Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  8:34: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 21 Αυγούστου 2021 00:14

Μητσοτάκης – Ερντογάν για Αφγανιστάν: Να μην απομακρυνθούν οι πρόσφυγες μακριά από τις εστίες τους

Στον απόηχο της ανακατάληψης της Καμπούλ από τους ταλιμπάν – Κοινές προκλήσεις Ελλάδας και Τουρκίας σε νέο προσφυγικό

Ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων στο Αφγανιστάν με την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνομιλία κράτησε μισή ώρα και πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν, και φαίνεται να συμφώνησαν πως Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. (και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία).

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Συζητήθηκε ακόμα η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου. Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά – είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κκ. Φραγκογιάννης και Ονάλ.

parapolitika.gr

Διαβάστηκε 583 φορές