Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:47: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 18:17

Α.Λινού «καταπέλτης» για κυβέρνηση & λοιμωξιολόγους: «Τους κλείδωσαν όλους μέσα κι εκτόξευσαν τα κρούσματα»

Να επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, έκανε δηλώσεις «καταπέλτη» εναντίον κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων αποκαλύπτοντας πως το lockdown έφερε έξαρση των κρουσμάτων, ενώ ζήτησε να ανοίξουν οι μετακινήσεις για το Πάσχα.  

«Ήταν τα πάντα κλειστά και αυτό οδήγησε σε μια μεγάλη έξαρση τα αποτελέσματα της οποίας βλέπουμε τώρα στα νοσοκομεία. Σε επίπεδο κρουσμάτων έχουμε επιπέδωση και μείωση, έχουν αυξηθεί και τα τεστ, ο δείκτης θετικότητας είναι 4,7 – 4,8.

Έχουμε αποκλιμάκωση, η οποία θα βελτιωθεί με τη δυνατότητα να είναι οι άνθρωποι έξω από τα σπίτια τους. Δεν τελειώσαμε με την πανδημία, αλλά θα βοηθήσει να είναι έξω οι άνθρωποι και να υπάρξει ένα σώμα ιχνηλάτησης για να γίνεται άμεσα».

Όσον αφορά στη χρήση των self test, η κυρία Λινού είπε: «Δεν έχω δει  μελέτη που να αξιολογεί την αξιοπιστία των self test στην Ελλάδα. Είναι χρήσιμο, αλλά πρέπει τα κρούσματα να ιχνηλατηθούν άμεσα και να επιβεβαιώνεται η θετικότητα του τεστ. Να ενημερώνεται ο κύκλος του ακόμη και άτομα με τα οποία βρέθηκε για 15 λεπτά και να μπαίνουν σε καραντίνα».

«Αν δεν τηρούνται αποστάσεις, όπως στα σχολεία, δεν μπορεί να προχωρήσει η ιχνηλάτηση ούτε να μειωθεί η διασπορά. Η παράδοση εκτός είναι ασφαλής, αλλά στα σχολεία έπρεπε να υπάρξει μείωση των παιδιών στις τάξεις και αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων. Καμία συνάντηση σε εσωτερικό χώρο έλεγε ο Φάουτσι εδώ και 4 μήνες.

Μέσα στο σπίτι τον ιό τον έφερε ο εργαζόμενος και όσοι μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με αποτέλεσμα να μολυνθεί όλη η οικογένεια και επειδή όλα ήταν κλειστά αυτό μεταφέρθηκε στο «διπλανό διαμέρισμα». Οι άνθρωποι, εκεί που φαίνεται αν φορούν τη μάσκα και τηρούν αποστάσεις τις τηρούν, στον εσωτερικό χώρο δεν τις τηρούν».

Αναφορικά με τη μετακίνηση το Πάσχα σχολίασε: «Eίναι πολύπλοκο το θέμα για το άνοιγμα το Πάσχα και είναι διαφορετικές οι συνθήκες σε κάθε χώρα. Το θέμα των νοσοκομείων δεν το έχουμε διαχειριστεί σωστά και δεν ενδυναμώσαμε το κομμάτι να περνούν το ήπιο κομμάτι της νόσου στο σπίτι οι ασθενείς. Η διαχείριση των ήπιων κρουσμάτων γίνεται από τους ιδιώτες γιατρούς, θα έπρεπε να το είχαμε αξιοποιήσει αυτό το κομμάτι.

Με έντονη και κατάλληλη επικοινωνία από τον σωστό άνθρωπο κάθε φορά και έμφαση στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, θα προτιμούσα να υπάρχει κίνηση το Πάσχα, να μην μείνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Να ζητήσουμε η μετακίνηση να μη γίνει με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να έχουμε PCR test αρνητικά και επαρκείς πληροφορίες, μπορεί να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

pronews.gr

Διαβάστηκε 558 φορές