Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  7:36: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2021 19:02

Κ.Μητσοτάκης σε Ν.Αναστασιάδη: «Η Κύπρος δεν είναι μόνη της - Έχει δίπλα της όλον τον Ελληνισμό»

Ο Έλληνας πρωθυπουργό, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στην Κύπρο, όπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο ηγέτες έκαναν δηλώσεις από το Προεδρικό Μέγαρο. 

Είχε προηγηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον Κύπριο Πρόεδρο.

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας υποδέχομαι στο Προεδρικό προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας», είπε εισαγωγικά ο Νίκος Αναστασιάδης.

Χαρακτήρισε δημιουργικές τις διαβουλεύσεις, ενώ πρόσθεσε ότι αξιολογήθηκαν τα δεδομένα ενόψει της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στη λύση του Κυπριακού ο Πρόεδρος της Κύπρου, έκανε λόγο για λύση που θα πρέπει να διακρίνεται από τη λειτουργικότητα του «νέου μορφώματος» της μετεξέλιξης. Θέση μας είναι ότι η λύση στο Κυπριακό δεν πρέπει να αποκλίνει από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ σημείωσε.

Δείτε τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Αναστασιάδη

Τα βασικότερα σημεία των δηλώσεων Μητσοτάκη - Αναστασιάδη

Αναστασιάδης:

  • Η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού αναδεικνύει την προσωπική βούληση του κ. Μητσοτάκη για συντονισμό και στήριξη των εθνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.
  • Αξιολογήσαμε τα δεδομένα για τη Διάσκεψη για το Κυπριακό. Επιβεβαιώσαμε την απόλυτη βεβαιότητα για συμμετοχή στην Πενταμερή. Ξεκάθαρη θέση για λύση που δεν μπορεί να αποκλίνει από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Να τερματίζει τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και τον στρατό κατοχής και να είναι λειτουργική. Μιας λύσης που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλο τον κυπριακό λαό, χωρίς υπερπρονόμια της μίας ή της άλλης κοινότητας.
  • Ξεκάθαρη η θέση μας για το πλαίσιο στο οποίο θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις. Παραμένουμε σταθεροί στις συγκλίσεις και στο πλαίσιο όπου μείναμε στο Κραν Μοντανά.
  • Κοινή η θέση με τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν αναιρείται η ανάγκη δημιουργίας δημιουργικού κλίματος. Απαιτείται η συμβολή της Τουρκίας για τη δημιουργία αυτού του κλίματος, τερματίζοντας μονομερείς ενέργειες.
  • Ευχαριστίες της Κύπρου για τη σθεναρή στήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε.
  • Συζητήσαμε και για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου όπου θα συζητηθεί η έκθεση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Θέλουμε να δούμε μια Τουρκία που να δείχνει εμπράκτως ότι επιθυμεί έναν εποικοδομητικό διάλογο μακριά από παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
  • Πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα επιδείξει αλληλεγγύη και θα έχει ενεργό ρόλο σε μια διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.
  • Ο κ. Μητσοτάκης μας ενημέρωσε και για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων για την ατζέντα του διαλόγου και της ανάγκη σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
  • Συζητήσαμε επίσης για τις Τριμερείς και Πολυμερείς Συνεργασίες Ελλάδας και Κύπρου με άλλες χώρες της περιοχής. Χαιρετίζουμε την πραγματοποίηση της Περιφερειακής Συνάντησης χωρών της περιοχής που αποδεικνύουν όσα έχω αναφέρει

