Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:11: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 20:37

Μ.Γκέιτς: «Τέλη του 2022 τους εμβολιάζουμε όλους και τελειώνει ο Covid-19 - Ετοιμαστείτε για την επόμενη κρίση»

Το τέλος του κορωνοϊού «βλέπει» ο Μ.Γκέιτς, όμως παράλληλα προειδοποιεί και για την επόμενη πανδημία

Ο συνιδρυτής της Microsoft και μέτοχος σε πολλές εταιρείες που πουλάνε εμβόλια, Μπιλ Γκέιτς, υποστήριξε πως μέχρι τα τέλη του 2022 θα έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι άνθρωποι και έτσι θα «τελειώσουμε» με τον κορωνοϊό, παρόλα αυτά υποστήριξε πως θα πρέπει αν προετοιμαζόμαστε για την επόμενη πανδημία. 

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο SkyNews ο συνιδρυτής της Microsoft επεσήμανε ότι με την επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας σε πλουσιότερες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, απελευθερώνονται δόσεις των εμβολίων για να μοιραστούν άλλες χώρες.

Ο Γκέιτς δήλωσε πως πιθανότατα δεν τελειώσει πλήρως ο κορωνοϊός μέχρι τον επόμενο χρόνο, παρόλα αυτά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα περιοριστεί σε «πολύ μικρά νούμερα» μέχρι το τέλος του 2022.

Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να επιμένει στην άποψη ότι ο κόσμος θα επιστρέψει «πλήρως στην κανονικότητα» μέχρι τα τέλη της ερχόμενης χρονιάς ο Γκέιτς δεν δίστασε να απαντήσει καταφατικά:

«Υπάρχουν ακόμη κάποια ερωτήματα αναφορικά με το πόσο ευρεία θα είναι η χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα επωφεληθούν κάποιες από τις πλουσιότερες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία και ακόμη και φέτος το καλοκαίρι θα ανεβάσουν σε πολύ υψηλά νούμερα τα ποσοστά των εμβολιασμένων κι έτσι θα απελευθερωθούν δόσεις εμβολίων για να φθάσουν σ’ ολόκληρο τον κόσμο στα τέλη του 2021 και το 2022. Και ναι μεν δεν έχουμε εκριζώσει τη νόσο αυτή, αλλά θα έχουμε καταφέρει να την περιορίσουμε σε πολύ μικρά νούμερα μέχρι τα τέλη του 2022», είπε.

skynews 26 4 2021

Όμως ο Μπιλ Γκέιτς υποστήριξε πως πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη πανδημία. 

«Οι άνθρωποι δεν είχαν επενδύσει αρκετά σε αυτόν τον κίνδυνο... οπότε ελπίζω να έχουμε κατά νου ότι πρέπει να επενδύσουμε και να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία», είπε ο Γκέιτς.

Ο 65χρονος Αμερικανός δισεκατομμυριούχος προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες είναι «ύψιστη προτεραιότητα» κι εξέφρασε την ανησυχία του μήπως ξεχαστεί ο εφιάλτης που βιώνουμε σήμερα, όπως είχε συμβεί και στον απόηχο του ξεσπάσματος του Έμπολα, προϊδεάζοντας έτσι πως μερικά από τα μέτρα τα οποία υπάρχουν σήμερα (μάσκες, αποστάσεις κτλ) ίσως παραμείνουν για πάντα.

Άλλωστε μην ξεχνάμε πως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες διακήρυξε την μονιμοποίηση των μασκών από όλους τους πολίτες, είτε έχουν κάνει το εμβόλιο, είτε όχι, οι οποίοι πρόκειται να εισέλθουν και να κινηθούν σε νοσοκομείο, κλινικές, κέντρα υγείας και πάσης φύσεως υγειονομικές μονάδες. 

Όπως είπε, λόγω του ανθρώπινου κόστους της πανδημίας και των καταστροφικών συνεπειών της για την παγκόσμια οικονομία, «η γενιά αυτή θα τη θυμάται». «Είναι σαφές ότι με την κατανόηση των παραλλαγών των ιών και του πόσο γρήγορα μπορούν να κινηθούν οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές, όταν επανεμφανιστεί ένα τέτοιο θέμα, θα είμαστε πολύ πιο έξυπνοι την επόμενη φορά. Δεν επενδύθηκαν αρκετά για την αντιμετώπιση τέτοιων κινδύνων. Ελπίζω, λοιπόν, να έχουμε κατά νου ότι πρέπει να επενδύσουμε και να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία», δήλωσε.

pronews.gr

Διαβάστηκε 684 φορές