Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:42: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020 18:09

Θ. Μωραΐτης: «Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ- Αυτονομώ” κινδυνεύει να μετατραπεί σε φιάσκο

«Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις συνθήκες που επικρατούν λόγω καραντίνας και χρησιμοποιεί ένα ελλιπές πρόγραμμα αξιολόγησης των αιτήσεων. Αφήνει αυτόματα πολλούς πολίτες εκτός προγράμματος. Εντείνει την ανασφάλεια και προκαλεί αγανάκτηση»

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, σχετικά με την Επιστολή του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ». Μάλιστα, για το εν λόγω πρόγραμμα, προχώρησε και σε Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και ενέργειας μαζί με άλλους 58 βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Η ανευθυνότητα της κυβέρνησης κινδυνεύει να μετατρέψει το πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ- Αυτονομώ’ σε φιάσκο», ανέφερε, καθώς, όπως τόνισε, «δε θέτει σε ισχύ μία μόνιμα ανοιχτή πλατφόρμα με μοριοδότηση των αιτήσεων και ορθότερη αξιολόγηση των προτάσεων, ενώ εμμένει στη μη- παράτασή του, παρά τις προτροπές του ΤΕΕ και των Περιφερειακών Τμημάτων και παρά τις εκκλήσεις των πολιτών».

Δε δίστασε να ψέξει την κυβέρνηση ότι «αποφασίζει να αποκλειστούν πολίτες από ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα, απαραίτητο για την ενεργειακή αναβάθμιση, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανάπτυξη της χώρας, που τόσο έχουμε ανάγκη σε αυτήν τη συγκυρία». Παράλληλα, υπογράμμισε πως «δε δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τον πληττόμενο κλάδο των μηχανικών, τον οποίο θα έπρεπε τώρα να στηρίξει, αλλά ούτε για το σύνολο υπολοίπων παραγόντων κατασκευής κτιρίων, που, λόγω καραντίνας δε θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες αυτοψίες στα κτίρια».

Ο κ. Μωραΐτης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να θέσει σε ισχύ ένα διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης των προτάσεων, να διευκολύνει πολίτες, μηχανικούς κι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και να διασφαλίσει την ένταξη όσων περισσότερων ενδιαφερομένων γίνεται στο πρόγραμμα». Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, αυτό χρειάζεται να γίνει «με σωστά κριτήρια, χωρίς βιασύνες και προχειρότητες, ειδικά όταν πρόκειται για προγράμματα με σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο, όπως το ‘Εξοικονομώ- Αυτονομώ’».

«Το αίτημα των πολιτών, των αρμόδιων φορέων, των ΤΕΕ και του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, δεν είναι μόνο αυτονόητο: Είναι και δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά.

«Ας σταματήσει, επιτέλους, να αδιαφορεί για την πλειοψηφία της κοινωνίας κι ας δείξει την υπευθυνότητα που και η ίδια απαιτεί. Ας προσπαθήσει, για πρώτη φορά, να πράξει τα αυτονόητα και να μην προκαλεί άλλη αγανάκτηση και ανασφάλεια», τόνισε ο κ. Μωραΐτης, κλείνοντας τη δήλωσή του.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Η ανευθυνότητα της κυβέρνησης κινδυνεύει να μετατρέψει το πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ- Αυτονομώ’ σε φιάσκο.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύει πως ζει εκτός πραγματικότητας της ελληνικής κοινωνίας:

Δε θέτει σε ισχύ μία μόνιμα ανοιχτή πλατφόρμα με μοριοδότηση των αιτήσεων και ορθότερη αξιολόγηση των προτάσεων, ενώ εμμένει στη μη- παράτασή του.

Κι αυτά, παρά τις προτροπές του ΤΕΕ και των Περιφερειακών Τμημάτων και παρά τις εκκλήσεις των πολιτών.

Είναι εξοργιστικό να έχουμε μια κυβέρνηση αδιάφορη και ανεύθυνη.

Μία κυβέρνηση που αποφασίζει να αποκλειστούν πολίτες από ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα, απαραίτητο για την ενεργειακή αναβάθμιση, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανάπτυξη της χώρας, που τόσο έχουμε ανάγκη σε αυτήν τη συγκυρία.

Μία κυβέρνηση που δε δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τον πληττόμενο κλάδο των μηχανικών, τον οποίο θα έπρεπε τώρα να στηρίξει.

Για το σύνολο υπολοίπων παραγόντων κατασκευής κτιρίων, που, λόγω καραντίνας δε θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες αυτοψίες στα κτίρια.

Πώς θα ενταχθεί ένα κτίριο στο πρόγραμμα, δίχως τη συνδρομή των ειδικών;

Η κυβέρνηση οφείλει να θέσει σε ισχύ ένα διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης των προτάσεων.

Να διευκολύνει πολίτες, μηχανικούς κι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες.

Να διασφαλίσει την ένταξη όσων περισσότερων ενδιαφερομένων γίνεται στο πρόγραμμα, με σωστά κριτήρια, χωρίς βιασύνες και προχειρότητες, ειδικά όταν πρόκειται για προγράμματα με σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο, όπως το ‘Εξοικονομώ- Αυτονομώ’.

Η λογική του ‘fast- track’ και του ‘όποιος προλάβει’ που ακολουθεί, είναι ο κοινός παρονομαστής του έργου και της πολιτικής της. Μιας πολιτικής που αφήνει εκτός κάδρου μία μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας.

Το αίτημα των πολιτών, των αρμόδιων φορέων, των ΤΕΕ και του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, δεν είναι μόνο αυτονόητο:

Είναι και δίκαιο.

Ας σταματήσει, επιτέλους, να αδιαφορεί για την πλειοψηφία της κοινωνίας κι ας δείξει την υπευθυνότητα που και η ίδια απαιτεί.

Ας προσπαθήσει, για πρώτη φορά, να πράξει τα αυτονόητα και να μην προκαλεί άλλη αγανάκτηση και ανασφάλεια.»

agriniopress.gr