Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:38: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 18:17

Φέρτε ΤΩΡΑ και τα φάρμακα

του Ανδρέα Κλαυδιανού


Η ασθένεια που προκαλεί ο κοροναϊός μπορεί να αντιμετωπιστεί προληπτικά με το εμβόλιο αλλά, θεραπεύεται και με φάρμακα. Άδεια έκτακτης ανάγκης για τη χρήση του μονοκλωνικού αντισώματος bamlanivimab, της φαρμακοβιομηχανίας Eli Lilly, που χρησιμοποιείται για θεραπεία με υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας στους ασθενείς από κοροναϊό, έδωσε η F.D.A. (Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) στις 9 Νοεμβρίου 2020.

Σε δύο ακόμα μονοκλωνικά αντισώματα με την ονομασία  casirivimab και imdevimab δόθηκε άδεια από  την FDA, στις 21-11-20, για τη χρήση τους για θεραπεία της covid-19. Πρόκειται για συνθετικά αντισώματα που παρασκεύασε η ερευνητική εταιρεία βιοτεχνολογίας (όχι φαρμακοβιομηχανία) Regeneron και έχουν δοθεί για μαζική παραγωγή στη φαρμακοβιομηχανία Roche. Είναι τα φάρμακα που χορηγήθηκαν στον Ντόναλντ Τράμπ με τα γνωστά θεαματικά αποτελέσματα. Σε ανάλογη επιτυχή θεραπεία φαίνεται ότι υποβλήθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Τα εργαστηριακά μονοκλωνικά αντισώματα, που παράγονται με τη μέθοδο της γενετικής μηχανικής, μιμούνται τη δράση των αντισωμάτων του ανοσοποιητικού μας συστήματος και αδρανοποιούν τον SARS-COV-2 καθιστώντας τον «ανίκανο» να προσκολληθεί και να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Χορηγούνται σε ασθενείς που εμφανίζουν ήπιας έως μέτριας βαρύτητας συμπτώματα της covid-19, σε ηλικιωμένους ακόμα και αν πάσχουν από χρόνια νοσήματα και σε παιδιά άνω των 12 ετών. Δεν ενδείκνυται η χρήση τους σε ασθενείς που βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη.

Ακόμα όμως και για τους τελευταίους, στις 20-11-20, δόθηκε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από την FDA  για το φάρμακο baricitinib της Lilly, το οποίο σε συνδυασμό με το remdesivir μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά από 2 ετών και άνω και σε ασθενείς που χρειάζονται μηχανικό αερισμό ή εξωσωματική οξυγόνωση.

Μέχρι εδώ είναι τα καλά νέα.

Τα κακά νέα είναι από τη πολιτική ηγεσία της χώρας μας.

Παρά το γεγονός ότι είμαστε στη καρδιά του 2ου κύματος της συνδημίας με τις Αρχές να ανακοινώνουν χιλιάδες νεκρούς και  κρούσματα, τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν, τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα στην αναμονή να επιδεινώνεται η υγεία τους, την οικονομία μέρα με τη μέρα να καταρρέει και την κοινωνία σε απόγνωση, παρατηρούμε πλήρη αδιαφορία, αδράνεια και φτηνές δικαιολογίες από τη πλευρά της πολιτικής ηγεσίας και των υγειονομικών αρχών της χώρας για τη προμήθεια αυτών των φαρμάκων.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχουν ήδη εισαχθεί τα μονοκλωνικά αντισώματα. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η αποτελεσματικότητά τους  φτάνει στο 90%, ενώ σύμφωνα με μελέτες μειώνεται κατά 70% ο αριθμός των ασθενών που θα πάνε στο νοσοκομείο. Επίσης ουδεμία επιστημονικά τεκμηριωμένη  αμφισβήτηση υπάρχει από τους ειδικούς ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους.

Η χορήγηση των φαρμάκων είναι εύκολη, γίνεται  με εφάπαξ  ενδοφλέβια έγχυση για την οποία δε χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο παρά μόνο, ίσως, η ολιγόωρη παραμονή σε νοσοκομειακό χώρο.

