Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  5:54: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2021 21:29

Η ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ 2021 – Φοροελαφρύνσεις και μέτρα έκπληξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί ομιλία στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2021. Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για φοροελαφρύνσεις, στήριξη στους νέους αλλά και μέτρα… έκπληξη.

«Καμία χώρα δεν έχει μέλλον αν τα νέα παιδιά αισθάνονται ότι ο δρόμος κρύβει παγίδες για πολλούς», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η «Ελλάδα χρειάζεται πρωταγωνιστές και αυτοί είστε εσείς».

Και συνέχισε: «Εδώ ανακοίνωσα την αγορά των 18 rafale, τα οποία σύντομα θα γίνουν 24. Φέτος βρίσκομαι και πάλι στη Θεσσαλονίκη για να περιγράψω το σχέδιο μας για την Ελλάδα που αλλάζει, βαδίζει μπροστά και κοιτάζει ψηλά. Κυρίως όμως για να παρουσιάσω τα περισσότερα που μπορούμε να πετύχουμε μαζί το 2022».

«Η προηγούμενη περίοδος υπήρξε πολύ δύσκολη με πολλά ταυτόχρονα μέτωπα. Οι 19 από τους 26 μήνες της διακυβέρνησης μας ήταν μήνες κρίσεων και μεγάλων προκλήσεων. Όμως η οικονομία μας έμεινε όρθια. Δεσμεύτηκα προσωπικά ότι κανένας δεν θα αντιμετωπίσει μόνος αυτή τη θύελλα και το κάναμε πράξη».

«Οι Έλληνες, πλέον, πληρώνουν λιγότερους φόρους παντού. Επίσης, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις καταβάλουν λιγότερες εισφορές. Τα σύνορα μας φυλάσσονται ευρωπαϊκά και διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτεί το κοινό μας μέλλον. Είχαμε σημαντικές απώλειες, αλλά ήταν λιγότερες από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, αναφορικά με την πανδημία».

«Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται σε αριθμούς που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Αποτυπώνεται και στην υποχώρηση της ανεργίας κατά 2 μονάδες. Σήμερα, οι εργαζόμενοι Έλληνες είναι οι περισσότεροι την τελευταία δεκαετία. Σε κάθε γωνιά της χώρας υπάρχει αισιοδοξία. Πρόοδος αποτυπώνεται και στα κόκκινα δάνεια».

«Μόλις την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε ότι το ΑΕΠ σημείωσε άλμα 16,2%. Γι’ αυτό και σήμερα είμαι σε θέση να εξαγγείλω την αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης της οικονομίας από το 3,6 στο 5,9%».

Οι εξαγγελίες για τους νέους

«Μεγαλώσατε βιώνοντας μόνο κρίσεις, από το φλερτ με την χρεοκοπία μέχρι την πανδημία. Από εδώ εισηγούμαι ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία, το οποίο θα αποκρυσταλλωθεί σε μέτρα για κάθε πλευρά της ζωής σας. Τολμώ ένα ξεκίνημα για να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης. Πρώτη πρωτοβουλία, το πρώτο ένσημο: νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία όταν προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση θα ενισχύονται με 1.200 για έξι μήνες. Τα 600 θα απευθύνονται στον εργοδότη και τα άλλα 600 στους νέους και νέες.

Επίσης από το 2022, οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100 στις 150.000. Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους 28.000 σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ. Στους πολίτες κάτω των 29 ετών, μηδενίζεται το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data, ώστε όλοι οι νέοι να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην επικοινωνία. Για τους εφήβους 15 – 17 ετών, που έχουν εμβολιαστεί, θα έχουν δωρεάν κάρτα στο κινητό τους 50 GB. Επιπλέον, καθιερώνεται η ψηφιακή κάρτα νέων».

Και συνέχισε: «Το ειδικό τέλος κινητής μειώνεται για όλους τους καταναλωτές. Θα πληρώνουν όλοι 10% αντί για 12% έως 20% που πλήρωναν έως σήμερα. Από το 2022 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ».

Μείωση φορών και εισφορών

«Η απαλλαγή για την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και το 2022 για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Για τις επιχειρήσεις: ο συντελεστής φόρου πέφτει στο 22% σε μόνιμη βάση και θα ισχύσει από το φορολογικό έτος 2021.
Μειώνεται ο φόρος για την συγκέντρωση κεφαλαίου.
Πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις.
Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα θα φορολογούνται με 30% λιγότερο φόρο εισδήματος δηλαδή με μόνο 15,5%. Θα ισχύσει για τρία χρόνια.
Παραμένει έως τον Ιούνιο του 2022 ο μειωμένος ΦΠΑ στα εισιτήρια μεταφορές, καφέ, ρούχα, ποτά, τουρισμό και κινηματογράφους.
Επεκτείνεται και σε γυμναστήρια και σχολές χορού.
Μειώνεται έως και 50% η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Επεκτείνεται για 3 μήνες η επιδότηση των δανείων του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ.
Ο ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθήσει να μειώνεται στην βάση των αντικειμενικών αξιών.
Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στον προϋπολογισμό. Τα περισσότερα νοικοκυριά το 2022 θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από ότι το 2021», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τον Δεκέμβριο σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβάλλουμε το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά. Μια πράξη ανακούφισης πριν τις γιορτές σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», συνέχισε.

Δείτε live την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Τα μηνύματα Μητσοτάκη από τα περίπτερα της ΔΕΘ 2021

Κατά τη σημερινή επίσκεψη του στα περίπτερα της ΔΕΘ 2021, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «έχει ταλαιπωρηθεί πολύ η Θεσσαλονίκη, όμως το Μετρό θα παραδοθεί στα τέλη του 2023 και θα ανακουφίσει τους κατοίκους της πόλης».

Επίσης, έστειλε αυστηρό μήνυμα για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχω μιλήσει πολλές φορές για το πώς η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας, να μειώσουμε το κόστος, να εντοπίσουμε παραβατικές συμπεριφορές. Είχαμε δεσμευθεί πριν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός ότι θα πατάξουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις. Το κάνουμε πράξη. Οι κτηνοτρόφοι μας βλέπουν το αποτέλεσμα ήδη στην αύξηση της τιμής του γάλατος. Σε όσους πιστεύουν ακόμα ότι μπορούν να επιμείνουν σε τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές, τους λέω να μην μπουν καν στον κόπο, να το ξεχάσουν, θα σας βρούμε και θα σας τιμωρήσουμε».

Πηγή: newsit.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2021 14:11