Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  10:20: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 14:24

Αλέξης Τσίπρας: “Ο Μητσοτάκης πήρε πίσω την ψεύτικη συγνώμη του”

Το λόγο μετά τον πρωθυπουργό πήρε ο Αλέξης Τσίπρας για την πρωτολογία του στην συζήτηση για τις καταστροφικές φωτιές σε Εύβοια, Αττική, Πελοπόννησο.

Ο κ. Τσίπρας ξεκινώντας μίλησε για ώρες ευθύνης στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με τις φωτιές να μην έχουν σβήσει και με τον θρήνο του δάσους που καίγεται ακόμα στ’ αυτιά μας. Χαρακτήρισε δε ψεύτικη τη συγγνώμη που ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ήταν προκλητικό επί 55 λεπτά σ’ αυτό το βήμα ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση, την τοποθέτηση και το ύφος του να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα. Προκαλεί θλίψη για μια ακόμη φορά, μπροστά σε μια τραγωδία που όλους μας έχει συνταράξει, έχει επιλέξει την πεπατημένη της επικοινωνίας, της συγκάλυψης, της υποκρισίας, της απόσεισης, και της μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μας ζήτησε να του υποδείξουμε πού έγινε το λάθος κι έτσι πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής. Αν ο πρωθυπουργός της χώρας μετά από 15 μέρες έρχεται στο βήμα της Βουλής και αναρωτιέται αν έγινε κάποιο λάθος και μας ζητά να του το υποδείξουμε, τότε γιατί ζήτησε συγγνώμη;», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον «βαθύτατο σεβασμό» του στους ανθρώπους της πρώτη γραμμής, πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, ανθρώπους του μόχθου και της αγάπης για τον τόπο τους, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να σταθούν απέναντι στο θηρίο της πυρκαγιάς, τους 18αρηδες και τους 20αρηδες στην Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο, «που για μήνες ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του, και η προπαγάνδα του, βάφτιζαν ανεύθυνους και στιγμάτιζαν ως υπαίτιους για το ξέσπασμα της πανδημίας».

Σημείωσε ότι «είναι ανάγκη το πένθος, η απελπισία, ο θυμός, να γίνουν δύναμη ελπίδας, αναγέννησης, ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης.

Τόνισε ότι χωρίς κυνήγι μαγισσών «που τόσο εύκολα χρησιμοποίησε παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης από τα έδρανα της αντιπολίτευσης», πρέπει να απαντηθεί τι και ποιος φταίει που πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ζωές, ζώα, σπίτια, περιουσίες, έγιναν κάρβουνο. Τόνισε ότι δεν απαντήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, όμως πρέπει να απαντηθεί, «γιατί χωρίς αυτό το πολιτικό μας σύστημα απλώς θα προετοιμάζει την επόμενη τραγωδία».

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Η συζήτηση γίνεται με τη διαδικασία του άρθρου 142Α του Κανονισμού, «Ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής», το οποίο προβλέπει ότι «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Βουλής, η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, να ζητήσει οποτεδήποτε να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιον της, για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».

Πηγή: newsit.gr

Πολυμέσα