Μητσοτάκης

  • Η σημερινή μου επίσκεψη γίνεται σε μια ευαίσθητη συγκυρία για το μέλλον της Κύπρου. Διαβεβαίωσα ότι ο τερματισμός της κατοχής και η εξεύρεση λύσης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική.
  • Αθήνα και Λευκωσία μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις του ΟΗΕ,. Αυτό είναι το συμφωνημένο και αποδεκτό πλαίσιο λύσης. Τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μία διεθνή παρουσία και εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Δυστυχώς οι δημόσιες δηλώσεις Τουρκίας και ηγέτη των Τουρκοκυπρίων είναι εκτός αυτού του πλαισίου καθώς εμμένουν στη λύση δύο κρατών. Αυτό το απορρίπτουμε όχι μόνο εμείς αλλά και η ΕΕ.
  • Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν ότι επανέναρξη του διαλόγου νοείται μόνο εντός του πλαισίου που ανέφερα.
  • Η λύση του Κυπριακού προς όφελος όλου του λαού του νησιού. Με πλήρη και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων.
  • Στηρίζουμε την πρωτοβουλία Γκουτέρες και θα συμμετάσχουμε αν κληθούμε στην Πενταμερή.
  • Στις διερευνητικές προσερχόμαστε με ετοιμότητα και μηδενική αφέλεια. Εκεί θα δοκιμαστεί και η πραγματική πρόθεση της Τουρκίας.
  • Η Ελλάδα απέδειξε ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και οι σχέσεις καλής γειτονίας συμβαδίζουν. Το αποδείξαμε και με την Ιταλία και με την Αλβανία και με την Αίγυπτο.
  • Συζητήσαμε, επίσης, εκτενώς για την Ανατολική Μεσόγειο. Επιβεβαιώσαμε το πλαίσιο συνεργασιών στην περιοχή.
  • Συζητήσαμε επίσης, και για τα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και συντονίσαμε τις δράσεις μας.
  • Ελλάδα και Κύπρος τα καταφέρουν καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιμένουμε και οι δύο στην ανάγκη η Ευρώπη να προμηθευτεί τις δόσεις των εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί. Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα εμβόλια, αλλά δεν έχουμε. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα λυθεί σύντομα.
  • Η Κύπρος δεν είναι μια ανοχύρωτη πολιτεία,. Εχει δίπλα της όλο τον Ελληνισμό, την ΕΕ αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Ετσι θα πορευτούμε μέχρι να γίνει ξανά νησίδα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

Προγραμματίστηκε περιφερειακή συνάντηση με χώρες της περιοχής, ανακοίνωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Δεν μπορεί κάτω από συνθήκες απειλής να αναμένεται ουσιαστικός διάλογος», είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Επιδιώκουμε να δούμε μια Τουρκία η οποία να αποδεικνύει εμπράκτως ότι επιθυμεί εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Θέλουμε να ξέρουμε ότι η ΕΕ θα δείξει επιβαλλόμενη αλληλεγγύη στηρίζοντας τις προσπάθειες λύσεις του Κυπριακού», ανέφερε.

Μητσοτάκης: Ο τερματισμός της κατοχής και η εξεύρεση λειτουργικής λύσης αποτελεί εθνικό θέμα για την Ελλάδα

Μια αμοιβαία αποδεκτή λύση Κυπριακού παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Ο τερματισμός της κατοχής και η εξεύρεση λειτουργικής λύσης αποτελεί εθνικό θέμα για την Ελλάδα», ανέφερε ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι μόνη βιώσιμη λύση η ΔΔΟ.

«Άγκυρα και Τατάρ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επανέναρξη διαλόγου νοείται εντός των υφιστάμενων που περιεγράφηκαν. Η λύση των δυο κρατών είναι ανεδαφική τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων και όχι των στοχεύσεων της Τουρκίας. Θα είμαστε παρόντες στην άτυπη Πενταμερή», επανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο πυκνών εξελίξεων εν αναμονή και της σύγκλησης και της άτυπης πενταμερούς είναι αυτονόητη υποχρέωση και ανάγκη η ελληνική δημοκρατία και η κυπριακή δημοκρατία να είναι απολύτως συντονισμένες ώστε να διεκδικήσουμε την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από τον ΟΗΕ για να εξασφαλίσουμε την ειρηνική συμβίωση Ε/κ και Τ/κ σε μια επανενωμένη Κύπρο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, φτάνοντας στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου.

πηγή: pronews.gr