Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  4:09: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 20:15

Σπήλιος Λιβανός : Καλωσορίζω έναν έμπειρο, οραματικό πολιτικό – αποχαιρετώ μία πολύτιμη συνεργάτη

Πραγματοποιήθηκε  σήμερα στο ΥΠΑΑΤ, η τελετή παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου για την Αλιευτική Πολιτική από την απερχόμενη υφυπουργό κ.  Φωτεινή  Αραμπατζή στον κ. Σίμο Κεδίκογλου, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, τον υφυπουργού κ. Γιώργου Στύλιου, των Γ.Γ. Χριστιάνας Καλογήρου, Κώστα Μπαγινέτα, και Δημήτρη Παπαγιαννίδη καθώς και του υπηρεσιακού Γραμματέα κ. Δημήτρη Τσαγκαλίδη.

Σε δήλωσή του, ο ΥΠΑΑΤ ευχαρίστησε την απερχόμενη υφυπουργό κ. Φ. Αραμπατζή για την εργατικότητα και τη μεθοδικότητα με την οποία προώθησε τα θέματα της αρμοδιότητάς της, ενώ υποδέχθηκε τον φίλο, όπως τον χαρακτήρισε, Σίμο Κεδίκογλου, η παρουσία του οποίου στο ΥΠΑΑΤ, όπως σημείωσε, έχει συμβολική αλλά και ουσιαστική αξία, καθώς εκπροσωπεί  μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πρόσφατες πυρκαγιές, την πληγωμένη Εύβοια.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σπήλιου Λιβανού είναι η εξής:

«Στον απόηχο της δύσκολης συγκυρίας που πέρασε ολόκληρη η χώρα μας και ιδιαίτερη οι περιοχές, οι οποίες καταστράφηκαν από την πυρκαγιά, έχουμε αναλάβει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την ανασυγκρότηση των κατεστραμμένων περιοχών.

Βεβαίως προτεραιότητά μας ήταν- και ήδη ξεκίνησε- η στήριξη των πολιτών, οι οποίοι επλήγησαν και η ταυτόχρονη εκπόνηση ενός άμεσου σχεδίου  για την ανακούφιση των συμπολιτών μας, αλλά και τη διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού πλαισίου, το οποίο θα αναζωογονήσει τις πληγείσες περιοχές  και ευχόμαστε να διορθώσει και πολλές από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. 

Σε αυτή την πορεία των τελευταίων ημερών η συμμετοχή της Φωτεινής Αραμπατζή ήτανε ουσιαστικότατη σε όλα τα επίπεδα της προετοιμασίας και κυρίως στη διαχείριση του φλέγοντος ζητήματος των ζωοτροφών, τόσο στην Εύβοια, όσο και στην Πελοπόννησο, αλλά και σε όλη την προετοιμασία την οποία κάναμε για να μπορέσουμε να σταθούμε δίπλα στους πληγέντες συμπολίτες μας.

Όμως εκτός αυτού,  τους τελευταίους οκτώ μήνες, που  έχω την τιμή να ηγούμαι του  ΥΠΑΑΤ,   είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία με την κ. Αραμπατζή, η οποία ήταν απολύτως στους τομείς ευθύνης της: στην αλιεία που είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για την εθνική μας οικονομία, στην κτηνοτροφία, αλλά και στα ζητήματα του εξορθολογισμού της αγοράς  που είναι προμετωπίδα της πολιτικής μας.

Επίσης, θέλω να πω ότι η πολιτική οξυδέρκεια της Φωτεινής και η καθαρή της ματιά , ήτανε πάντοτε χρήσιμη σε όλα τα πολιτικά ζητήματα, τα οποία αντιμετωπίσαμε αυτό το διάστημα και τολμώ να πω ότι θα μου λείψει πολύ η καθημερινή καλή συνεργασία που είχαμε, που όμως είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστεί, για να υλοποιήσουμε μαζί και με τους υπόλοιπους συνεργάτες  τα κοινά μας οράματα και για την πολιτική της αγροδιατροφής, αλλά και συνολικά τους στόχους της κυβέρνησής μας.

Ταυτόχρονα έχω τη χαρά να καλωσορίζω στον Υπουργείο έναν έμπειρο και αποτελεσματικό συνάδελφο, με τον οποίον ξεκινήσαμε μαζί τα πρώτα μας βήματα στην ενεργό πολιτική το 2004 και είναι μεγάλη χαρά να έχουμε μπροστά μας να έχουμε μπροστά μας ένα πεδίο συνεργασίας για το επόμενο διάστημα .

