δισεκατομμύρια κουνούπια το δειλινό απειλούν να διασπείρουν αρρώστιες στα ζώα. Η μηχανή του ΤΟΕΒ στάλθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο για επισκευή και έκτοτε αγνοείται η τύχη της. Ένα κουφάρι στέκει παραπέρα. Μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο επιστρατεύθηκαν αντλίες ιδιωτών, τα καύσιμα των οποίων, που κοστίζουν 1500 ευρώ την ημέρα, τα πληρώνουν από την τσέπη τους οι παραγωγοί.

Σημειωτέον ότι:

1ον: Τα δένδρα που βρίσκονται κάτω από το νερό και δεν έχουν συμπληρώσει πενταετία, είναι σαν να μην υπάρχουν για τον ΕΛΓΑ.

2ον: Σε περιοχές του Αγρινίου με ροδιές, όπου μπόρεσαν να προσεγγίσουν οι εκτιμητές, οι ζημιές που καταγράφηκαν φθάνουν στο 100%.

Αν επαναληφθεί η πρακτική του ΕΛΓΑ να μειώνει δραματικά τα ποσοστά, θα είναι τραγική ειρωνεία.

Η κατάσταση στις Οινιάδες είναι τραγικά άσχημη και επικίνδυνη και, αν οι αρμόδιοι την χειρισθούν επικοινωνιακά, θα πολλαπλασιάσουν την οργή και την απελπισία».

agriniopress.gr