Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  2:48: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020 19:16

Χρυσή Αυγή: Ναι στην καταδίκη λέει το 83% (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Απόλυτη ταύτιση της γνώμης του κόσμου με την απόφαση της Δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή καταγράφει έρευνα κοινής γνώμης που έκανε η εταιρεία Protata.

Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας (83%) έμεινε αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ η μεγαλύτερη μερίδα όσων έμειναν ανικανοποίητοι προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της δεξιάς και της άκρας δεξιάς.

Η ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και η προσωπική μάχη της Μάγδας Φύσσα για δικαίωση αποτελούν, σύμφωνα με την κοινή γνώμη, τους παράγοντες εκείνους που συνέβαλλαν αποφασιστικότερα στην καταδίκη της οργάνωσης, ενώ δευτερευόντως εκτιμάται ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και ο κοινωνικοπολιτικός κλοιός που σταδιακά οικοδομήθηκε από το αντιφασιστικό κίνημα και τα πολιτικά κόμματα.

Εν τούτοις, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν μοιάζει καθησυχασμένη αλλά αντίθετα εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι σε ορισμένες φωνές που διατρανώνουν πως η καταδίκη των νεοναζί οδήγησε και στην ολοκληρωτική ήττα των ιδεών τους. Ενδεικτικό τούτου, ότι το 76% συνεχίζει να διατηρεί την άποψη πως ο κίνδυνος της  φασιστικής απειλής δεν παρήλθε οριστικά, με τους φόβους να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ένταση, μεταξύ όσων αυτοτοποθετούνται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Η μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας (43%) εκτιμάει ότι η πλειοψηφία των υποστηρικτών της εγκληματικής οργάνωσης θα στήριζαν στις επόμενες εκλογές κάποιον σχηματισμό της ακροδεξιάς, το 23% ότι θα ψήφιζαν την Ελληνική Λύση, ενώ το 21% πιστεύει ότι οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής θα στήριζαν πλειοψηφικά τη Νέα Δημοκρατία.

Τέλος, το 21% της κοινής γνώμης διατηρεί την άποψη ότι αν η Χρυσή Αυγή επέλεγε να μείνει προσηλωμένη στο πολιτικό της πρόγραμμα, μακριά από έκνομες, εγκληματικές πράξεις, ενδεχομένως, να ήταν ένα «χρήσιμο για την κοινωνία πολιτικό κόμμα». Η πλειοψηφία όσων διατηρούν τη συγκεκριμένη άποψη, τοποθετείται πολιτικά στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς.

dete.gr