Αυτούς τους οκτώ μήνες είχαμε στενή συνεργασία με τον Σίμο Κεδίκογλου ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τον πρωτογενή τομέα τεχνοκρατικά, αλλά αφουγκράζεται και τον παλμό της κοινωνίας,  επενδύει  τη σκέψη του με βάση την ενσυναίσθηση και άρα μπορεί να αντιμετωπίζει και πολιτικά τις κρίσεις που δυστυχώς ήταν πολλές αυτό το διάστημα .

Βεβαίως η συμμετοχή του Σίμου στην ομάδα μας θα είναι πολύ – πολύ σημαντική και για την αναδιάρθωση της Εύβοιας και για τη στήριξη, την άμεση, των πληγέντων συμπολιτών μας, αλλά και τη διαμόρφωση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης που είναι πραγματικά πολύ σημαντικό όχι μόνο για την Εύβοια, αλλά για όλη την Ελλάδα.

Με αυτές τις σκέψεις σε καλωσορίζω εκ μέρους όλων των συνεργατών εδώ στο Υπουργείο και εύχομαι να έχουμε μια πολύ δημιουργική και γόνιμη συνεργασία».

Από την πλευρά της, η απερχόμενη υφυπουργός κ. Φ. Αραμπατζή, δήλωσε :

«Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή και την  εμπιστοσύνη, με την οποία με περιέβαλε αυτούς τους 25 μήνες ως Υφυπουργό αρμόδια για την Κτηνοτροφία, την Αλιεία και τα Τρόφιμα στο δυναμικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ευχαριστώ για τη συνεργασία τους Υπουργούς, Μάκη Βορίδη και Σπήλιο Λιβανό, τους Υφυπουργούς Κώστα Σκρέκα, Γιάννη Οικονόμου και Γιώργο Στύλιο, τους Γενικούς Γραμματείς Γιώργο Στρατάκο, Κώστα Μπαγινέτα, Χριστιάνα Καλογήρου και Δημήτρη Παπαγιαννίδη, τον Υπηρεσιακό Γραμματέα Δημήτρη Τσαγκαλίδη. Ευχαριστώ τους Προέδρους των Εποπτευόμενων Οργανισμών, τον Δημήτρη Μελά, τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον Σέρκο Χαρουτουνιάν, τον Αντώνη Ζαμπέλα. Κυρίως όλα τα στελέχη, τους Γενικούς Διευθυντές των Διευθύνσεων των οποίων είχα τη χαρά να προΐσταμαι,  τους εργαζόμενους του Υπουργείου και των Οργανισμών. 

Θέλω να καλωσορίσω τον έμπειρο συνάδελφο, Σίμο Κεδίκογλου, στον οποίο παραδίδω τη σκυτάλη γνωρίζοντας ότι εκτός από τις αρμοδιότητες του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, επωμίζεται και το «βαρύ» έργο να συμβάλει στην αναγέννηση του αγροτικού, κτηνοτροφικού και μελισσοκομικού τομέα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Εύβοια, που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Χρησιμοποιώ τη φράση «παραδίδω τη σκυτάλη» διότι θεωρώ πως όλοι, είμαστε στο στίβο της πολιτικής αγωνιζόμενοι, ως μέλη μιας ομάδας, ως μέλη της μεγάλης δημοκρατικής, φιλελεύθερης παράταξης της ΝΔ για το καλό της πατρίδας μας. Και θέλω πραγματικά να αναδείξω, ότι αυτούς τους 25 μήνες το έργο, που παρήχθη με εργώδη προσπάθεια συνολικά στο Υπουργείο και ειδικότερα στον τομέα των αρμοδιοτήτων μου, φέρει τη σφραγίδα του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναφέρομαι προφανώς στη μεγάλη προσπάθεια, που κάναμε με τον Μάκη αρχικά και τον Σπήλιο στη συνέχεια με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και βεβαίως τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για ν’ αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα των «ελληνοποιήσεων». Δύο στοιχεία αναφέρω μόνο κι είναι χαρακτηριστικά:

-ενώ στα προηγούμενα χρόνια επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε επιβληθεί μόλις ένα πρόστιμο 10.000 ευρώ, επί των δικών μας ημερών, αυτούς τους 25 μήνες, έχουν επιβληθεί πρόστιμα 425.000 ευρώ για παραβάσεις στη φέτα, 

έχουν ανακληθεί οι άδειες βιολογικών προϊόντων για αυγά και κοτόπουλα, έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα για το μέλι και τις πατάτες, στους παραβάτες, που ευτυχώς αποτελούν την «εξαίρεση στον κανόνα». Έχει θεσμοθετηθεί το αυστηρότερο, κυρωτικό πλαίσιο για τις ελληνοποιήσεις, έγιναν οι περισσότεροι, οι πιο συντονισμένοι, οι πιο ολιστικοί έλεγχοι. Το Υπουργείο «περπάτησε» ψηφιακά. Με το ψηφιακό, κτηνιατρικό πιστοποιητικό Easy Agro Expo, οι εξαγωγές κτηνιατρικών προϊόντων από μέλι, αλιεύματα, κρέας μέχρι  και αυγά, σε περισσότερες από 31 Τρίτες χώρες γίνονται πλέον με ένα κλικ. 

