Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  8:00: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 18 Απριλίου 2021 20:33

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ρωσία απέκλεισε διά θαλάσσης την ανατολική Ουκρανία - Δεκάδες ρωσικά ελικόπτερα πετούν προς Κριμαία

Φήμες για ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας.

Η Ρωσία έκλεισε οριστικά την θαλάσσια περιοχή της βόρειας Μαύρης Θάλασσας περί την Κριμαία και απέκλεισε δια θαλάσσης την ανατολική ουκρανικής κατοχής χερσαία έκταση της περιφέρειας έως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πρακτικά, κάθε πλοίο που επιθυμεί να κινηθεί στην περιοχή, θα πρέπει να λαμβάνει την έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης.

Όλα αυτά εν μέσω φημών για ένωση της Ρωσίας με την Λευκορωσία στον απόηχο μιας απόπειρας δολοφονίας από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες του προέδρου της πρώτης Α.Λουκασένκο. Μια κίνηση που αν συμβεί μεταφέρει τα ρωσικά σύνορα στην Πολωνία...

Με τον διά θαλάσσης αποκλεισμό της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, απομονώνει τις υπό ουκρανικό έλεγχο περιοχές της Μαριούπολης και απαγορεύει στο ουκρανικό Ναυτικό να διέρχεται από την γέφυρα του Κέρτς, που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την Κριμαία.

Η Ρωσία, ουσιαστικά δημιούργησε μία τεράστια περιοχή απαγόρευσης πλεύσης στη Μαύρη Θάλασσα.

«Από τις 21:00 στις 24 Απριλίου έως τις 21:00 στις 31 Οκτωβρίου, η διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για ξένα στρατιωτικά πλοία και άλλα κρατικά πλοία θα σταματήσει», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. δήλωση όπως είπε την Παρασκευή.

Η απαγόρευση ξεκινά από το δυτικό άκρο της Κριμαίας, περνά στη νότια ακτογραμμή της χερσονήσου από τη Σεβαστούπολη έως το Hurzuf και φτάνει έξω από τη χερσόνησο Κερτς κοντά στο φυσικό καταφύγιο Opuksky, απομονώνοντας συνολικά δια θαλάσσης την νοτιοανατολική Ουκρανία που παραμένει ακόμα υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Κιέβου που υποστηρίζεται από τους δυτικούς

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ χαρακτήρισε την κίνηση ως «εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη».

«Η κίνηση έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της ελεύθερης θαλάσσιας διέλευσης και του διεθνούς δικαίου και αυξάνει τις εντάσεις γύρω από την «στρατιωτική συσσώρευση στην άλλη πλευρά των ρωσικών συνόρων με την Ουκρανία», δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Την δια στιγμή δεκάδες ρωσικά ελικόπτερα των Μοιρών Εγγύς Υποστήριξης της ρωσικής Αεροπορίας Mil Mi-28 και Ka-52 Kamov, gunship Mil Mi-24/35 (στο ρωσικό οργανόγραμμα τα επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα ανήκουν στην Αεροπορία, αντίθετα με τους δυτικούς Στρατούς) και των Μοιρών Τακτικών Μεταφορών Mil Mi-8, Mil Mi-17 και Mil Mi-26, κινούνται τις τελευταίες ώρες στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας, δίνοντας καθαρά επιθετική μορφή στον σχηματισμό της τεράστιας ρωσικής Στρατιάς που έχει αναπτυχθεί στην Κριμαία (περί τις 40.000 προσωπικό) και στα σύνορα με τις ανακηρυχθείσες το 2014 ρωσόφωνες δημοκρατίες της Νέας Ρωσίας (περί τις 110.000 προσωπικό).

Την ίδια στιγμή η ιστοσελίδα του Spiegel παραθέτει δορυφορικές φωτογραφίες από την ανάπτυξη της 58ης ρωσικής Στρατιάς στην Κριμαία.

pronews.gr

Διαβάστηκε 638 φορές