Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:34: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 18:57

Προκλητικό δημοσίευμα της Τουρκίας: Ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν το Τσεσμέ

Τι αναφέρει το προκλητικό δημοσίευμα των Τούρκων

Nέο προκλητικό δημοσίευμα από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ισχυρίζεται ότι το μεσημέρι της Τρίτης τέσσερα ελληνικά F-16 «παρενόχλησαν» το ωκεανογραφικό σκάφος του τουρκικού Ναυτικού «Τσεσμέ», που πραγματοποιεί έρευνες στο κεντρικό Αιγαίο. Την πληροφορία έσπευσε να επιβεβαιώσει ο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

«Τέσσερα F-16 που ανήκουν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρενόχλησαν το πλοίο Τσεσμέ, που πραγματοποιεί επιστημονικές και τεχνικές έρευνες σε διεθνή ύδατα στον Βόρειο Αιγαίο», αναφέρει το Anadolu.

Σε άλλο tweet του το Anadolu προσθέτει ότι ένα από τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 πλησίασε πολύ κοντά στο «Τσεσμέ» και έριξε αντιπυραυλικά αντίμετρα (chaffs) σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων Τσεσμέ το ωκεανογραφικό σκάφος.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας αναφέρουν ότι δόθηκε η απαραίτητη απάντηση για την παρενόχληση των ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών από υψόμετρο 1000 μέτρων. Κληθείς να σχολιάσει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, το θέμα της φερόμενης παρενόχλησης του ερευνητικού πλοίου Τσεσμέ από ελληνικά αεροσκάφη F-16, δήλωσε εξερχόμενος από την τουρκική βουλή στην Άγκυρα: «Είναι δυστυχώς άλλη μια από τις συχνές παρενοχλήσεις των Ελλήνων γειτόνων μας. Χθες συνέβη. Επομένως, κι εμείς έχουμε τους δικούς μας κανόνες και στο πλαίσιο αυτών των κανόνων μας δόθηκε η απαραίτητη απάντηση.

Οι δραστηριότητες που διεξάγουμε εκεί είναι υδρογραφικές, σχετικές με σεισμούς, τεχνικές. Δραστηριότητες, στις οποίες έχουν προβεί προηγουμένως και οι Έλληνες γείτονές μας. Όταν πραγματοποιούμε τέτοιες τεχνικές και επιστημονικές εργασίες σε δικές μας περιοχές, δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιες παρενοχλήσεις, δεν συνάδουν με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας. Όλοι σας τα βλέπετε και τα βλέπουμε. Όπως πάντα λέμε, εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου, των σχέσεων καλής γειτονίας, της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, αλλά δυστυχώς πότε-πότε γίνονται τέτοιες κινήσεις. Στο θέμα αυτό, η στάση, η αποφασιστικότητα και οι ενέργειές μας είναι σαφείς. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για αυτό».

Διάβημα διαμαρτυρίας για τη νέα προκλητική Navtex για το «Τσεσμέ»

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά προχώρησε την περασμένη Πέμπτη σε διάβημα διαμαρτυρίας για τη νέα προκλητική Navtex για το «Τσεσμέ». Το διάβημα παραδόθηκε από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί και ρηματική δακοίνωση στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, καθώς και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Η τουρκική Navtex μπορεί να αφορά διεθνή ύδατα, ωστόσο, το ελληνικό διάβημα την καταγγέλλει ως «άκυρη και παράνομη» καθώς ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει Navtex για αυτή την περιοχή, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστηκε 562 φορές