Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  11:45: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021 17:57

Ερώτηση Κ. Βελόπουλου στην Βουλή και Απάντηση του Υπουργείου σχετικά με: «Ίδρυση Δομής Ημιαυτόνομης Διαβίωσης Μικτών Αναπηριών στην Αιτωλοακαρνανία»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 10/02/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Υγείας

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ:    «Ίδρυση Δομής Ημιαυτόνομης Διαβίωσης Μικτών Αναπηριών στην Αιτωλοακαρνανία»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με επιστολή του Συλλόγου ΑμεΑ της Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας «Απόστολος Λουκάς» με αριθ. Πρωτ.: 61/9 Φεβρουαρίου 2021, το πρωτοβάθμιο όργανο στήριξης ΑμεΑ και γονέων ΑμεΑ της περιφέρειας Αιτωλοακαρνανίας, στην προσπάθεια να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των ως άνω ατόμων, προτείνει την ίδρυση κέντρου ημιαυτόνομης διαβίωσης ΑμεΑ. Σε μια περιφέρεια ευρείας έκτασης, με χαμηλό κοινωνικοβιωτικό επίπεδο, όπως είναι η Αιτωλοακαρνανία, υφίσταται ανάγκη φροντίδας και περίθαλψης, τόσο σε ΑμεΑ, όσο και σε γονείς ΑμεΑ, σε συγκεκριμένο κέντρο αναφοράς. Τα ΑμεΑ μεγαλώνουν και μένουν χωρίς τους οικείους τους να τους εξυπηρετούν, σε πολλές των περιπτώσεων. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ο μόνιμος εγκλεισμός στην οικεία τους, με κάποια ξένη γυναίκα να τους φροντίζει ή η ασυλοποίησή τους σε κάποια ιδιωτική Δομή, στην οποία γίνεται επιπρόσθετα και επιλογή, βάσει της βαρύτητας της αναπηρίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να μεριμνήσετε για την σύσταση μιας Δημόσιας Δομής φιλοξενίας ΑμεΑ σε κάποιο ήδη υπάρχον, ανενεργό και αχρησιμοποίητο, Δημόσιο κτήριο στην Αιτωλοακαρνανία, στο οποίο θα καταφεύγουν, θα στεγάζονται και θα λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα και στήριξη, πρόσωπα ΑμεΑ και γονείς ΑμεΑ, της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

ΘΕΜΑ: «Ίδρυση Δομής Ημιαυτόνομης Διαβίωσης Μικτών Αναπηριών στην Αιτωλοακαρνανία».

ΣΧΕΤ.: H με αρ. πρωτ. 4133/12-2-2021 Ερώτηση.

Σε απάντηση της παραπάνω Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, αναφορικά με την ίδρυση δομής ημιαυτόνομης διαβίωσης μικτών αναπηριών στη περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαντανίας σας πληροφορούμε τα εξής:

Η ίδρυση Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης - ΣΥΔ, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των πολιτικών για την Αποϊδρυματοποίηση και βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο έχει προβεί σε μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων (απόφαση Δ12/ΓΠοικ.13107/283/2019, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την αρ. πρωτ. Δ12γ/ΓΠοικ.44991/1349/2020 όμοια απόφαση), που αφορούν τόσο τις προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας των ΣΥΔ, όσο και πλαίσιο της χρηματοδότησής τους από φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το πρόγραμμα «Αποϊδρυματοποίηση Ατόμων με Αναπηρία», η υλοποίηση του οποίου προβλέπεται από την υπ’ αριθμ. οικ. 60135/1579/2017 ΚΥΑ (4590/τ.Β) όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει με την αρ. πρωτ. Δ12/ΓΠοικ.66738/2150/2018 όμοια απόφαση (5820/τ.Β’). Το πρόγραμμά, μεταξύ άλλων, προβλέπει και την ίδρυση Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και ήδη έχει δρομολογηθεί η ίδρυση 3 Σ.Υ.Δ. από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδος (ΚΚΠΠΔΕ).

Πέραν τούτων και σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Υπουργείο μας, έως τον Ιανουάριο του 2021, στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν 5 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης από δύο Φορείς, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα. Μία στο Αγρίνιο και μία στο Μεσολόγγι από το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκαταστάσεως «Παναγία Ελεούσα», ΣΥΔ-Οικοτροφείο Αγρινίου και Μεσολογγίου αντίστοιχα, και τρείς στη Ναύπακτο από το Σύλλογο ΑμεΑ «Αλκυόνη».

Επιπλέον, στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας λειτουργούν 5 Κέντρα Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), τα 3 εκ των οποίων βρίσκονται στο Αγρίνιο, το 1 στο Μεσολόγγι και το τελευταίο στη Ναύπακτο. Όσον αφορά το Αγρίνιο, οι φορείς που λειτουργούν τις εν λόγω δομές είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων (ΕΛ.Ε.Π.Α.Π παράρτημα Αγρινίου), το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκαταστάσεως «Παναγία Ελεούσα» και ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία, Γονέων και Φίλων ΑΜΕΑ "ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ". Το Εργαστήρι «Παναγία Ελεούσα» λειτουργεί και το ΚΔΗΦ του Μεσολογγίου ενώ στη Ναύπακτο ο εμπλεκόμενος φορέας είναι ο Σύλλογος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, Γονέων ή Κηδεμόνων και Φίλων αυτών "ΑΛΚΥΟΝΗ".

Στο πλαίσιο κατάρτισης της Εθνικής Στρατηγικής για την αποϊδρυματοποίηση και στον σχεδιασμό της νέας Προγραμματικής Περιόδου ΕΣΠΑ 2021-2027 το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει θέσει στις προτεραιότητές του την παροχή κινήτρων και υποστήριξης για την ίδρυση και λειτουργία δομών υποστηριζόμενης διαβίωσης για τα άτομα με αναπηρία.

H ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΔΟΜΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