Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:47: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 18:03

Οι απαντήσεις στο ερώτημα Κ. Βελόπουλου στην Βουλή σχετικά με: «Θέσπιση ανταποδοτικού Τέλους ύδατος, επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 01/02/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:    «Θέσπιση ανταποδοτικού Τέλους ύδατος, επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια»

Κύριε Υπουργέ,

Την θέσπιση ανταποδοτικού «πράσινου» Τέλους ύδατος, επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό των Κρεμαστών, ζητά με νέο έγγραφό του προς την Πολιτεία ο Δήμος Αγράφων Ευρυτανίας. Ως γνωστόν, η ΔΕΗ καθιερώθηκε και αναπτύχθηκε στον ελλαδικό χώρο, κυρίως, λόγω των μεγάλων υδροηλεκτρικών εργοστασίων της. Το σημαντικότερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και βασικός πυλώνας της ΔΕΗ είναι αυτό των Κρεμαστών, που τροφοδοτείται από τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα της ομώνυμης λίμνης. Όλα αυτά τα χρόνια, η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται τα νερά των μεγάλων ποταμών του Αχελώου, του Ταυρωπού, του Αγραφιώτη και των παραποτάμων τους, χωρίς να έχει επιστραφεί κάτι ανταποδοτικό στον Δήμο Αγράφων και στην Ευρυτανία, γενικότερα. Οι μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες, που θεωρούνται σταθμοί ΑΠΕ, αποδίδουν σχετικό Τέλος της τάξης του 3% και συμβαίνει το παράλογο, να είναι μηδενική η ανταπόδοση από την λειτουργία μεγάλων σταθμών ΑΠΕ, όπως τα αιολικά πάρκα, με κατά πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να ανταποκριθείτε θετικά και να προβείτε άμεσα στη θέσπιση ανταποδοτικού Τέλους ύδατος υπέρ του Δήμου Αγράφων, ως ποσοστό επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο των Κρεμαστών, λαμβάνοντας υπόψη ότι, παρεμφερές Τέλος αποδίδεται ήδη από μικρότερης κλίμακας υδροηλεκτρικές μονάδες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως αιολικά πάρκα, σε τοπικές κοινωνίες και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερωτήσεις»

ΣΧΕΤ:

α) Η με αριθμό πρωτ. 3782/2-2-2021 Ερώτηση των Βουλευτών κ. Κωνσταντόπουλου Δ. και Αρβανιτίδη Γ. β) Η με αριθμό πρωτ. 3836/3-2-2021 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Βελόπουλου Κ.

Σε απάντηση των ανωτέρω σχετικών Ερωτήσεων που κατατέθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων, σας γνωστοποιούμε ότι η θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετικά με το ζήτημα που τίθεται, είναι ότι τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα προσφέρουν πολύ σημαντικά άμεσα και έμμεσα οφέλη στους πληθυσμούς των περιοχών εγκατάστασης και λειτουργίας τους. Θεωρούμε ότι, όπως προκύπτει και από το έγγραφο της ΔΕΗ Α.Ε., το οποίο επισυνάπτουμε, αυτό συνέβη και στην περίπτωση των Υδροηλεκτρικών σταθμών στον ποταμό Αχελώο. Αναφορικά με το ειδικό τέλος του 3%, το οποίο θεσπίστηκε με το ν. 3468/2006, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα εργαλείο για την προώθηση των ΑΠΕ, ώστε να επιτυγχάνονται και με την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση οι εθνικοί στόχοι. Επισημαίνουμε ότι η παραγωγή καθαρής ενέργειας αποτελεί πυλώνα της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας και για το λόγο αυτό το ΥΠΕΝ παρακολουθεί συστηματικά τη λειτουργία του θεσμικού πλαισίου, ώστε να αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες οποτεδήποτε κριθεί αναγκαίο. Σημειώνουμε ότι το Υπουργείο τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχει προχωρήσει σε μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, είτε αυτές αφορούν στη λειτουργία της αγοράς είτε στην προστασία του περιβάλλοντος, προκειμένου να υλοποιηθεί με ορθολογικό τρόπο η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη Χώρα.

Ο Υπουργός

Σκρέκας Κωνσταντίνος

Περίληψη : Απάντηση σε Ερωτήσεις Βουλευτών.

Σχετικά : α) Η υπ' αριθμ. 3782/02.02.2021 ερώτηση των Βουλευτών κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου και κ. Γιώργου Αρβανιτίδη

β) Η υπ' αριθμ. 3836 (375/03.02.2021) ερώτηση του βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος

Κύριε Υπουργέ,

Σε απάντηση των ως άνω σχετικών ερωτήσεων των Βουλευτών κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, κ. Γιώργου Αρβανιτίδη και κ. Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, με τίτλους «Θέσπιση ανταποδοτικού τέλους ως ποσοστό επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που αξιοποιούν τον ποταμό Αχελώο» και «Θέσπιση ανταποδοτικού τέλους ως ποσοστό επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια» και για θέματα που αφορούν στην Επιχείρηση θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα:

  1. Η κατασκευή των Υδροηλεκτρικών Σταθμών (ΥΗΣ) στον ποταμό Αχελώο υλοποιήθηκε για την εκμετάλλευση του Υδροδυναμικού του στα πλαίσια του προγράμματος αξιοποίησης των Εγχώριων Ενεργειακών Πόρων από τη ΔΕΗ.