Το δεύτερο.

Παραλάβαμε την τιμή του πρόβειου γάλακτος στα 80 λεπτά και τις τελευταίες ημέρες πληροφορούμαστε όλοι με χαρά, για συμφωνίες τυροκόμων με αιγοπροβατοτρόφους της τάξης του 1,20 και του 1,22 ευρώ/Kg Αύξηση 50% στην τιμή του γάλακτος! Tην ώρα, που οι εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων έχουν εκτιναχθεί και μάλιστα το 2020, είναι η πρώτη χρονιά, μετά το 1984, που έκλεισε με πλεόνασμα κατά μισό δις ευρώ περίπου, στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Όλα αυτά φέρουν τη σφραγίδα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελείου του, που μας στήριξαν ποικιλότροπα ώστε αυτές οι μεγάλες τομές να πραγματοποιηθούν. Όπως ισχύει και με το Σχέδιο Νόμου, που με πολύ κόπο ετοιμάσαμε για τις σταβλικές εγκαταστάσεις και το οποίο είναι έτοιμο προς νομοθέτηση, προκειμένου να δοθεί επιτέλους οριστική λύση στην πλειοψηφία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τα πρόχειρα καταλύματα, αφαιρώντας «αχρείαστη γραφειοκρατία» και κάνοντας έως και 7 φορές οικονομικότερη την ίδρυση μιας κτηνοτροφικής μονάδας…

Τη σφραγίδα του ιδίου του Πρωθυπουργού φέρει και το μεταρρυθμιστικό μας έργο στον τομέα της αλιείας στην κατεύθυνση επίλυσης του θαλάσσιου χωροταξικού των υδατοκαλλιεργειών και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του τομέα. Αρκεί μόνο να αναφέρω ότι παραλάβαμε από το ΣΥΡΙΖΑ 24 σχέδια Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), που «λίμναζαν στα συρτάρια». Τρεις (3)  αποτελούν πλέον Νόμο του Κράτους ενώ έξι (6) εξ αυτών οδεύουν από το επισπεύδον Υπουργείο Περιβάλλοντος προς το ΣτΕ ενώ οι υπόλοιπες ακολουθούν με «οδηγό» το σχέδιο π.δ.,  που καταρτίσαμε με το ΥΠΕΝ επιλύοντας διαφορές και αγκυλώσεις χρόνων. 

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Πρωθυπουργός, που ανέδειξε τη σημασία του τομέα της Αλιείας στην εθνική οικονομία μέσω συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πολλοί ίσως απόρησαν, όμως η επιλογή αυτή δικαιώνεται από την δυναμική του τομέα.

Και δεν ήταν μόνο η Αλιεία. Η μελισσοκομία και η αυγοπαραγωγή σταμάτησαν να είναι ο «φτωχός συγγενής» αλλά τις θέσαμε στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός μας. Εθνικό Ηλεκτρονικό, Μελισσοκομικό Μητρώο, ισοζύγιο στο μέλι, ισοζύγιο τύπου ΑΡΤΕΜΙΣ στα αυγά, οι μεγάλες παρεμβάσεις μας. Κλείνω με μια προσωπική αναφορά: Είναι ακλόνητη πεποίθησή μου ότι όλοι μας, είμαστε  μέλη μιας ορχήστρας με μαέστρο τον Πρωθυπουργό,  Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτός δίνει τον τόνο και τον ρυθμό, αυτός συναθροίζει τις ψηφίδες του δικού μας έργου στη μεγάλη εικόνα του έργου της Κυβέρνησης. Δική μας δουλειά είναι να εργαζόμαστε, να προσφέρουμε, από όποιο πόστο, εκεί που ο Πρωθυπουργός μας ορίζει. Να είμαστε χρήσιμοι στον άνθρωπο και τον τόπο. Αυτός ήταν και παραμένει ο γνώμονας της δικής μου αποστολής. Θα είμαι στο πλευρό της Κυβέρνησης θα είμαι στο πλευρό όλων σας εδώ, στο Υπουργείο διότι πραγματικά πιστεύω με πάθος  στις δυνατότητες και τις προοπτικές του Αγροδιατροφικού Τομέα -άλλωστε προέρχομαι από έναν κατ’ εξοχήν αγροτικό και κτηνοτροφικό Νομό, τις Σέρρες.

