Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  4:11: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 18:43

Δεν παραχωρούν εξουσίες στο τσιφλίκι τους

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Όταν, για παράδειγμα, σε πονάει το γόνατο, θα πας στον ορθοπεδικό να σε εξετάσει και όταν το αυτοκίνητό σου έχει πρόβλημα με λάστιχα θα πας στο βουλκανιζατέρ. Πότε δεν θα πας για το γόνατο στο βουλκανιζατέρ…

Αυτό σκέφτηκα, όταν διάβασα το κείμενο 900 «πανεπιστημιακών», που δεν θέλουν τάξη και ασφάλεια στα πανεπιστήμια και αντιδρούν στη δημιουργία «πανεπιστημιακής αστυνομίας», που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία. Δυστυχώς οι «πανεπιστημιακοί» δεν έχουν αντιληφθεί ότι το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων αφορά αποκλειστικά τα αμιγώς ακαδημαϊκά θέματα. Η εικόνα όμως ασφάλειας των πανεπιστημίων τις τελευταίες δεκαετίες, που έχουν γίνει εργοστάσια παραγωγής μολότοφ και άσυλο στη διακίνηση ναρκωτικών, είναι θέμα της αστυνομίας. Σε λίγο οι εν λόγω «πανεπιστημιακοί» θα μας πουν ότι και η πολεοδομία που θα εγκρίνει την άδεια για ένα νέο πανεπιστημιακό κτίριο, παραβιάζει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Στο κείμενό του μάλιστα οι εν λόγω «πανεπιστημιακοί» δεν μας λένε φυσικά τι προτείνουν για να αλλάξει η εικόνα ασφάλειας των πανεπιστημίων. Μάλλον δεν θα θέλουν να αλλάξει τίποτα… Μας λένε ότι αντιδρούν στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Αντιδρούν φυσικά στο ό,τι η «πανεπιστημιακή αστυνομία» θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ και θα προτιμούσαν τουλάχιστον να υπάγεται στα ίδια τα πανεπιστήμια. Δηλαδή, σα να λέμε προτιμούν το ΣΔΟΕ να υπάγεται στα δασαρχεία και να δίνει εντολές, να προΐσταται των φορολογικών ελέγχων ο δασάρχης.

Το έτερο «πάνσοφο» επιχείρημα των «πανεπιστημιακών» είναι ότι η «πανεπιστημιακή αστυνομία» δεν θα πρέπει να επιβαρύνει των προϋπολογισμό των Πανεπιστημίων. Δηλαδή, κακώς οι καθαρίστριες των νοσοκομείων πληρώνονται από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων….

Δυστυχώς όλοι αυτοί οι «πανεπιστημιακοί» που πρόσκεινται φυσικά στην Αριστερά, από την εξωκοινοβουλευτική του Ανταρσύα μέχρι το ΚΙΝΑΛ, θέλουν τα πανεπιστήμια να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, να είναι το τσιφλίκι τους. Όταν τα πανεπιστήμια τα πληρώνει ο φορολογούμενος δεν μπορούν να γίνουν τσιφλίκι των «πανεπιστημιακών», ούτε βήμα για πουλάνε τρέλα. Γράφει μια εκ των προστατών στην «Όχι αστυνομία στα Πανεπιστήμια» ότι η «πανεπιστημιακή αστυνομία»«συνδέεται με γενικότερους μετασχηματισμούς που αφορούν την αναδιάταξη του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου στο πλαίσιο της αγοράς, την απομάκρυνση από συνταγματικά δημοκρατικά κεκτημένα, την αποδιάρθρωση των υπηρεσιών φύλαξης και την ανάθεσή τους σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας».

Η αναδιάταξη του πανεπιστημίου στο πλαίσιο της αγοράς. Γιατί, αυτοί προφανώς θέλουν τα πανεπιστήμια αποκομμένα από τον κόσμο, από τις εξελίξεις της οικονομίας και της αγοράς. Θέλουν να δίνουν πτυχία που να μην έχουν αντίκρισμα στη αγορά. Και αν κοιτάξουμε την παγκόσμια κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων σε κάποιο βαθμό το έχουν καταφέρει. Το απόγειο της τρέλας των εν λόγω «πανεπιστημιακών» είναι τα δημοκρατικά κεκτημένα, που είναι μάλιστα συνταγματικά. Που λέει το Σύνταγμα για μολότοφ, ναρκωτικά και τόσα άλλα άρθρα του ποινικού κώδικα ότι θα πρέπει να «ανθούν» στα πανεπιστήμια.

Οι εν λόγω «πανεπιστημιακοί» είναι πολύ τυχεροί που βρίσκονται στην Ελλάδα. Γιατί, ως πανεπιστημιακοί δεν θα μπορούσαν να σταθούν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, τον Καναδά ή την Γαλλία. Εκεί θα αξιολογούνταν με βάσει τις επιστημονικές του δημοσιεύσεις και αν είχαν το απαραίτητο αριθμό δημοσιεύσεων, σίγουρα δεν θα είχαν χρόνο για να εκφράζουν τέτοιες απόψεις, οι οποίες σίγουρα σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, θα «φλέρταραν» με την απόλυση.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 674 φορές