Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:38: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 23:47

Τελεσίγραφο Ρωσίας σε ΗΠΑ για Γ' ΠΠ: «Αν αναπτύξετε σε χερσαίες βάσεις πυραύλους κοντά σε σύνορα μας θα τους χτυπήσουμε»

Τελεσίγραφο Μόσχας σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ουκρανία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέστειλε το πρωί της Δευτέρας τελεσίγραφο προς ΗΠΑ, Βρετανία και Ουκρανία, τονίζοντας πως δεν αποκλείεται να απαντήσει στρατιωτικά στις απειλές τους. 

Η δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έρχεται εν μέσω αναφερόμενων σχεδίων του Πενταγώνου για ανάπτυξη πυραύλων μέσου βεληνεκούς σε χερσαίες βάσεις κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. 

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αναπτύξουν πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Αυτή η κίνηση θα φέρει σοβαρή κλιμάκωση,» δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα.

Το υπουργείο επίσης δεν απέκλεισε τη χρήση στρατιωτικών μέτρων ως απάντηση στις απειλές πυραύλων που προκύπτουν από τη Δύση.  

Tαυτόχρονα, πρωτοφανή όγκο στρατιωτικών δυνάμεων συγκεντρώνει η Ρωσία στον Αρκτικό Κύκλο, όπου δοκιμάζει τα νέα της οπλικά συστήματα σε μια περιοχή που προσφάτως καθάρισε από πάγους λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή φέρεται να στοχεύει στη διασφάλιση των βόρειων ακτών της, στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, αλλά και στην προσπάθεια διάνοιξης θαλάσσιας εμπορικής οδού από την Ασία στην Ευρώπη.

Να υπενθυμίσουμε πως πυραύλους προς την Ευρώπη είχαν τοποθετήσει τη δεκαετία το 80' οι Ρώσοι, τότε οι Αμερικανοί είχαν απαντήσει με πυραύλους Cruise και Pers. 

Τελικά τότε όλα αυτά έληξαν με συνθήκη, μέσα από την οποία και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν πως θα καταστρέψουν όλους τους πυραύλους βεληνεκούς από 500 σε 5.500 χιλιόμετρα

Επικοινωνία Ζελένσκι με Μέρκελ-Μακρόν  

Η Ουκρανία την ίδια στιγμή, θέλει να εμπλέξει στη σύγκρουση του Ντονμπάς και άλλες χώρες. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βόλοτυρ Ζελένσκι, σχεδιάζει να συζητήσει την επιδείνωση της κατάστασης με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν αυτήν την εβδομάδα.

«Αυτήν την εβδομάδα, αναμένεται τριμερής συνομιλία. Το κύριο θέμα της συνομιλίας είναι η επιδείνωση της κατάστασης στο Ντονμπάς», αναφέρει η ουκρανική προεδρία. 

pronews.gr

Διαβάστηκε 567 φορές