Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  7:41: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 15:07

Η Απάντηση του υπουργείου πολιτισμού στην ερώτηση του Κ. Βελόπουλου στην Βουλή σχετικά με θέμα: «Το βυζαντινό εξωκλήσι του Αη - Γιάννη, στον Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας αργοπεθαίνει»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 25/01/2021

Των:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

Ασημακοπούλου Δημητρίου Σοφία - Χάιδω

ΠΡΟΣ:    Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ:    «Το βυζαντινό εξωκλήσι του Αη - Γιάννη, στον Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας αργοπεθαίνει»

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, το βυζαντινό εξωκλήσι του Αη - Γιάννη, στον Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας χρήζει άμεσης συντήρησης και αποκατάστασης, καθώς η ανάδειξη των μοναδικών πνευματικών και ιστορικών μνημείων του τόπου μας αποτελεί χρέος προς τις ρίζες μας αλλά και προς την παράδοσή μας. Ο Αη - Γιάννης βρίσκεται νότια του Γαλατά, στα όρια του οικιστικού περιγράμματος. Ανήκει στην κατηγορία των μονόκλιτων σταυρεπίστεγων ναών. Ο ναός είναι ιστορημένος με παραστάσεις της Παλαιολόγειας Εποχής (1261-1453), που τις χαρακτηρίζει η απλοϊκότητα και το λαϊκό ύφος. Εδώ και χρόνια, η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει ανακηρύξει τον Αη - Γιάννη διατηρητέο Βυζαντινό Μνημείο (ΦΕΚ. 84/Β/5-2- 69).

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Σε ποιες αναγκαίες σωστικές επεμβάσεις προτίθεσθε να προβείτε για τη διάσωση, αποκατάσταση και ανάδειξη του ως άνω σημαντικού Βυζαντινού μνημείου, του ναού του Αη - Γιάννη, του Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας, καθώς, η ανάδειξη των μοναδικών πνευματικών και ιστορικών μνημείων του τόπου μας αποτελεί χρέος προς την παράδοσή μας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ-ΧΑΙΔΩ


 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 3600/27.1.2021 Ερώτηση με θέμα:

«Το βυζαντινό εξωκλήσι του Αη-Γιάννη, στον Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας αργοπεθαίνει»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 3600/27.1.2021 Ερώτησης των Βουλευτών κ.κ. Κυριάκου Βελόπουλου και Σοφίας-Χάιδως Ασημακοπούλου, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη Γαλατά αποτελεί κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο και βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Γαλατά.

Επισημαίνεται ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας πρότεινε το μνημείο στα προς ωρίμανση έργα, με σκοπό την ένταξη στην προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027 του Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας, απαντώντας στην αρ. πρωτ. 125/19-3-2020 πρόσκληση της Ε.Υ.Δ.- Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η εν λόγω πρόταση περιλαμβάνει την επικαιροποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης αποκατάστασης του ναού, η οποία εγκρίθηκε το 2014, και την υλοποίηση μελέτης αποτίμησης χαρακτηριστικών λιθοδομής και κονιάματος, στατικής μελέτης αποκατάστασης και Η/Μ μελέτης.

Η Εφορεία προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ωρίμανση των μελετών και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, με σκοπό την ανάδειξη του σημαντικού μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου του.

Η Υπουργός
Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