Όπως πιστεύω και στο μεγάλο έργο, που έχει παραχθεί και το οποίο αποδίδει ήδη καρπούς και θα αποδώσει ακόμη περισσότερους στο μέλλον.  Διότι οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές πάντοτε χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν στο μέγιστο βαθμό. Θα είμαι, όπως μέχρι τώρα, στο πλευρό κάθε Σερραίας και κάθε Σερραίου, για τις μεγάλες αλλαγές και τα μεγάλα έργα αλλά και όλα όσα τους απασχολούν, στην καθημερινότητά τους.

Σας ευχαριστώ ειλικρινά για τη συνεργασία και εύχομαι ολόθερμα κάθε επιτυχία στο δύσκολο όσο και σημαντικό έργο του Υπουργείου μας».

O νέος υφυπουργός, αρμόδιος για την Αλιευτική Πολιτική κ. Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε :

«Εγώ δεν έχω πολλά λόγια να πω, είναι η ώρα της δουλειάς. Όμως θέλω κατ΄αρχάς να ευχαριστήσω τη Φωτεινή Αραμπατζή με την οποία είχαμε συνεργασία σε σειρά θεμάτων όλο τον προηγούμενο διάστημα, όπως και με τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό. Αποτελεσματική δουλειά έχει γίνει και θέλω να τη συγχαρώ γιατί μου παραδίδει δρομολογημένες σωστά τις καταστάσεις στον τομέα αρμοδιότητάς της και πρώτο μου καθήκον είναι να φροντίσω αυτές οι μεταρρυθμίσεις να συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικές στο πλαίσιο του σχεδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θέλω όμως να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη Φωτεινή γιατί όταν καιγόμασταν κυριολεκτικά,  βοήθησε να σωθούν τα κοπάδια στην Εύβοια που λιμοκτονούσαν, οργάνωσε ένα σύστημα παροχής ζωοτροφών κάτω από έκτακτες συνθήκες και έσωσε χιλιάδες κεφάλια του ζωικού μας δυναμικού .

Οπότε το πρώτο μου καθήκον είναι να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό σχέδιο. Είμαι όμως και βουλευτής Εύβοιας . Ο τόπος μου υπέστη μια τεράστια καταστροφή και θεωρώ ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι κομβικό για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης για τη Β. Εύβοια. Δεν είναι μόνο –γι αυτό και είμαι σίγουρος ότι και με τον Σπήλιο και με το Γιώργο θα δουλέψουμε σκληρά για να δούμε όλο το φάσμα. Η Εύβοια έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και στον αγροτικό τομέα και στον κτηνοτροφικό και στον αλιευτικό. Πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο να ξανασταθεί στα πόδια του, αλλά πρέπει να διαμορφώσουμε και τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα στην Εύβοια, έτσι ώστε να έχει την καλύτερη προοπτική μέλλοντος.

Θέλω να ευχαριστήσω πρώτα και κύρια τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, όλους τους ανθρώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τους οποίους χρόνια τώρα συνεργάζομαι: τους γεωτεχνικούς, το στελεχικό δυναμικό του Υπουργείου. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να  πετύχουμε τα αποτελέσματα που χρειάζεται η χώρα και επιτρέψτε μου να ξαναναφερθώ στον τόπο μου. Η Εύβοια χρειάζεται  πρέπει μπορεί και θα ξανασταθεί στα πόδια της και θα πάει ακόμη καλύτερα με πολύ σκληρή δουλειά από όλους μας».

 

To βιογραφικό του νέου υφυπουργού

Τόπος και ημερομηνία Γέννησης

14 Νοεμβρίου 1963 στην Αθήνα

Οικογενειακή Κατάσταση

Έγγαμος με ένα παιδί

Επάγγελμα

Δημοσιογράφος

Ξένες Γλώσσες

Ρωσική, Αγγλική, Γαλλική

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Εξελέγη Βουλευτής Ευβοίας με τη Ν.Δ στις εκλογές του 2004, 2007, 2009, 2012, 2015 και 2019.

Διετέλεσε Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος το διάστημα 2012 έως 2014.

Είναι μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Επίσης, είναι επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

Πολιτικές/ Κοινωνικές Δραστηριότητες

Έχει διατελέσει πολιτικός, κοινοβουλευτικός και διπλωματικός συντάκτης στις εφημερίδες «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «ΑΠΟΦΑΣΗ» και «ΧΩΡΑ». Παράλληλα παρουσίασε και συμμετείχε σε εκπομπές σειράς τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών (ΕΡΤ, MEGA, FLASH κα). Υπήρξε για πολλά έτη συνεργάτης της εκπομπής World Report του CNN International, ενώ συνεργάστηκε σε εκπομπές επικαιρότητας και στην εκπομπή “Q&A” του CNN, στην Ατλάντα των ΗΠΑ.