Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  4:59: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2021 22:48

Στο τραπέζι ανασχηματισμός πριν τη ΔΕΘ; – Αμετακίνητος ο Σπήλιος Λιβανός – Τι θα γίνει με Χρυσοχοΐδη, Χαρδαλιά

Σε ανασχηματισμό αναμένεται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες του Reader – Ποιοι υπουργοί μένουν εκτός και ποιοι αναβαθμίζονται

Σε ανασχηματισμό αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες. Βέβαια, ο ανασχηματισμός θα εξαρτηθεί από το πότε θα κοπάσουν οι φωτιές, καθώς πρωταρχικό μέλημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι οι πυρκαγιές. Γι’ αυτό και ο ίδιος ενημερώνεται διαρκώς για την έκβασή τους και μεταβαίνει συχνά στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για την πορεία τους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να έχουν προαναγγελθεί ουσιαστικά από τη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις καταστροφικές φωτιές στην Αττική και στη βόρεια Εύβοια, επισημαίνοντας «κάνουμε με θάρρος την αυτοκριτική μας.

Οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και όχι την ώρα της μάχης. Είναι πολλών ειδών οι ευθύνες: επιχειρησιακές, πολιτικές, ατομικές, συλλογικές, μπορεί να αφορούν και σε δομές και διαδικασίες.

Αλλά πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής αλλά μετά από σκέψη και καθαρό μυαλό. Η κυβέρνηση δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της. Κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν όμως σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, Το πιθανότερο σενάριο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάει στη ΔΕθ (11-12 Σεπτεμβρίου) με ανανεωμένο κυβερνητικό σχήμα για να στείλει το μήνυμα για ένα καινούριο ξεκίνημα. Σε αυτή την περίπτωση, ο ανασχηματισμός θα πρέπει να ανακοινωθεί έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ανεξαρτήτως του χρόνου που θα πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός εκτιμάται πως θα έχει δομικά χαρακτηριστικά, με αλλαγές προσώπων σε κομβικά υπουργεία, αφενός μεν για να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες για τις αστοχίες και τα λάθη που υπήρξαν στη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και αφετέρου για να καταδειχθεί η επανεκκίνηση της ίδιας της κυβέρνησης, καθώς πρόκειται για ένα κορεσμένο κυβερνητικό σχήμα που είναι σε φάση συνεχούς διαχείρισης κρίσεως εδώ και ενάμιση χρόνο.

Σε ό,τι αφορά στους υπουργούς που θα δουν την πόρτα της εξόδου, τα σενάρια είναι αρκετά. Στο επίκεντρο των σεναρίων για μετακίνηση είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αν και η περίπτωσή του είναι άμεση συναρτημένη με το πότε θα κοπάσουν οι πυρκαγιές. Αλλαγές ακούγεται να γίνουν και σε άλλα υπουργεία με μετακινήσεις υπουργών σε άλλα πόστα.

Στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας δεν θα υπάρξουν αλλαγές, καθώς ούτε ο Νίκος Δένδιας ούτε και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μετακινούνται. Αμετακίνητοι θεωρούνται οι Κυριάκος Πιερρακάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Σπήλιος Λιβανός, Αδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και Στέλιος Πέτσας. Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Οικονομικών μένει να αποδειχθεί αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για αναβάθμιση συγκεκριμένων προσώπων.

Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει και νέα «ένεση» στο κυβερνητικό σχήμα με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη και πρωτάρηδες, κυρίως σε θέσεις υφυπουργών, χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις.

Εσχάτως διακινείται και ένα σενάριο για πιθανή αναβάθμιση του Νίκου Χαρδαλιά εντός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κάτι που μένει να φανεί στην πράξη. Πάντως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μετά και τη σύντομη περιπέτεια της υγείας του θα μείνει στην αιχμή του κυβερνητικού δόρατος.

reader.gr