Κυριακή, 13η Ιουνίου 2021  12:04: πμ
rss button rss button fb button fb button

Ροή Ειδήσεων

hmerologio ekdiloseon

Επιχειρείν Δυτικά

ALUXAL ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Εξειδικευμένα Κουφώματα Αλουμινίου & PVC // Εμπορία Αλουμινίου & Ηλεκτροστατική Βαφή

Ιαν 03, 2021
Η οικογένεια ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ξεκινάει τη δραστηριότητά της τον Ιούνιο του 1987 στον τομέα της εμπορίας…

Ημερολόγιο Ειδήσεων

« Ιούνιος 2021 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Παρασκευή, 07 Μαϊος 2021 15:06

Η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε ερώτηση Κ. Βελόπουλου σχετικά με: «Έξι χρόνια συνεχίζει να κατολισθαίνει η Κλεπά Ναυπακτίας»

μοιραστείτε το άρθρο αυτό με τους φίλους σας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 05/01/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:    «Έξι χρόνια συνεχίζει να κατολισθαίνει η Κλεπά Ναυπακτίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Από το 2016, μέρος του οικισμού της Τοπικής Κοινότητας Κλεπά, της Ναυπακτίας, βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Τα κατολισθητικά φαινόμενα πλήγωσαν τον οικισμό, με το πρόβλημα να παραμένει, μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχει βρεθεί κάποια λύση. Με τον χειμώνα να είναι ακόμα μπροστά, μεγάλη είναι η αγωνία των κατοίκων για τα κατολισθητικά φαινόμενα, που συνεχίζονται. Το αίτημα για αποκατάσταση του φαινόμενου των κατολισθήσεων στην ανωτέρω κοινότητα έχει παραπεμφθεί στην Περιφέρεια, με ένα κόστος διπλάσιο του αρχικού, χωρίς, ωστόσο, να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες. Όσον αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών, μετά το 2015, δεν έχει γίνει τίποτα, καθώς, απαγορεύεται η οποιαδήποτε δραστηριότητα, έως ότου ολοκληρωθεί η κατάλληλη σχετική μελέτη. Οι κάτοικοι του εν λόγω οικισμού, εν τω μεταξύ, βρίσκονται σε μία καθημερινή αβεβαιότητα για τη ζωή τους και για τις περιουσίες τους, μέσα σε σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί, είτε κίτρινα, είτε κόκκινα, μη κατοικήσιμα και επικίνδυνα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να επιταχύνετε τις απαραίτητες διαδικασίες και να ενεργήσετε δεόντως για την αποκατάσταση του προβλήματος των κατολισθήσεων στην ως άνω περιοχή, φροντίζοντας να τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές και οι κανόνες ασφαλείας, καθώς, ελλοχεύει ο κίνδυνος διεύρυνσης του ανωτέρω κατολισθητικού φαινομένου, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους πολίτες που διαβιούν στην εν λόγω περιοχή;
  2. Πότε προβλέπεται η ολοκλήρωση της εκπόνησης σχετικής μελέτης και η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης, ώστε να προχωρήσουν, το ταχύτερο δυνατόν, οι απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης της στατικότητας του υπεδάφους για την προστασία του ως άνω οικισμού;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, που εκδίδονται ύστερα από πρόταση της Κ.Ε.Δ.Ε. και της ΕΝ.Π.Ε, καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, από τους Κ.Α.Π. έτους 2020 κατανεμήθηκε για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, ποσό ύψους 557.460,00€ στο Δήμο Ναυπακτίας Ν. Αιτωλοακαρνανίας και ποσό ύψους 5.040.000,00€ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Επίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των δήμων της χώρας, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η με αριθμ. πρωτ. 30292/19.04.2019 (ΑΔΑ : 68Γ3465ΧΘ7-Ψ25) απόφαση επιχορήγησης των δήμων της χώρας από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, που εντάσσονται στους αναπτυξιακούς άξονες προτεραιοτήτων του, όπως προσδιορίζονται από την ΥΑ 4748/20-02-2018 (6ΛΕΙ465ΧΘ7-ΧΚΛ), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Από την εν λόγω επιχορήγηση, ο Δήμος Ναυπακτίας Ν. Αιτωλοακαρνανίας χρηματοδοτήθηκε με ποσό ύψους 713.100,00€.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», έχει εκδώσει (στον Άξονα 3: Περιβάλλον) :

  • τη με αριθμ. πρωτ. 14577/24-07-2020 Πρόσκληση ΑΤ09 «Ωρίμανση έργων και δράσεων για την υλοποίηση του Προγράμματος» (ΑΔΑ: Ψ6ΘΞ46ΜΤΛ6-1ΩΕ)
  • τη με αριθμ. πρωτ. 14575/24-07-2020 Πρόσκληση ΑΤ05 «Ανάπτυξη της υπαίθρου -αγροτική οδοποιία» (ΑΔΑ: 9Η5746ΜΤΛ6-ΓΥ3)

Ο Δήμος Ναυπακτίας, μπορεί να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης σύμφωνα με τις οριζόμενες, στις ανωτέρω προσκλήσεις, προϋποθέσεις.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί στην αναζήτηση στοιχείων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Ναυπακτίας με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 1416/12-01-2021 έγγραφο και μόλις περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις θα επανέλθουμε με νεότερο, συμπληρωματικό έγγραφο, προκειμένου να ενημερωθεί ολοκληρωμένα η Βουλή των Ελλήνων.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

 

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα