Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  12:17: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021 20:19

Ο Κ. Καραγκούνης το πρότεινε, η κυβέρνηση το μελετά: Ισόβια ή τουλάχιστον 15 χρόνια (ως επιβαρυντική περίσταση) στον βιασμό ανηλίκου

Την πρόταση έχει διατυπώσει ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης και νυν βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, ως μια άμεση απάντηση στη βούληση της Πολιτείας να αυστηροποιήσει το πλαίσιο τιμωρίας τέτοιων εγκλημάτων.

Να προστεθεί επιβαρυντική περίσταση στο άρθρο του Ποινικού Κώδικα περί βιασμού (το οποίο με το νέο ΠΚ καταλαμβάνει και ενήλικους και ανήλικους) που θα οδηγεί την αποτρόπαια αυτή πράξη κατά ανηλίκου έως 16 ετών, σε ποινή ακόμα και ισόβιας κάθειρξης, μελετά η κυβέρνηση.

Την πρόταση έχει διατυπώσει ήδη δημόσια και εξηγεί στο dikastiko.gr, ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης και νυν βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, ως μια άμεση απάντηση στη βούληση της Πολιτείας να αυστηροποιήσει το πλαίσιο τιμωρίας τέτοιων εγκλημάτων.

Η πρόταση

Η πρόταση του κ. Καραγκούνη έχει δυο σκέλη: Το ένα αφορά τη δημιουργία αυτοτελούς κεφαλαίου για τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων που θα περιλαμβάνει κάθε μορφή και παράνομη πράξη σε βάρος ανηλίκου : “Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις γενετήσιας εκμετάλλευσης ανηλίκων στην χώρα μας και της ιδιαίτερης κοινωνικής απαξίας που επέχουν στο κοινωνικό σύνολο εγκληματικές πράξεις με θύματα ανήλικα παιδιά νομίζω ότι θα πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός κεφαλαίου στον ΠΚ περί εγκλημάτων σε βάρος ανηλίκων που θα περιλαμβάνει κάθε μορφή και παράνομη πράξη σε βάρος ανηλίκου και βεβαίως θα επισύρει ποινές ανάλογες της ιδιαίτερης απαξίας των εγκλημάτων σε βάρος παιδιών”, αναφέρει ο κ. Καραγκούνης.

Χρόνος

Όμως “η παραπάνω εργασία δηλαδή η δημιουργία νέου κεφαλαίου στον ΠΚ είναι σύνθετη και χρονοβόρα θα απαιτηθεί κάποιο ικανό διάστημα προπαρασκευής

Μέχρι τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα το έγκλημα του βιασμού σε βάρος ανηλίκου πράξη την όποία αντιμετωπίζει σήμερα ως γεγονός η κοινωνία μας. Δεν νοείται ο βιασμός κατά ανηλίκου παιδιού να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της ποινής ακριβώς όπως και ο βιασμός σε βάρος ενηλίκου. Δεν είναι το ίδιο πράγμα δεν περιέχει της ίδιας έντασης κοινωνική αποδοκιμασία”.

Γιαυτό ο βουλευτής της ΝΔ και δικηγόρος, προτείνει “μια σύντομη λύση θα ήταν σήμερα η τροποποίηση του άρθρου 336 του Ποινικού Κώδικα περί βιασμού και στην παράγραφο 3 όπου εισάγεται επιβαρυντική περίσταση του εγκλήματος (δηλαδή 2 περιπτώσεις που ο βιασμός επιφέρει βαρύτερη ποινή) να προστεθεί και η περίπτωση του βιασμού ανηλίκου (ηλικίας μέχρι 16 ετών) έγκλημα που θα επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης ή και τουλάχιστον 15 ετών”.

Σε αυτή την περίπτωση δηλαδή ο δράστης ενός τέτοιου εγκλήματος θα κινδυνεύει με ισόβια!

Υπενθυμίζεται πως το άρθρο 336 ΠΚ με τη σημερινή του μορφή αναφέρει:

1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

2. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.

3. Αν η πράξη της παραγράφου 1 έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού ή είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος, επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.

4. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη.

Πηγή: dikastiko.gr