Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  4:34: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2021 18:40

Σκέψεις ευκαιρίας

Τις τελευταίες ημέρες, διενεργούνται οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Το γεγονός αυτό, το αποτέλεσμα του οποίου είναι ένας εκ των παραγόντων που θα επηρεάσουν την μετέπειτα πορεία της χώρας μας, Oδηγεί τους εχέφρονες ανθρώπους στην έρευνα για την δημιουργία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ούτως ώστε να υπάρχει μια συνολική αντίληψη για την σημερινή πολιτική της Τουρκίας και των στρατηγικών της συμμάχων, όπως η Αλβανία.

Καταρχήν,η ύπαρξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν βασίστηκε μόνο στους βίαιους εξισλαμισμούς και τις κατακτήσεις. Στηρίχθηκε και σε παρελκυστικές πολιτικές, όπως τα προνόμια σε αυτούς που δεν αντισταθήκαν, καθώς και τη δωροδοκία σε χρήμα ή γη. Ως εκ τούτου , οι περισσότεροι που ονομάζονταν τότε Τούρκοι από τους Έλληνες και τους λοιπούς Βαλκανικούς λαούς, ήσαν οι εξωμότες και αρνησίθρησκοι συμπατριώτες τους.

Οι πλέον απτές αποδείξεις της ανωτέρω Οθωμανικής πολιτικής, αν και με διαφορές σε πολλά σημεία, είναι οι Κρυπτοχριστιανοί Ελληνικής καταγωγής που εκτείνονται από την Κωνσταντινούπολη ως τον Πόντο, καθώς και οι Αλβανοί.

Οι τελευταίοι -αντίθετα από τους Κρυπτοχριστιανούς που αγωνίζονται να επιβιώσουν και να διατηρήσουν λάθρα την πίστη τους- έχοντας ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση του κακώς νοουμένου συμφέροντος, εξισλαμίστηκαν ταχέως και απετέλεσαν ίσως τον κύριο βραχίονα ισχύος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τόσο σε διοικητικό (βλ. Αλή Πασάς στα Ιωάννινα, Καπλάν Πασάς στο Δέλβινο κλπ), όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο (βλ. Σουλεϊμάν Τσαπάρης, Αλή Τσεκούρας κ.α.), με ισχυρά τεκμήρια την δράση τους εναντίον των Σουλιωτών, οι οποίοι έχοντας απωλέσει για την Ελληνική Λευτεριά το 90% του πληθυσμού τους, απετέλεσαν ένα από τα κύρια θεμέλια του νέου Ελληνικού κράτους .

Οι Αλβανοί επίσης, απετέλεσαν τους πρωτεργάτες της προσπάθειας καταστολής της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Μαχμούτ Πασάς της Σκόδρας που αντιμετώπισε ο Καραϊσκάκης.

Ενώ, σε ένα διάστημα 100 ετών, από την Εθνεγερσία ως την Μικρασιατική Εκστρατεία, θα μπορούσαμε να έχουμε επιλύσει πλήρως τις διαφορές μας με τους Οθωμανούς – αποτρέποντας ταυτόχρονα στο ενδιάμεσο την δημιουργία του αλβανικού κράτους, η οποία οδήγησε όχι μόνο στην συνέχεια της υποδούλωσης, αλλά και στην κακόβουλη αμφισβήτηση της Ελληνικότητας των Βορειοηπειρωτών (παρά τους αγώνες τους υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, με ηγέτες όπως οι Σπυρομήλιοι, ο Κωνσταντίνος Χορμοβίτης, ο + Μητροπολίτης Σεβαστιανός κλπ) -πολλές από τις ενέργειές μας , οδήγησαν στην κατ’ουσίαν διατήρηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όχι ως εδαφικής και πολιτειακής οντότητας (και τούτο διότι ο Κεμάλ ανέτρεψε το σουλτανικό καθεστώς), αλλά ως συνόλου εθνικοτήτων, ουσιαστικά άνευ εθνικής συνείδησης .

Επομένως, αν θέλουμε να ανατραπεί αυτή η κατάσταση υπέρ μας, η Εθνική και Λαϊκή Ενότητα, είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί την απαρχή της συνέχειας μας στην Υφήλιο.

Μετά Τιμής
Νικόλαος Λάμπρου Κουτσονίκας
Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγρινίου “Το Σούλι”

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 566 φορές