Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  3:43: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2020 00:48

Γ. Βαρεμένος: Επιτελικό κράτος υπόδικων και στο βάθος ιδιωτικοποίηση της επίβλεψης Δημοσίων Έργων! (βίντεο)

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της κυβέρνησης στον τομέα των Δημοσίων Έργων ήταν σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Κ. Καραμανλής.

Κατά την συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου, ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, του έθεσε μια σειρά ερωτημάτων:

1)            Με το νέο Οργανόγραμμα της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», επανήλθαν σε διευθυντικές θέσεις στελέχη της ΕΟΑΕ που είναι υπόδικοι με τα βαρειά κακουργήματα της απιστίας και της απάτης για την υπόθεση του σκανδάλου των 76,2 εκατ. €. (Σχετική Επίκαιρη Ερώτηση είχε καταθέσει ο Γ. Βαρεμένος φέτος τον Μάιο.) Τα εν λόγω στελέχη είχαν υποβιβασθεί  επί προηγούμενης διοίκησης (διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) σε θέσεις που δεν είχαν το δικαίωμα υπογραφής σε θέματα με οικονομικό αντικείμενο, εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσης. Υπενθυμίζουμε, για να αρθεί κάθε υπόνοια περί πολιτικών διώξεων κλπ., ότι οι υπόδικοι παραπέμφθηκαν σε δίκη για κακουργήματα μετά από πολύμηνες ανακρίσεις της Οικονομικής Αστυνομίας και του Εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης και παραπεμπτικό Βούλευμα του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου.

Παρατηρείται μάλιστα το εξοργιστικό γεγονός, στελέχη της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», που στην εν λόγω δίκη είναι μάρτυρες υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, να είναι πλέον, βάσει του νέου Οργανογράμματος, υφιστάμενοι των αναβαθμισθέντων κατηγορούμενων!

Ο αρμόδιος υπουργός κάλυψε πλήρως τις επιλογές της Διοίκησης της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», αναλαμβάνοντας έτσι πλήρως την πολιτική ευθύνη αυτών των άθλιων μεθοδεύσεων, που αναδίδουν το … άρωμα της βαθύτατης σήψης που οδήγησε την χώρα στην χρεωκοπία και τα μνημόνια.

Υπενθυμίζουμε ότι ένας απ’ τους υπόδικους τοποθετήθηκε απ’ τον Κ. Καραμανλή σε επιτελική διοικητική θέση του ΟΑΣΘ και ήδη επανήλθε στις παληές του … επιδόσεις με τον πρόσφατο διάτρητο διαγωνισμό για μίσθωση 180 μεταχειρισμένων ρυπογόνων λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, ο υπουργός για ακόμη μια φορά επιβεβαίωσε έμμεσα ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει την ανάκτηση από το Ελληνικό Δημόσιο, των 76,2 εκατ.€ ως αχρεωστήτως καταβληθέντων.

2)    Ο υπουργός και ο Δ/νων Σύμβουλος της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» Κ. Κουτσούκος ερωτήθηκαν απ’ τον Γ. Βαρεμένο αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι, εδώ και αρκετούς μήνες, στα κεντρικά γραφεία άτομα που μισθοδοτούνται από μεγάλο εθνικό εργολάβο και, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο ισχύει, αν θεωρούν ότι αυτό είναι δόκιμο ή εγείρονται θέματα σύγκρουσης συμφερόντων.

Η αμήχανη και αόριστη απάντησή τους, μας υποχρεώνει να επανέλθουμε σύντομα με συντριπτικά στοιχεία.

3)  Για το οδικό έργο Πάτρα-Πύργος, ο Γ. Βαρεμένος δήλωσε ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός είχαν εξ΄ αρχής ως στόχο την μετατροπή ενός συμβασιοποιημένου δημόσιου έργου σε έργο Παραχώρησης, προφανώς στα πλαίσια προεκλογικού ντήλ, και ρώτησε τον υπουργό πότε αναμένεται η έγκριση της Κομισιόν για την απ’ ευθείας ανάθεση του έργου στον Παραχωρησιούχο «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ». Απ’ την απάντηση του υπουργού προκύπτει ότι οποιαδήποτε εξέλιξη δεν αναμένεται πριν το 2021. Επίσης, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει αν μπορεί να δεσμευθεί ότι το έργο θα είναι έτοιμο έστω το …2027.

4)       Τέλος, ο υπουργός προανήγγειλε ως μεγάλη τομή και μεταρρύθμιση στον τομέα των δημοσίων έργων, την ανάθεση της επίβλεψής τους σε ιδιώτες! Άλλο ένα προεκλογικό ντήλ όλης αυτής της επιτελικής παληοπαρέας που μας γυρνάει ολοταχώς στις προ του 2010 ανέμελες ημέρες της διαπλοκής.

sinidisi.gr