Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  12:33: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 14 Αυγούστου 2021 11:29

Τουρκία: Απελαύνουν τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας – Έντονη αντίδραση της Ελλάδας

Άμεσα αντέδρασε η Ελλάδα στη νέα πρόκληση από την Τουρκία. Οι αρχές της γειτονικής χώρας απελαύνουν τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργο Βαρυθυμιάδη, που προγραμμάτιζε να επισκεφθεί την Τραπεζούντα και την Παναγία Σουμελά.

Με αφορμή τη νέα τουρκική πρόκληση η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προχώρησε σε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, έπειτα από εντολή του Νίκου Δένδια.

Διαβάστε την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών:

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη.

Ο κ. Βαρυθυμιάδης μετέβη νωρίτερα την Παρασκευή (13.08.2021) στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας, το Σάββατο (14.08.2021), παραμονή Δεκαπενταύγουστου.

Νωρίτερα:

«Αυτή τη στιγμή με έχουν ακόμα στο κρατητήριο. Με ενημέρωσαν ότι σε λίγο θα με αφήσουν. Θα με απελάσουν από τη χώρα. Αν προλάβω την πτήση των 19:00 τότε στις 20:30 θα είμαι στην Αθήνα. Δεν φοβάμαι για μένα αλλά ανησυχώ μήπως δεν δικαιωθεί η θυσία των προγόνων μας», δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή (13.08.2021) στο Thestival ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης. Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος παραμένει στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας θα πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Τουρκία ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού και θα δήλωνε «παρών» στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας, το Σάββατο (14.08.2021).

Σημειώνεται πως τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής αφέθηκαν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Μεταξύ αυτών είναι και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου.

Πηγή / Φωτογραφία: newsit.gr