Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  1:09: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2021 16:59

Μπάιντεν: Είμαστε σε επαφή με τους Ταλιμπάν, θα υπάρξει άμεση απάντηση σε περίπτωση επίθεσης

«Οι Ταλιμπάν αφήνουν τους Αμερικανούς να μεταβούν στο αεροδρόμιο» – Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για την επιχείρηση απομάκρυνσης Αμερικανών πολιτών από Αφγανιστάν – Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στην πατρίδα κάθε Αμερικανός που θέλει να φύγει από το Αφγανιστάν

Την ώρα που οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν δημιουργούν νέα δεδομένα στη διπλωματική σκακιέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επικοινωνία με τους Ταλιμπάν, ενώ ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση επίθεσης θα υπάρξει άμεση και σκληρή απάντηση από την Ουάσινγκτον.

«Η περασμένη εβδομάδα ήταν σπαρακτική», τόνισε σε ένα ακόμη μήνυμά του από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος, μια εβδομάδα μετά το χάος στο Αφγανιστάν.

«Έχουμε δει σοκαριστικές εικόνες πανικόβλητων ανθρώπων να τρέχουν σε απόγνωση. Είναι τρομαγμένοι. Απογοητευμένοι. Αβέβαιοι για το μέλλον», επεσήμανε μετά τις σκηνές από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, που έκοψαν την ανάσα.

Τουλάχιστον 5.000 αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στο Αφγανιστάν, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί στα 6.000.

Στην ερώτηση εάν θα στείλει στρατεύματα στο κέντρο της Καμπούλ για να βοηθήσει όσους Αμρικάνους δεν μπορούν να μεταβούν στο αεροδρόμιο, διεμήνυσε ότι δεν είναι απαραίτητο καθώς έχει υπάρξει συμφωνία με τους Ταλιμπάν.

Στο σημείο αυτό προσέθεσε ότι όσοι έχουν αμερικανικά διαβατήρια δεν έχουν παρεμποδιστεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εστίασε και στην τεράστια επιχείρηση ασφαλούς απομάκρυνσης Αμερικανών πολιτών από το Αφγανιστάν.

Στους 5.700 ανήλθαν οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν, ενώ οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Μπάιντεν, παρέχουν στήριξη και σε ξένους δημοσιογράφους στην Καμπούλ.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Οποισδήποτε Αμερικανός θελήσει να επιστρέψει, θα επιστρέψει», ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο, τόνισε, ότι δεν γνωρίζει την έκβαση της επιχείρησης απομάκρυνσης λόγω του κινδύνου στο αεροδρόμιο.

protothema.gr