Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  9:19: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2021 20:01

«Ονειρεύονται» μία «Μεγάλη Επανεκκίνηση» οι ηγέτες του κόσμου: Η κρίση του κορωνοϊού ευκαιρία για παγκόσμια διακυβέρνηση

Μία παγκόσμια διακυβέρνηση θέλουν οι ηγέτες του κόσμου, ανάμεσα τους η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν, σύμφωνα με παρέμβαση τους που δημοσιεύθηκε σήμερα. 

Η «Μεγάλη Επανεκκίνηση» είναι κάτι που ακούγεται αρκετά τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, άλλωστε βγήκε και βιβλίο το οποίο έχει τίτλο "COVID 19: The Great Reset" και το οποίο διαβάζει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Συνοπτικά το Great Reset είναι η «Βίβλος» του δεύτερου κύματος της νέας παγκοσμιοποίησης μετά τον κορωνοϊό, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

Σε παρέμβαση του που δημοσιεύθηκε σήμερα και μεταδίδει "welt" ηγέτες υποστηρίζουν πως η κρίση του κορωνοϊού είναι μία ευκαιρία για να υπάρξει μία παγκόσμια διακυβέρνηση, παρόμοια με αυτή που αναφέρεται στο βιβλίο. 

Η κρίση θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία «να ανακτηθεί συναίνεση για μια διεθνή τάξη μέσω αποτελεσματικής συνεργασίας, αλληλεγγύης και συντονισμού», γράφουν στην επιστολή τους. 

Την παρέμβαση την υπογράφουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Μάκι Σαλ. 

Οι οποίοι τονίζουν πως υπάρχει «μια ευκαιρία για την ανοικοδόμηση της συναίνεσης για μια διεθνή τάξη βασισμένη στην πολυμερή συνεργασία και το κράτος Δικαίου μέσω αποτελεσματικής συνεργασίας, αλληλεγγύης και συντονισμού».

Οι ηγέτες επισημαίνουν ότι τις τελευταίες δεκαετίας δύο μεγάλες κρίσεις, η πανδημία του κορωνοϊού πιο πρόσφατα και η κλιματική αλλαγή γενικώς – εγείρουν εμπόδια στις κοινωνίες και τα πλαίσια χάραξης κοινής πολιτικής «προκαλώντας αμφιβολίες για την ικανότητά μας να ξεπερνούμε σοκ, να αντιμετωπίζουμε τη ρίζα τους και διασφαλίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενεές». Προσθέτουν δε ότι την ίδια ώρα τα προβλήματα αυτά υπενθυμίζουν πόσο αλληλεξαρτώμενος είναι ο κόσμος και πόσο αλληλένδετα μπορούν να είναι τα προβλήματά του.

«Είμαστε τόσο ισχυροί όσο το πιο αδύναμο σύστημα υγείας»

Χαρακτηρίζοντας την πανδημία του κορωνοϊού «το μεγαλύτερο τεστ παγκόσμιας αλληλεγγύης εδώ και γενεές» οι ηγέτες απευθύνουν έκκληση για μια ισχυρή και εναρμονισμένη διεθνή αντίδραση στην υγειονομική κρίση, μια αντίδραση που θα ενισχύει την πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ, θεραπείες και εμβόλια. «Μας θύμισε το προφανές: ότι ενόψει της πανδημίας η αλυσίδα ασφάλειας της υγείας μας είναι τόσο ισχυρή όσο το πιο αδύναμο σύστημα υγείας. Η Covid-19 οπουδήποτε συνιστά παντού μια απειλή για τους ανθρώπους και τις οικονομίες», αναφέρουν.

Στην προσπάθειά τους να δώσουν ώθηση στη συνεργασία οι ηγέτες επιτείνουν την υποστήριξή τους στην παγκόσμια πλατφόρμα Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator, που εγκαινίασαν πέρυσι ο ΠΟΥ και τα μέλη της G20. «Μακροπρόθεσμα χρειαζόμαστε επίσης μια ανεξάρτητη και περιεκτική αποτίμηση της απάντησής μας για να συνάξουμε όλα τα διδάγματα από αυτή την πανδημία και να προετοιμαστούμε καλύτερα για την επόμενη. Ο ΠΟΥ έχει να παίξει έναν κεντρικό ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία», επισημαίνεται.

