Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:37: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2021 17:46

Επίσημο: Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοινώνει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς - Ποιους θα αφορά

Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Υποχρεωτικούς εμβολιασμούς θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως είχε γίνει ήδη γνωστό η κυβέρνηση δεν θα περιμένει τον Σεπτέμβριο προκειμένου να προχωρήσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων, αντιθέτως αυτοί αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι. 

Ο σκοπός του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είναι αφενός η προστασία ομάδων του πληθυσμού που έρχονται άμεσα σε επαφή οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, κι αφετέρου να αποτελέσουν οι συγκεκριμένοι παράδειγμα προς μίμηση για τους πολίτες που δυσπιστούν.

Τις τελευταίες ημέρες είχαν φουντώσει οι συζητήσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και της αύξησης κρουσμάτων και σήμερα η Α.Πελώνη επιβεβαίωσε πως οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. 

«Η κυβέρνηση έλαβε τη σχετική εισήγηση από την εθνική επιτροπή βιοηθικής για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Α.Πελώνη. 

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει δώσει άδεια υπό όρους και οι ΗΠΑ άδεια έκτακτης ανάγκης, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται η συγκατάθεση του πολίτη προκειμένου να εμβολιαστεί.

Από εκεί και πέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν ανέφερε για ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και εάν θα συμπεριλαμβάνονται και άλλες κατηγορίες εκτός από υγειονομικούς και εργαζομένους σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων.

Στις αρχές της εβδομάδας επίσης σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για το πως θα λειτουργήσουν και οι κλειστοί χώροι από τις 15 Ιουλίου.

Όπως είπε «το πλαίσιο έχει ανακοινωθεί για τους χώρους εστίασης και διασκέδασης σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθούν τα επίκαιρα δεδομένα και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα στις αρχές».

Οι κατηγορίες και το χρονοδιάγραμμα

Προτεραιότητα, λοιπόν, αναμένεται να δοθεί στα γηροκομεία και μονάδες ευπαθών ατόμων όπου ο σχεδιασμός ορίζει την έναρξη υποχρεωτικών εμβολιασμών από τον τρέχοντα, κιόλας μήνα.

Στη συνέχεια πιθανόν να λάβουν θέση οι υγειονομικοί. Από τον Αύγουστο αναμένεται να αρχίσει ο εμβολιασμός του προσωπικού νοσοκομείων, ιατρικού, νοσηλευτικού αλλά και διοικητικού.

Υποχρεωτικό, όπως σχεδιάζεται, θα γίνει το εμβόλιο για αθλητές που αγωνίζονται σε επαγγελματικά αλλά και ερασιτεχνικά σωματεία.

Ακόμη, το ίδιο θα ισχύσει και στους ενστόλους και ειδικότερα στο προσωπικό στα σώματα ασφαλείας και τις στρατιωτικές μονάδες.

Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, ο εμβολιασμός τους αναμένεται να γίνει υποχρεωτικός στη δεύτερη φάση της διαδικασίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα είπε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποχρεωτικός θα γίνει ο εμβολιασμός και για τους εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τέλος υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν να γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για τους ιερείς. 

pronews.gr

Διαβάστηκε 661 φορές