Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:08: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021 18:46

Σε... πανικό το Μαξίμου: Οι Έλληνες απαιτούν άμεση άρση του lockdown - Έντονη η φθορά της ΝΔ

Έντονη η φθορά της κυβέρνησης - Ποιοι «κερδίζουν»

Η έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών για τα πολύμηνα και τα αναποτελεσματικά lockdown και για το «λουκέτο» σε κάθε οικονομική δραστηριότητα αποτυπώνεται πλέον μέχρι και στις δημοσκοπήσεις που διεξάγουν τα συστημικά μέσα. 

Για πρώτη φορά από την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα μας, πριν από 13 μήνες, εμφανίζεται τόσο έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να χάνει το θετικό πρόσημο που της έδιναν μέχρι πρότινος οι πολίτες όταν καλούνταν να αξιολογήσουν τη διαχειριστική της ικανότητα έναντι της πανδημίας.

Στη μέτρηση της εταιρίας Pulse που μεταδόθηκε τη Δευτέρα από το κεντρικό ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το ποσοστό όσων αποτιμούν θετικά την κυβερνητική διαχείριση είναι ίδιο με το ποσοστό όσων κάνουν αρνητική αξιολόγηση. Ειδικότερα στο σχετικό ερώτημα, το 47% την αποτιμά θετικά (22% σίγουρα θετικά, 25% μάλλον θετικά), ενώ επίσης το 47% την αποτιμά αρνητικά (15% μάλλον αρνητικά, 32% σίγουρα αρνητικά).

Πρόκειται για ισχυρά καμπανάκια που προοιωνίζονται μια νέα εικόνα που διαμορφώνεται στην κοινωνία, όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές. Μια εικόνα, όμως, που, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, είναι πολύ πρόωρο να εκτιμηθεί αν είναι πρόσκαιρη ή αν έχει μονιμότερα χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες πηγές δηλώνουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αιφνιδιάστηκαν από τα ευρήματα, καθώς η κυβέρνηση είχε επίγνωση των διεργασιών στην κοινωνία.

Έτσι η κυβέρνηση προσπαθεί να «γλυκάνει» λίγο την ατμόσφαιρα και γι' αυτό ετοιμάζεται το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, ενώ χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο έκανε λόγω για το Σχέδιο για την Ανάκαμψη, μέσα από το οποίο υποστήριξε πως θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. 

Η δυσαρέσκεια των πολιτών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς είναι πλέον αρκετά μεγάλη, καθώς ακόμη και τα συστημικά μέσα, τα οποία μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες υποστήριζαν πως οι πολίτες... θέλουν lockdown δεν μπορούν να την κρύψουν. 

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως τους τελευταίους μήνες υπάρχουν αρκετές συγκεντρώσεις κατά του lockdown, της κυβερνητικής βίας, αλλά και για άλλους λόγους. 

Παρά όμως την έντονη φθορά της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να κερδίζει, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse, καθώς στο ερώτημα για τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση της πανδημίας, το 62% τους αποτιμά αρνητικά (24% μάλλον αρνητικά, 38% σίγουρα αρνητικά) και το 30% θετικά (12% σίγουρα θετικά, 18% μάλλον θετικά).

Στην πρόθεση ψήφου, εξάλλου, το προβάδισμα της κυβερνητικής παράταξης είναι μεν μειωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες της ίδια εταιρίας, πλην, όμως, παραμένει σε διψήφιο ποσοστό της τάξης του 12% (37% ΝΔ, 25% ΣΥΡΙΖΑ). Ενώ αλώβητο παραμένει το ισχυρό προβάδισμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο κ. Μητσοτάκης προηγείται με 16 μονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα: το 43% επιλέγει τον νυν πρωθυπουργό έναντι του 27% που επιλέγουν τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκεντρώνει ίδιο ποσοστό με την απάντηση «Κανένας από τους δύο».

Εδώ θα πρέπει να πρέπει να τονιστεί πως οι δημοσκοπήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας έδιναν πάνω από 40% στη ΝΔ τους προηγούμενους μήνες, ενώ θεωρείται από τις περισσότερες άλλες δημοσκοπήσεις πως το πραγματικό ποσοστό της ΝΔ δεν είναι πάνω από 30%. Παρόλα αυτά είναι εμφανέστατη η φθορά του κυβερνών κόμματος. 

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να κερδίζει τους ψηφοφόρους, αντιθέτως βλέπουμε να αυξάνονται τα ποσοστά του «άλλου κόμματος» (7,5% δίνει η δημοσκόπηση του ΣΚΑΙ), αλλά και των «αναποφάσιστων» (10,5%). 

Υπέρ της χαλάρωσης

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν προκαλεί εντύπωση ότι το 35% επιθυμούν άμεση χαλάρωση του lockdown και το 34% εκτιμά ότι χρειάζεται μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων. Ενώ μόλις το 17% τάσσεται υπέρ της παράτασης των περιορισμών για όσο χρειαστεί. Οι περισσότεροι, ωστόσο, εκτιμούν ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο άνοιγμα του λιανεμπορίου (42%) εκτιμούν ότι πρώτα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ το 30% επιθυμεί να ανοίξουν αρχικά τα σχολεία και το 14% οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Την Τετάρτη οι αποφάσεις

Η κυβέρνηση υπό αυτό το πλαίσιο οδηγείται σε αλλαγή σχεδίου και πλέον είναι αρκετά πιθανή η άμεση «χαλάρωση» των μέτρων, αλλά και το άνοιγμα του λιανεμπορίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Θα συζητηθεί η επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα το λιανεμπόριο και την εκπαίδευση -των λυκείων κατά προτεραιότητα- στις αρχές Απριλίου. Στη συνέχεια, ύστερα από λίγες εβδομάδες, θα συζητηθεί το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια είναι πλέον ο καλός καιρός, οι εμβολιασμοί και τα ατομικά οικιακά τεστ επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

pronews.gr

Διαβάστηκε 587 φορές