Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  4:45: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2021 15:09

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου στην ερώτηση βουλευτών 'Ελληνικής Λύσης' σχετικά με: «Υποστελέχωση των Υπηρεσιών του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 13/07/2021

Των:    Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης

Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:    «Υποστελέχωση των Υπηρεσιών του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, η κατάσταση στις Υπηρεσίες του εν λόγω Δήμου, λόγω της υποστελέχωσης, είναι πολύ οξυμένη. Το πρόβλημα εστιάζεται σε πολλά τμήματα, με περισσότερο βάρος, όμως, στην τεχνική του Υπηρεσία. Οι συνταξιοδοτήσεις αλλά και η ανυπαρξία προσλήψεων έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση σε όλες τις εκεί Υπηρεσίες, γεγονός που τορπιλίζει κάθε προσπάθεια να παραχθεί έργο υπέρ των δημοτών. Η έλλειψη Μηχανικών είναι τεράστια και διογκώνεται, έτι περαιτέρω, καθώς, ο Δήμος Ι. Π. Μεσολογγίου καλύπτει και όμορους Δήμους. Από την άλλη πλευρά και ενώ τα προβλήματα είναι κοινώς παραδεκτά, παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν «παραθυράκια διαφυγής» για τους υπηρετούντες στον εν λόγω Δήμο, που δίνουν την δυνατότητα στους υπαλλήλους του να επικαλούνται λόγους υγείας για να μετακινούνται σε άλλες πιο αρεστές σε αυτούς Υπηρεσίες. Ως εκ τούτου, καθίσταται αναγκαία η ύπαρξη σχετικών δικλείδων στη Νομοθεσία ή η απαλοιφή των ως άνω τρόπων διαφυγής από την εκτέλεση του αναγκαίου υπηρεσιακού καθήκοντος, προκειμένου να αρθούν οι όποιες δυσλειτουργίες παρατηρούνται στον Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου εις βάρος των δημοτών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Έχουν περιέλθει σε γνώση σας οι ελλείψεις που καταγράφονται στο σύνολο σχεδόν των δημοτικών Υπηρεσιών του ως άνω Δήμου, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά, τόσο τους υπηρετούντες υπαλλήλους, εξαιτίας του τεράστιου φόρτου εργασίας που επωμίζονται οι εν λόγω, όσο και τους ίδιους τους δημότες, που βλέπουν τις υποθέσεις τους να διεκπεραιώνονται με αργούς ρυθμούς;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, ώστε να στελεχωθούν, όσο πιο άμεσα, με μόνιμο προσωπικό οι τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου και έτσι να τελεσφορήσουν, το ταχύτερο δυνατό, σημαντικά έργα αποκατάστασης υποδομών της πόλης που έχουν υποστεί ζημιές και των οποίων η αποκατάσταση καθυστερεί δραματικά, λόγω της εκτεταμένης έλλειψης επιβλεπόντων Μηχανικών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. 8053/15-7-2021 Ερώτησης, που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές κ.κ. Απόστολος Αβδελάς Κωνσταντίνος Χήτας,της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

«Ελληνική Λύση», με θέμα: «Υποστελέχωση των Υπηρεσιών του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου» και ειδικά των Τεχνικών Υπηρεσιών του, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Στο πλαίσιο ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης και με στόχο αφενός τον αποτελεσματικό σχεδιασμό της πολιτικής προσλήψεων στο Δημόσιο και αφετέρου τον ορθολογικό προγραμματισμό κάλυψης των αναγκών των επιμέρους φορέων της, εναρμονισμένα τόσο με το δημοσιονομικό πρόγραμμα, όσο και με το σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου (σύστημα κινητικότητας, κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, λειτουργία του ψηφιακού οργανογράμματος της δημόσιας διοίκησης), το Υπουργείο Εσωτερικών προέβη στη θέσπιση συστήματος πολυετούς και ετήσιου στρατηγικού προγραμματισμού προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού για όλους τους φορείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού (ν.4590/2019-ΦΕΚ Α’17, άρθ.1-7, και ν.4622/2019-ΦΕΚ Α’133, άρθ. 51).

Ενόψει του προαναφερθέντος θεσμικού πλαισίου, για τον Προγραμματισμό Προσλήψεων έτους 2021, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.2.9/70/οικ.15048/29.7.2020 Εγκύκλιος (ΑΔΑ: 9ΦΗ446ΜΤΛ6-ΣΧΚ), με την οποία κλήθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι ΟΤΑ να προβούν στην αξιολόγηση των αναγκών τους για προσλήψεις τακτικού προσωπικού. Ο Δήμος Ι. Π. Μεσολογγίου ανταποκρίθηκε στην προαναφερθείσα εγκύκλιο και υπέβαλλε αίτημα για την έγκριση πλήρωσης κενών θέσεων του οργανισμού του. Με την υπ΄αριθμ. 42/30-09-2020 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η πλήρωση τριών (3) θέσεων για τον Δήμο, μίας (1) Δικηγόρου με εργασιακή σχέση έμμισθης εντολής και δύο (2) θέσεων μόνιμου προσωπικού, μίας (1) ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών και μίας (1) ΤΕ Μηχανικών (ειδικότητα Ηλεκτρολογίας). Οι εγκεκριμένες θέσεις μόνιμου προσωπικού έχουν αποσταλεί με το Α.Π.49891/05-07-2021 έγγραφό μας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών

Υποθέσεων προκειμένου να δεσμευτούν οι θέσεις που θα πληρωθούν από προστατευόμενα άτομα του ν. 2643/1998, και εν συνεχεία θα αποσταλούν στο ΑΣΕΠ προκειμένου να εκδοθεί η σχετική προκήρυξη.

