Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:13: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 19:45

Εκτός ΕΕ και χωρίς τελική συμφωνία για λόγους εθνικής κυριαρχίας η Βρετανία

Ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ενημερώνει τους απεσταλμένους των 27 χωρών-μελών της Ένωσης για τις νεότερες εξελίξεις αναφορικά με το Brexit με τις διαφωνίες για τα δικαιώματα αλιείας να αποτελούν το βασικό εμπόδιο σε μια νέα εμπορική συμφωνία, δήλωσαν πηγές από τις Βρυξέλλες αλλά όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ ουσιαστικά πρόκειται για ζήτημα εθνικής κυριαρχίας τόσο για την Βρετανία όσο και για την ΕΕ (εδώ με προεξάρχουσα την Γαλλία).

Το χρονικό διάστημα μέχρι την οριστική φυγή της Βρετανίας από την ΕΕ είναι η 31η Δεκεμβρίου (Θα υπήρχε παράταση αν η Βρετανία είχε αιτηθεί αυτήν τον Ιούνιο που μας πέρασε κάτι που δεν έκανε) και όπως όλα δείχνουν θα είναι μια απόφαση χωρίς τελική συμφωνία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Μπαρνιέ θα μιλήσει στη συνέχεια στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, προσθέτοντας ότι η μείωση της αξίας των αλιευμάτων της ΕΕ στα βρετανικά ύδατα κατά περίπου 30% από το 2021 είναι πολύ υψηλή.

Το ευρωπαϊκό μπλοκ προσέφερε νωρίτερα μείωση της τάξης του 15-18%, αλλά οι αξιωματούχοι είπαν ότι ο αριθμός είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ, με τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου πέραν της 31ης Δεκεμβρίου, καθώς και το πώς η ΕΕ μπορεί να ανταπαντήσει στην περίπτωση που η Βρετανία αποκόψει τον ευρωπαϊκό κλάδο από τα βρετανικά αλιευτικά ύδατα, να είναι εξίσου σημαντικά.

Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ τον περασμένο Ιανουάριο αλλά πρόκειται να βγει από την ενιαία αγορά και της τελωνειακή ένωση στις 31 Δεκεμβρίου, όταν ολοκληρωθεί το Brexit με ή χωρίς συμφωνία.

Η ΕΕ, η εμπορική ένωση των 450 εκατ. καταναλωτών, και η Βρετανία, η έκτη μεγαλύτερη στον κόσμο οικονομία, προσπαθούν πριν από αυτή τη διορία να καταλήξουν σε ένα νέο σύμφωνο εταιρικής σχέσης, οι κανόνες του οποίου θα διέπουν τα πάντα, από το εμπόριο έως τις μεταφορές και την ενέργεια αν και δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται τεχνικά μια συμφωνία.

Το σημαντικότερο είναι ότι η Βρετανία αλλά και η ΕΕ έχουν μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για την αλιεία, έναν τομέα που συνεισφέρει πολύ λίγο οικονομικά αλλά πολύ σημαντικό κυριαρχικά (συμπεριλαμβανομένων των ΑΟΖ).

Επικοινωνία Τζόνσον-Φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επικοινώνησαν χθες τηλεφωνικά και συζήτησαν για τις διαφωνίες αναφορικά με την αλιεία που εμποδίζουν την επίτευξη μιας συμφωνίας, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το ευρωπαϊκό μπλοκ είναι τώρα διατεθειμένο να δεχθεί μείωση 25% της αξίας των αλιευμάτων του σε βρετανικά ύδατα σε μια χρονική περίοδο που θα ξεκινά από το 2021. Η διάρκεια αυτής (5 χρόνια λένε οι Βρετανοί και 10 ζητάνε οι  Βρυξέλλες), καθώς και η συμφωνία στο πώς το ευρωπαϊκό μπλοκ θα μπορεί να ανταπαντήσει εάν η Βρετανία αποκόψει τον ευρωπαϊκό κλάδο στη συνέχεια συνεχίζουν να είναι τα αγκάθια στις εμπορικές συνομιλίες (η Βρετανία απαιτεί να μην τοποθετηθούν ποινές επί άλλων κλάδων πλην της αλιείας αν εκεί υπάρξουν διαφοροποιήσεις).

Η ανησυχία ενισχύθηκε το βράδυ της Κυριακής, όταν παρήλθε άκαρπη η προθεσμία που είχε θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιμένοντας ότι δεν έχει πλέον τα χρονικά περιθώρια να μελετήσει και να εγκρίνει την επιδιωκόμενη εμπορική συμφωνία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε τερματίζεται η μεταβατική περίοδος και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. 

«Υπό κανονικές συνθήκες, αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει πλέον», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Νταβίντ Μακάλιστερ, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Προσέθεσε, δε, ότι τούτων δοθέντων απομένουν μόνο δύο εναλλακτικές λύσεις στο χαώδες Brexit χωρίς συμφωνία, με τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο εκατέρωθεν της Μάγχης:

η παράταση της μεταβατικής περιόδου από τη βρετανική κυβέρνηση και μια προσωρινή συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί κατ’ εξαίρεσιν από την Πρωτοχρονιά και να επικυρωθεί εκ των υστέρων από τους αρμόδιους θεσμούς και των δύο πλευρών.

«Τα πολιτικά παιχνίδια του Ουεστμίνστερ (δηλαδή του βρετανικού Κοινοβουλίου) οδήγησαν στο να χαθεί πολύς χρόνος. Είναι αδύνατο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αξιολογήσει μια συμφωνία πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε από την πλευρά του ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Κεντροδεξιά) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε επέλθει σημαντική σύγκλιση σε δύο κεντρικά πεδία ασυμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών: την εξασφάλιση όρων ισότιμου ανταγωνισμού και τον μηχανισμό διαιτησίας για ενδεχόμενες, μελλοντικές διαφορές.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να σκαλώνουν στα αλιευτικά δικαιώματα των Ευρωπαίων στα βρετανικά ύδατα, παρότι η αλιεία αντιπροσωπεύει απειροελάχιστο ποσοστό του ΑΕΠ και για τις δύο πλευρές.

Η Γαλλία, η οποία επιμένει ιδιαίτερα στο ζήτημα αυτό, διεμήνυσε χθες ότι μένει αμετακίνητη στις «κόκκινες γραμμές» της, όπως δήλωσε στο Παρίσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.

Ενόψει του ισχυρού ενδεχόμενου για κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν (προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα και αντιτίθεται στο Brexit) κάλεσε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο μέχρις ότου υπάρξει εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. Προς την ίδια κατεύθυνση πιέζει η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας, η οποία επίσης αντιτίθεται στο Brexit.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι σταθερή θέση της κυβέρνησης Τζόνσον είναι η έξοδος από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση την 1η Ιανουαρίου αναφέροντας ότι έχει γίνει επίτευξη συμφωνίας στο 95% και ότι αν δεν γίνει τώρα δεν θα γίνει ούτε στους 24 μήνες.

pronews.gr