Η τιμή τους είναι σχετικά προσιτή. Με κόστος 1.000 ευρώ/ασθενή θα χρειαστούν μερικές δεκάδες εκατομμύρια για το σύνολο των ασθενών τη στιγμή που για κάθε μήνα lockdown χάνονται 5,5 δις.

Μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας αφού, όπως δήλωσε στις 19-11-20 ο Διευθυντής της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ  Χρ. Μαρτάκος, από το 1.000.000 δόσεις που θα παραγάγει η εταιρεία το 2020 «οι 700.000 προορίζονται για χρήση εκτός ΗΠΑ» και ότι μπορεί να εξασφαλίσει «ικανοποιητική ποσότητα για την Ελλάδα μέσα στο 2020».

Η χορήγηση των αντισωμάτων τα οποία προσφέρουν παθητική ανοσία θα έχει δράση συμπληρωματική των εμβολίων τα οποία προσφέρουν ενεργητική ανοσία. Η θεραπευτική αγωγή θα μειώσει το ιικό φορτίο των ήπια ή μέτρια νοσούντων μειώνοντας τη διασπορά στην κοινότητα. Είναι αντιεπιστημονικό να χρησιμοποιείς ως όπλο μόνο τη πρόληψη ενόσω υπάρχει η δυνατότητα και της θεραπείας. Αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι θα σωθούν ζωές. Θα σωθούν ζωές όχι μόνο των νοσούντων από covid, αλλά και αυτών που θα πεθάνουν από άλλα νοσήματα, επειδή τώρα δεν έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία.

Προς τι η εμμονή της κυβέρνησης μόνο στα εμβόλια; Τα φάρμακα μπορούμε να τα έχουμε άμεσα, και τα αποτελέσματα να είναι άμεσα. Σε μερικές εβδομάδες θα έχουν αποσυμφορηθεί τα νοσοκομεία και δε θα υπάρχει λόγος για τα καταστροφικά lockdown. Αντίθετα, για τα εμβόλια πρέπει να περιμένουμε μερικούς μήνες και εφόσον είναι αποτελεσματικά, θα είναι χρήσιμα στο επόμενο φθινοπωρινό κύμα.

Κάποιοι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Κάποιοι άλλοι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα». Άλλωστε από την ίδια βάση ξεκινάνε και τα δύο, από «άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης» και θα είναι, εσκεμμένα, υπό διαρκή και στενή in vivo παρακολούθηση στο σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού, γεγονός πρωτοφανές για τα ιατρικά χρονικά. Αν το δούμε και ψυχρά ορθολογιστικά: Πού είναι προτιμότερο να πειραματιζόμαστε, σε εκατομμύρια υγιών ή σε μερικές χιλιάδες ασθενών;

Ομολογουμένως είναι ανεξήγητη, εξοργιστική και εξωφρενική η εμμονή των υγειονομικών αρχών και της κυβέρνησης να μην προχωράνε στην άμεση λύση της θεραπείας και να παραπέμπουν στη μακρινή και αβέβαιη λύση της πρόληψης. Μια στάση που ξεπερνάει τα όρια της κοινής λογικής και καλλιεργεί δεύτερες σκέψεις.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει μια απάντηση. Επειδή το ζήτημα είναι αποκλειστικά πολιτικό και όχι επιστημονικό. Άλλωστε, τον Αύγουστο ο κος Τσιόρδας δήλωνε: «Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να είναι το νέο μεγάλο όπλο στη θεραπεία της νόσου».

Αφού κύριοι της κυβέρνησης, δεν σταματάτε να επαναλαμβάνετε: «πάνω απ’ όλα η υγεία» γιατί δε φέρνετε τα φάρμακα που και «επιφανείς» θεράπευσαν; Μήπως χρειάζεστε τους χιλιάδες νεκρούς, για να έχετε σε καταστολή τους υγιείς; Όσο δε δίνετε πειστική εξήγηση για τους λόγους της άρνησή σας, είστε υπόλογοι των θανάτων από covid των Ελλήνων.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Διαβάστηκε 599 φορές