Αντίστοιχα, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων για το έτος 2020, με την υπ΄αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ.104/13657/16-07-2020 εγκριτική απόφαση της ΠΥΣ 33/2006 καθώς και τις ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./148/16115/05-10-2020 και ΔΙΠΑΑΔ / Φ. ΕΓΚΡ/46/οικ.8640/17-05-2021 όμοιες τροποποιητικές αυτής, εγκρίθηκαν για τον Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου μία (1) θέση ΠΕ Τοπογράφων και μία (1) θέση ΠΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών. Οι εγκεκριμένες θέσεις διαβιβάστηκαν στο ΑΣΕΠ με το Α.Π. 44714/15-06-2021 έγγραφό μας προκειμένου να προκηρυχθούν.

Επισημαίνεται ότι κατά την αξιολόγηση των αναγκών των φορέων του Δημοσίου, υπό το πρίσμα πάντα των υφιστάμενων περιορισμών, δόθηκε προτεραιότητα στην κάλυψη κενών θέσεων προσωπικού κλάδων που σχετίζονται με ειδικότητες μηχανικών γενικά, καθώς επί τη βάσει των υποβληθέντων αιτημάτων τους για το σύνολο των Δήμων εγκρίθηκε η πρόσληψη συνολικά εξακοσίων οκτώ (608) μηχανικών στο πλαίσιο των ετήσιων προγραμματισμών των ετών 2020 και 2021 (354 για το έτος 2020 και 254 για το έτος 2021).

Επιπλέον, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.2.9/75 /οικ.13626/2.7.2021 Εγκύκλιος (ΑΔΑ: ΨΤ0Γ46ΜΤΛ6-7ΘΛ) για τον Προγραμματισμό Προσλήψεων έτους 2022, με την οποία κλήθηκαν και οι ΟΤΑ να προβούν στην αξιολόγηση των αναγκών τους για προσλήψεις τακτικού προσωπικού και να υποβάλουν το ανάλογο αίτημα για κάλυψη κενών θέσεων με νέες προσλήψεις. Ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού για το έτος 2022 αιτήθηκε την κάλυψη πέντε (5) κενών θέσεων με νέα πρόσληψη, εκ των οποίων μία (1) αφορά σε ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών και μία (1) σε ΤΕ Μηχανικών. Σύμφωνα με την διαδικασία που καθορίστηκε από την προαναφερόμενη εγκύκλιο, μετά το στάδιο της υποβολής των αιτημάτων των φορέων, το οποίο ολοκληρώθηκε, ακολουθεί το στάδιο ελέγχου των αιτημάτων των φορέων από τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να προωθηθούν προς εξέταση για συμπερίληψη στον προγραμματισμό προσλήψεων.

Επιπροσθέτως σας γνωρίζουμε ότι για την ενίσχυση της στελέχωσης των υπηρεσιών των ΟΤΑ, αυτοί και τα νομικά τους πρόσωπα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας του ν. 4440/2016, μέσω του οποίου μπορούν να αντλούν προσωπικό για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών.

Ήδη, την 8η Μαρτίου 2021 ολοκληρώθηκε η διαδικασία έκδοσης των πράξεων για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων με μετάταξη και την προσωρινή κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών με απόσπαση, των φορέων που συμμετείχαν στο πλαίσιο του κύκλου του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ) έτους 2020 και έχει ξεκινήσει ο Α΄ Κύκλος του 2021 (σχετική η αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.49Κ/768/6321/8-4-2021 (ΑΔΑ:6ΚΠ446ΜΤΛ6-7ΨΓ εγκύκλιός μας).

Ειδικά για την μετάταξη υπαλλήλων των Τεχνικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Δόμησης των ΟΤΑ α΄ βαθμού απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου προέλευσης (αρθ. 4 παρ. 4 του ν.4440/2016, όπως ισχύει).

Τέλος, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των φορέων, στο πλαίσιο της αριθ. πρωτ. 14626/26-2-2021 εγκυκλίου (ΑΔΑ:ΩΔ4Δ46ΜΤΛ6-7Β0) «Προγραμματισμός προσλήψεων έκτακτου προσωπικού έτους 2021 στους ΟΤΑ α΄& β΄βαθμού και στα ΝΠΙΔ αυτών» δίνεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος για πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου, με έγκριση από την Επιτροπή του άρθρου 2 παρ.1 της αριθ. 33/2006 ΠΥΣ, όπως ισχύει. Ειδικά για τις τεχνικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες πολεοδομίας των δήμων, λόγω της έλλειψης τακτικού προσωπικού δύναται να αποστείλουν αιτήματα για την κάλυψη των αναγκών τους με μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, τα οποία εξετάζονται κατά προτεραιότητα προκειμένου να αντεπεξέλθουν οι υπηρεσίες στις αυξημένες ανάγκες τους. Επιπλέον σύμφωνα με το ν. 4795/2021 άρθρο 48 χορηγήθηκε δικαίωμα προσυπογραφής εγγράφων αρμοδιότητάς τους, καθώς και υπογραφής αυτών κατά τις κείμενες διατάξεις στην ειδικότητα Μηχανικών κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ που απασχολείται με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, έως οκτώ

(8) μήνες, καθώς και στο ως άνω προσωπικό που απασχολείται στον σχεδιασμό, τη διοικητική υποστήριξη, την εκτέλεση και την παρακολούθηση αναπτυξιακών προγραμμάτων ή έργων που χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται ή επιδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους ή διεθνείς οργανισμούς ή απασχολείται σε ερευνητικά προγράμματα και προγράμματα τεχνικής βοήθειας του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ).

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου δεν υπέβαλε σχετικό αίτημα.

Ο Υπουργός

Μαυρουδής Βορίδης