Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  5:24: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 17:54

Ερώτηση Κ. Βελόπουλου στην Βουλή με θέμα: «Θα αποκτήσει η Ελλάδα αεροσκάφη για νυχτερινές ρίψεις νερού ένεκα των αναγκών επείγουσας και εκτεταμένης πυρόσβεσης;»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 14/10/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τoν κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Τoν κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Τoν κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ:    «Θα αποκτήσει η Ελλάδα αεροσκάφη για νυχτερινές ρίψεις νερού ένεκα των αναγκών επείγουσας και εκτεταμένης πυρόσβεσης;»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Με τις δασικές πυρκαγιές να αποτελούν μία από τις βασικότερες απειλές της χώρας, όπως αποδεικνύεται, δυστυχώς, κάθε χρόνο, είναι σαφές ότι η πατρίδα μας χρειάζεται να αποκτήσει ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά από την άποψη των αεροσκαφών πυρόσβεσης, λαμβανομένης υπόψη, πάντα και της οικονομικής παραμέτρου. Πριν την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ανακοινώσατε την πρόθεση της κυβέρνησης να αγοραστούν οκτώ σύγχρονα αεροσκάφη «Canadair CL-515», τα οποία, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία (“Viking Air”), έχουν την δυνατότητα νυχτερινών πτήσεων και σχετικών ρίψεων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», ειδικότερα, προαναγγείλατε την απόκτηση των εν λόγω αμφίβιων αεροσκαφών, αντικαθιστώντας τα γηραιότερα “Canadair 215”.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Πότε ακριβώς θα υλοποιήσετε την παραπάνω ανακοινωμένη πρόθεσή σας, περί προμήθειας οκτώ σύγχρονων αεροσκαφών τύπου «Canadair CL-515», ώστε να εκλείψουν οι ανησυχίες του ελληνικού λαού που βρίσκεται σε περιοχές υψηλού κινδύνου καταστροφής από πυρκαγιά, αφού, τρεχόντως, εκλείπει η δυνατότητα πυρόσβεσης από τα υπάρχοντα αεροσκάφη, μετά την δύση του ηλίου, καθώς, μέχρι στιγμής, δεν βρισκόμαστε ούτε στην φάση της παραγγελίας προς την αρμόδια εταιρεία των ανωτέρω σύγχρονων ενδεδειγμένων για νυχτερινή πυρόσβεση αεροσκαφών;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