Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:21: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 18:14

«Μυρίζουν» εκλογές Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο: Δεν θα υπάρξουν θερινά τμήματα στη Βουλή-Συνεχίζουν την Ολομέλεια το καλοκαίρι

Η κυβέρνηση αποφάσισε πως δεν θα γίνουν τελικά θερινά τμήματα - Ένδειξη πως θα περάσει πολλά νομοσχέδια για να προλάβει τις εκλογές,

Μία αιφνιδιαστική απόφαση πήρε η κυβέρνηση, καθώς αποφάσισε να μην γίνουν τελικώς θερινά τμήματα στη Βουλή, κάτι που «φουντώνει» εκ νέου τα σενάρια για εκλογές. 

Ο λόγος είναι πως θα συνεδριάζει η Ολομέλεια όλο το καλοκαίρι, ώστε να περάσει όσο δυνατόν περισσότερα νομοσχέδια μπορούν, κάτι που ίσως σημαίνει πως αυτό γίνεται για να προλάβουν τις εκλογές.

Άλλωστε, παρόλο που ακόμα βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη να φέρνει προς ψήφιση πολλά νομοσχέδια, με τελευταίο αυτό που παρουσίασε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. 

Κυρίως όμως αυτή η απόφαση έρχεται εν μέσω της συζήτησης για το πότε τελικά θα έρθουν προς ψήφιση τα πρωτόκολλα για τη συμφωνία με τα Σκόπια -την οποία βεβαίως θα ψηφίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Όσον αφορά τα θερινά τμήματα, με εξαίρεση το καθιερωμένο ολιγοήμερο διάλειμμα του Δεκαπενταύγουστου, η Ολομέλεια θα συνεδριάζει όλο το καλοκαίρι. 

Ταυτοχρόνως, η προανακριτική επιτροπή κατά του Νίκου Παππά θα μπορεί  επίσης να συνεδριάζει όλο το καλοκαίρι, και έτσι οι μαρτυρικές καταθέσεις θα ολοκληρωθούν χωρίς βιασύνη.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στο αίτημα για επιστροφή -έστω και μερική- της Βουλής στην προ κορωνοϊού κανονικότητα, με την Όλγα Γεροβασίλη να ζητά στη Διάσκεψη των Προέδρων τη διεύρυνση της συμμετοχής με τη φυσική παρουσία των βουλευτών στις εργασίες της Βουλής, ένα αίτημα το οποίο κατ’ αρχάς ακούγεται σωστό.

O ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει, ωστόσο, πως ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να προχωρήσει σε διεύρυνση, καθώς περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών. Μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, πάντως, ο Κώστας Τασούλας διαβεβαίωσε πως σταδιακά θα αυξηθεί η συμμετοχή των βουλευτών στις εργασίες της Βουλής.

Διαρροές για ευρύ ανασχηματισμό

Μπορεί από το Μαξίμου να διαψεύδουν συνεχώς τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, παρόλα αυτά πλέον διαρρέουν σενάρια για ευρύ ανασχηματισμό. Τις τελευταίες ημέρες γράφτηκε στον φιλοκυβερνητικό Τύπο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε έναν νέο (αυτή τη φορά ευρύ) ανασχηματισμό από τον Σεπτέμβριο. 

Στόχος του πρωθυπουργού είναι η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου στοχεύει να παρουσιάσει το «restart» της χώρας μετά την πανδημία. Το επόμενο τετράμηνο είναι κρίσιμο σε μια σειρά από τομείς, με επίκεντρο την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, προς το παρόν, κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αποφεύγοντας τη συζήτηση ακόμα και με στενούς συνεργάτες του.

Κάτι που βεβαιώνει πως και το καλοκαίρι θα έρθουν προς ψήφιση αρκετά νομοσχέδια, με την κυβέρνηση να έχει ως στόχο από Σεπτέμβριο να παρουσιάσει ένα νέο «success story», ώστε να μπορέσει να πείσει εκ νέου τους πολίτες, οι οποίοι δείχνουν απογοητευμένοι μετά την τραγική διαχείριση της πανδημίας. 

Έχοντας ένα καλοκαίρι «ελευθερίας» (όπως το αποκάλεσε ο Κ.Μητσοτάκης) μπροστά της η χώρα είναι αρκετά πιθανό να δει τη νέα χρονιά με μεγαλύτερη αισιοδοξία ο Έλληνας πολίτης. 

Σε αυτό ποντάρει και η κυβέρνηση, η οποία μαζί με το επικοινωνιακό παιχνίδι των εμβολιασμών, θέλει να κερδίσει ξανά τους πολίτες, ώστε να προσέλθουν από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο στις κάλπες και να την ξανά ψηφίσουν. 

Το αν όντως θα πάει τελικά σε εκλογές, ή αν τελικά θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό πιθανότατα θα φανεί το καλοκαίρι, ανάλογα και με την ευκολία που θα περαστούν τα νομοσχέδια, αλλά και από τις «εντολές» του Βερολίνου. 

Στην κυβέρνηση φοβούνται αρκετά το «αντάρτικο» του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, αν τελικά οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, μαζί με μερικούς ακόμη βουλευτής της ΝΔ, καταψηφίσουν ορισμένα νομοσχέδια τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει άλλη επιλογή. 

Χαρακτηριστική επί του θέματος ήταν και η ατάκα της Ντόρας Μπακογιάννη σε σημερινή της συνέντευξη, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο για το αναμενόμενο «όχι» που θα πει ο Σαμαρά στις συμφωνίας με τα Σκόπια, όπου και είπε πως: «Μπορεί ο κ. Σαμαράς να μην έρθει να ψηφίσει ή μπορεί να είναι αλλιώς απασχολημένος».

Να σημειωθεί πως ήδη υπάρχουν πολλές ζυμώσεις στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο βλέπει τον Ανδρέα Λοβέρδο να διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος.

Πηγές τόσο από το ΚΙΝΑΛ, όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως μετά το καλοκαίρι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, βέβαια το καρπούζι και το μαχαίρι το κρατάει η Νέα Δημοκρατία, οπότε αυτή θα αποφασίσει το τι θα γίνει.

pronews.gr

Διαβάστηκε 838 φορές