Η κατασκευή και λειτουργία των έργων ακολουθεί πιστά τους περιβαλλοντικούς όρους που τίθενται από την Πολιτεία.

Η ΔΕΗ, για την κατασκευή των ΥΗΣ Αχελώου, κατέβαλε αποζημιώσεις στους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών των οποίων οι περιουσίες εθίγησαν από την κατασκευή των Έργων και μάλιστα με τιμήματα πολύ υψηλότερα των αξιών για τη συγκεκριμένη περίοδο, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους αυτούς να υποκαταστήσουν πολλαπλάσια τις περιουσίες που εθίγησαν από τα Έργα.

  1. Με τη λειτουργία των Έργων αυξήθηκε η απασχόληση στην Περιοχή τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στη συνέχεια.

+30 210 523 4604

+30 210 524 9311

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

  1. Το σύστημα των Έργων με τους διαθέσιμους Ταμιευτήρες παρέχει αντιπλημμυρική προστασία στις περιοχές κατάντη των φραγμάτων «τιθασεύοντας» τις πλημμυρικές παροχές του Αχελώου και εξομαλύνοντας τη ροή με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους.
  2. Η αποθήκευση ικανών ποσοτήτων νερού στους Ταμιευτήρες των ΥΗΣ εξασφαλίζει για όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο, νερό για άρδευση και ύδρευση, (περίπου 500 εκατ. Κυβ.) αλλά και οικολογική παροχή στην κοίτη για διασφάλιση της περιβαλλοντικής ισορροπίας.

Είναι αυτονόητο ότι, πέραν των αναφερομένων, οι ΥΗΣ συμβάλλουν σημαντικά στην ενεργειακή επάρκεια της Χώρας και μάλιστα αξιοποιώντας βέλτιστα εγχώριο ανανεώσιμο πόρο.

Από τα παραπάνω είναι εμφανή τα πλεονεκτήματα που η κατασκευή και η λειτουργία των ΥΗΣ εξασφαλίζουν στην Περιοχή.

Σε πλήρη συμμόρφωση με τους Περιβαλλοντικούς Όρους Λειτουργίας (ΠΟΑ) που έχουν τεθεί από τις σχετικές ΚΥΑ, η ΔΕΗ ΑΕ έχει εκτελέσει δράσεις και έργα που εμπεριέχονται σ' αυτούς, πολλά εκ των οποίων μάλιστα έχουν τον χαρακτήρα αντισταθμιστικών παροχών προς τις τοπικές κοινωνίες.

Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνονται μελέτες και έργα, αξίας άνω των 5. εκατ. Ευρώ σε ιστορικές τιμές και αναφέρονται ενδεικτικά:

Αναπλάσεις περιοχών, ηλεκτροφωτισμός και συντήρηση Γεφυρών, κατασκευή αντλιοστασίων, αποκατάσταση κοίτης Αχελώου από αμμοληψίες και αποθέσεις απορριμμάτων, Μελέτη ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης και Ανάπλασης λιμνών, Έργα οδοποιίας (Κρεμαστά - Αλευράδα) κ.λπ.

Δεν υφίσταται θεσμοθετημένο τέλος για τη Χρήση Υδροδυναμικού για Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Μεγάλους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς.

Το τέλος που προβλέπεται στο Άρθρο 25 του Ν. 3468/2006 αφορά σε ΑΠΕ και μάλιστα γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για μικρά Υδροηλεκτρικά κάτω των 15 MW. Για τον λόγο αυτόν το συγκεκριμένο τέλος καταβάλλεται στον Δήμο Αγρίνιου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό Στράτος II.

Οι μεγάλοι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί άνω των 15 MW στους οποίους ανήκουν και οι ΥΗΣ Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτος I έχουν διαφορετικό τρόπο διαχείρισης και υφίστανται τον ανταγωνισμό στην Αγορά ενέργειας, πέραν του γεγονότος ότι η κατασκευή τους απαιτεί υψηλές επενδυτικές δαπάνες με μεγάλη περίοδο απόσβεσης, σε αντίθεση με τους μικρούς οι οποίοι προεντάσσονται στο Σύστημα και η παραγωγής τους τιμολογείται σε σταθερές τιμές.

Με τιμή I

Γεώργιος Στάσυης

Κοινοποιήσεις:

ΥΠΕΝ/Γραφείο Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων