Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  5:46: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 19:35

Θ. Μωραΐτης: «Σε απόγνωση οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αιτωλοακαρνανίας»

Θ. Μωραΐτης: «Σε απόγνωση οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αιτωλοακαρνανίας από την κατακόρυφη πτώση τιμών και τα αδιάθετα προϊόντα.  Απαιτείται άμεση ενίσχυση από κυβέρνηση και ΕΛΓΑ»

Με τα μέλη του νεοσύστατου Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοκαλλιεργητών και Ελαιοκαλλιεργητών της Δημοτικής ενότητας Στράτου «Στράτιος Ζεύς» συναντήθηκε χτες ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης. Συζήτησε για τα θέματα που τα απασχολούν, τα προβλήματα, τις αγωνίες, τα αδιέξοδα, αλλά και την απόγνωσή τους.

«Πιστεύω ότι οι συνεταιρισμοί αποτελούν το μόνο βιώσιμο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης και βέλτιστης αξιοποίησης του παραγόμενου προϊόντος», ανέφερε.

«Τα 50 μέλη του Συνεταιρισμού συγκομίζουν πορτοκάλια ποικιλίας “Ναβαλίνα” σε εξευτελιστικές τιμές. Το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό, καθώς η παραγωγή σαπίζει ή μένουν τόνοι της αδιάθετοι», επεσήμανε.

Όπως δήλωσε ο κ. Μωραΐτης, «ο πρόσφατος παγετός, τον οποίο έφερε ο “Λέανδρος”, αλλά και οι αυξημένες υγρασίες που προηγήθηκαν, έφεραν μεγάλη καρπόπτωση, ενώ χάθηκε η μισή ηρτημένη παραγωγή εσπεριδοειδών», ενώ «η κατακόρυφη πτώση τιμών πώλησης των προϊόντων των παραγωγών οδηγεί σε δραματική μείωση του εισοδήματός τους».

Κλείνοντας τη δήλωσή του, υπογράμμισε ότι «ο ΕΛΓΑ πρέπει να εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής, λαμβάνοντας υπόψη τα δυσμενή κλιματικά φαινόμενα της προηγούμενης περιόδου και ιδιαίτερα τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις», αλλά κι ότι «είναι καθήκον της κυβέρνησης να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα των παραγωγών, ενεργοποιώντας κάθε δυνατότητα στήριξής τους, συμπεριλαμβανομένης και της χορήγησης ενισχύσεων de minimis, όπως συνέβη το 2019».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Χτες συναντήθηκα με τα μέλη του νεοσύστατου Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοκαλλιεργητών και Ελαιοκαλλιεργητών της Δημοτικής ενότητας Στράτου, “Στράτιος Ζεύς”, διότι πιστεύω ότι οι συνεταιρισμοί αποτελούν το μόνο βιώσιμο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης και βέλτιστης αξιοποίησης του παραγόμενου προϊόντος.

Μιλήσαμε για τα θέματα που τους απασχολούν, τα προβλήματα, τις αγωνίες, τα αδιέξοδα, αλλά και την απόγνωσή τους.

Τα 50 μέλη του Συνεταιρισμού συγκομίζουν πορτοκάλια ποικιλίας “Ναβαλίνα” σε εξευτελιστικές τιμές. Το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό, καθώς η παραγωγή σαπίζει ή μένουν τόνοι της αδιάθετοι. Την ίδια στιγμή, η λιανική τιμή ξεπερνά στα ράφια των S/M το 1 ευρώ.

Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών του νομού μας βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατακόρυφη πτώση τιμών πώλησης των προϊόντων τους που οδηγεί σε δραματική μείωση του εισοδήματός τους.

Παράλληλα, ο πρόσφατος παγετός, τον οποίο έφερε ο “Λέανδρος”, αλλά και οι αυξημένες υγρασίες που προηγήθηκαν, έφεραν μεγάλη καρπόπτωση. Χάθηκε η μισή ηρτημένη παραγωγή εσπεριδοειδών, ενώ παράλληλα γίνονται δηλώσεις ζημιάς για όλες τις ποικιλίες μανταρινιών και πορτοκαλιών.

Ο ΕΛΓΑ πρέπει να εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής, λαμβάνοντας υπόψη τα δυσμενή κλιματικά φαινόμενα της προηγούμενης περιόδου και ιδιαίτερα τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις.

Καθήκον της κυβέρνησης είναι να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα των παραγωγών, ενεργοποιώντας κάθε δυνατότητα στήριξής τους, συμπεριλαμβανομένης και της χορήγησης ενισχύσεων de minimis, ακολουθώντας το παράδειγμα ενίσχυσης των παραγωγών που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του 2019».

agrinionews.gr