Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:22: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 00:21

Διεθνή ΜΜΕ για τη Φώφη Γεννηματά: «Η Ελληνίδα αρχηγός των Σοσιαλιστών πέθανε μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο»

Το γύρο του κόσμου μέσα από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ έκανε η είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά.

Associated Press: «Η Ελληνίδα σοσιαλίστρια ηγέτιδα Γεννηματά πέθανε μετά από μακρά ασθένεια»

«Πέθανε η ηγέτιδα του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Ελλάδας, Φώφη Γεννηματά, μετά την εισαγωγή της νωρίτερα αυτό τον μήνα σε νοσοκομείο με μακροχρόνια ασθένεια. Ήταν 56 ετών» μετέδωσε το AP. «Η Γεννηματά ήταν αρχηγός του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) από το 2015, που αργότερα αποτέλεσε μέρος κεντροαριστερής συμμαχίας γνωστής ως Κίνημα Αλλαγής (…)

Μετά την τελευταία επιδείνωση της υγείας της η Γεννηματά είχε ανακοινώσει ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή της ως επικεφαλής του κόμματος στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Επτά μέλη του κόμματος, ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, έχουν ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους».

«Ελληνίδα ηγέτιδα σοσιαλιστικού κόμματος πέθανε σε ηλικία 57 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο», αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Reuters.

«H Φώφη Γεννηματά, ηγέτιδα του ελληνικού αντιπολιτευόμενου Κινήματος Αλλαγής πέθανε μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο. Ο θάνατος της 57χρονης Γεννηματά ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, “σοκαρίστηκε” με την είδηση του θανάτου της Γεννηματά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του.

Ο Μητσοτάκης, που έφθασε στη Σαουδική Αραβία σήμερα Δευτέρα για διήμερη επίσκεψη, θα αλλάξει το πρόγραμμά του και θα επιστρέψει την Τρίτη το βράδυ στην Ελλάδα, είπε το γραφείο του, ενώ ακυρώθηκε και μια περιοδεία του σε ελληνικά νησιά, που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη και την Πέμπτη. Η Γεννηματά εξελέγη αρχηγός του πρώην κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ το 2015 και το 2017 ανέλαβε πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ενός συνασπισμού κεντροαριστερών κομμάτων περί το ΠΑΣΟΚ.

Η Γεννηματά ήταν κόρη του Έλληνα πολιτικού Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους του ΠΑΣΟΚ που κυριαρχούσε στην Ελλάδα τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Μητέρα τριών παιδιών εξελέγη για πρώτη φορά στην ελληνική βουλή το 2000.

ANSA: «Ελλάδα: Πέθανε η ηγέτης των Σοσιαλιστών Γεννηματά»

«Πέθανε σε ηλικία 57 ετών η Φωτεινή «Φώφη» Γεννηματά, επικεφαλής του ελληνικού σοσιαλιστικού κόμματος Κίνημα Αλλαγής (Kinal)», μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, ANSA «Έδινε μάχη με τον καρκίνο εδώ και αρκετό καιρό και τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της επιδείνωσης της υγείας της, είχε ανακοινώσει την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για την επανεκλογή της στην ηγεσία του κόμματος.

Την είδηση ​​μετέδωσε το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” στην Αθήνα, όπως αναφέρουν τα ελληνικά ΜΜΕ. Μια από τις πρώτες Ελληνίδες που κατείχε υψηλό πολιτικό αξίωμα, η Γεννηματά διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο το 2008 και πριν από ένα χρόνο η ασθένεια της επέστρεψε.

Το ΚΙΝΑΛ, κληρονόμος του ισχυρού ελληνικού σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ, είναι μια κεντροαριστερή δύναμη στην οποία έχουν συγκλίνει μικρά κόμματα από την ίδια πτέρυγα».

Stern: Πέθανε η επικεφαλής του ελληνικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος»

«Μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο πέθανε σε ηλικία 56 ετών η επικεφαλής του ελληνικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος “Κίνημα Αλλαγής”, Φωτεινή (Φώφη) Γεννηματά.

Την είδηση επιβεβαίωσε η κυβέρνηση στην Αθήνα. “Όλοι πενθούμε”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην κρατική τηλεόραση», όπως μετέδωσε το γερμανικό περιοδικό.

«Η Γεννηματά ήταν μέλος πολλών κυβερνήσεων του ελληνικού σοσιαλδημοκρατικού ΠΑΣΟΚ μεταξύ του 2000 και του 2015.

Τα τελευταία χρόνια ηγείτο της συμμαχίας του κόμματος αυτού με πολλά μικρότερα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα υπό το ακρωνύμιο ΚΙΝΑΛ, που είναι με 22 βουλευτές η τρίτη ισχυρότερη δύναμη στην Ελληνική Βουλή των 300».
Συλλυπητήρια μηνύματα από Σασόλι, Μοσκοβισί, Πάιατ

Βροχή κατέφθασαν τα συλλυπητήρια μηνύματα από το εξωτερικό μετά την είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά.
Σασόλι για Γεννηματά: «Μαχόταν με θέρμη για την αλληλεγγύη»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, με την οποία «μόλις πριν από λίγους μήνες, συναντηθήκαμε για να συζητήσουμε την πορεία μετά την πανδημία».

Όπως δήλωσε ο Ιταλός πολιτικός: «Έμαθα με μεγάλη λύπη για τον θάνατο της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά. Μόλις πριν από λίγους μήνες, συναντηθήκαμε για να συζητήσουμε την πορεία μετά την πανδημία. Μαχόταν με θέρμη για την αλληλεγγύη, θα λείψει πέρα ​​από τα σύνορα της Ελλάδας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους της».

Πιερ Μοσκοβισί : «Ήταν μια δυναμική και γεμάτη αυτοπεποίθηση γυναίκα»

Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, εξέφρασε και ο Γάλλος, πρώην επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Με λύπη πληροφορήθηκα τον πρόωρο θάνατο της Φώφης Γεννηματά, αρχηγού του Ελληνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του ΠΑΣΟΚ. Εκτιμούσα αυτή τη δυναμική και γεμάτη αυτοπεποίθηση γυναίκα. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους πολιτικούς της φίλους».
Τζέφρι Πάιατ για Γεννηματά: Με εντυπωσίαζε με την εξυπνάδα, την αξιοπρέπεια και την διορατικότητά της

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, με ανάρτησή του στο Twitter αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά: «Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια, τους φίλους, τα αγαπημένα πρόσωπα και τους πρώην συναδέλφους της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά. Με τη Φώφη μας συνέδεε πολύχρονη φιλία και ήταν κάποια που πάντα με εντυπωσίαζε για την εξυπνάδα, την αξιοπρέπεια και την πολιτική της διορατικότητα», έγραψε χαρακτηριστικά.

iefimerida.gr