Έκκληση για τα επόμενα βήματα αναφορικά με την κλιματική αλλαγή

Όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή οι ηγέτες σημείωσαν ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για να γίνουν πιο βιώσιμες οι οικονομίες ανά την υφήλιο, ενόψει της συνόδου για την κλιματική αλλαγή του ΟΗΕ (COP26) το Νοέμβριο στη Γλασκώβη. «Μέχρι τις αρχές του 2021 χώρες που παράγουν άνω του 65% των εκπομπών που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον πλανήτη πιθανώς να έχουν προβεί σε πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις για την απεξάρτηση από τον άνθρακα», αναφέρει η επιστολή τους.

«Όλες οι εθνικές κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, πόλεις και οικονομικοί θεσμοί πρέπει να ενταχθούν στον παγκόσμιο συνασπισμό για τη μείωση στο μηδέν των εκπομπών CO2 σύμφωνα με τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα και να αρχίσουν να εφαρμόζουν συγκεκριμένα σχέδια και πολιτικές».

Να αγγίξει όλους η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Η επιστολή των ηγετών σημειώνει ότι η πανδημία προκάλεσε τις χειρότερες αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία μεταπολεμικά και ότι είναι ύψιστη προτεραιότητα η αποκατάσταση μιας ισχυρής και σταθεράς παγκόσμιας οικονομίας. Παράλληλα τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων του διεθνούς εμπορίου για την επιτάχυνσης της ανάκαμψης. «Καθώς βοηθούμε τις οικονομίες μας να ξεπεράσουν τη χειρότερη ύφεση από το 1945, παραμένει ύψιστη προτεραιότητά μας να διασφαλίσουμε ένα ελεύθερο βάσει κανόνων εμπόριο ως μια σημαντική μηχανή μιας περιεκτικής βιώσιμης ανάπτυξης», υπογραμμίζουν.

Οι ηγέτες λένε ότι μολονότι η παγκοσμιοποίηση και η διεθνής συνεργασία βοήθησε δισεκατομμύρια ανθρώπων να βγουν από τη φτώχεια, σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού πασχίζει να καλύψει τις βασικές ανάγκες του. Υπογραμμίζουν ακόμη ότι η πανδημία έθεσε άμεσα σε κίνδυνο τα αξιοσημείωτα κέρδη από την καταπολέμηση της ένδειας τα τελευταία χρόνια καθώς και άλλες κοινωνικές προόδους, όπου η βελτιωμένη πρόσβαση παιδιών και ειδικά των κοριτσιών στα σχολεία. Στην κοινή τους δήλωση απευθύνουν έκκληση για ενίσχυση της υποστήριξης προς αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικά στην Αφρική, με την περαιτέρω οικοδόμηση παγκόσμιων εταιρικών σχέσεων για να διασφαλιστεί ότι θα αγγίξει όλους η παγκόσμια ανάκαμψη.

Οι ηγέτες σημειώνουν ακόμη ότι μολονότι οι νέες τεχνολογίες αποτελέσαν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την πρόοδο, υπάρχει ανάγκη αξιοποίησης των υφιστάμενων δυνατοτήτων και εμπλοκής των ενδιαφερομένων στην εποπτεία του Διαδικτύου, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ασφαλές, δωρεάν και ανοιχτό ψηφιακό περιβάλλον για όλους .

«Για να ανταποκριθούμε σ’ αυτές της προκλήσεις η πολυμέρεια δεν είναι απλώς μια άλλη διπλωματική τεχνική. Διαμορφώνει μια παγκόσμια τάξη και συνιστά έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο οργάνωσης διεθνών σχέσεων βάσει της συνεργασίας, του Κράτους Δικαίου, της συλλογικής δράσης και των κοινών αξιωών», αναφέρει η επιστολή. «Αντί να φέρνουμε αντιμέτωπους πολιτισμούς και αξίες, πρέπει να οικοδομήσουμε μια πιο περιεκτική πολυμέρεια, σεβόμενοι τις διαφορές μας όσο και τις κοινές μας αξίες, οι οποίες κατοχυρώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

pronews.gr

Διαβάστηκε 538 φορές