Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:10: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 06 Ιανουαρίου 2021 17:50

Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Ξηρομέρου ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση

Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος ζητάει, μεταξύ άλλων, η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Ξηρομέρου μετά και τις καταστροφές και τις πλημύρες σε όλο το δήμο από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Ξηρομέρου:

Οι καταστροφές και οι ζημιές από τις πλημύρες σε όλο το δήμο Ξηρομέρου και κύρια στον Αστακό – Βασιλόπουλο – Αρχοντοχώρι – Βάρνακα – Χρυσοβίτσα – Πηγάδια , από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές σε χωράφια , κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οικισμούς και στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του δήμου.

Δεν μπορεί εν έτη 2021, όπου η ανθρωπότητα και η επιστήμη έχει πετύχει μεγαλειώδη άλματα, κάθε φορά που βρέχει να είναι φυσικό επακόλουθο να προκαλούνται τέτοιες καταστροφές .

Η κυβέρνηση , η περιφέρεια και ο δήμος διαχρονικά και σήμερα δεν μπορούν να επικαλούνται τα καιρικά φαινόμενα για τις καταστροφές και τις πλημύρες . Όλα αυτά είναι απόρροια των μεγάλων ελλείψεων σε αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή μας. Είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις , ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ,ΣΥΡΙΖΑ και την ΕΕ. Μια πολιτική η οποία βάζει τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Οι δαπάνες για τέτοια έργα χαρακτηρίζονται ως μη επιλέξιμες -«αντιπαραγωγικές» και πως έχουν μεγάλο «κόστος» , με αποτέλεσμα κάθε χρόνο με τις πρώτες βροχές να έχουμε αυτές τις καταστροφές.

Από την άλλη μοιράζουν απλόχερα εκατομμύρια για βιώσιμες αστικές αναπλάσεις , έργα βιτρίνας και υποδομές που εξυπηρετούν τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης (τουρισμός , μεταφορές) , δίνοντας ακόμα και ζεστό χρήμα με τη μορφή επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Για μία ακόμα φορά φαίνονται τα εγκληματικά αποτελέσματα της λογικής «κόστους – οφέλους» της κυβέρνησης , που με γνώμονα τα κέρδη των επιχειρηματικών κολοσσών , αφήνει τον λαό απροστάτευτο μπροστά σε κάθε είδους καιρικά φαινόμενα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητάει:

• Να κυριχθεί ο δήμος σε έκτακτη ανάγκη.
• Έκτακτη ενίσχυση για τις ανάγκες του συνόλου των πληγέντων , ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) αποζημίωση των ζημιών σε φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο , για τους μικρομεσαίος αγρότες και κτηνοτρόφους.
• Την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων αντιπλημυρικής προστασίας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό
• Εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών
• Την απαλλαγή των πληγέντων από δημοτικά τέλη και φόρους.
Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Ξηρομέρου

agrinionews.gr