Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  11:22: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 18:48

Η Άγκυρα απειλεί τα ελληνικά νησιά: «Η Τουρκία μπορεί να κάνει νέα "Εαρινή Ασπίδα" στο Αιγαίο όπως στην Β. Συρία»

Οι Τούρκοι επικαλούμενοι λόγους «εθνικής ασφάλειας» θέλουν κατάληψη των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος με μια νέα «Εαρινή Ασπίδα».

Συγκεκριμένα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, σε άρθρο της με τίτλο: «Η ασπίδα θα στηθεί στη Γαλάζια Πατρίδα - Η Τουρκία έχει δικαίωμα να δημιουργήσει μια defacto κατάσταση», παρουσίασε αναλύσεις «ειδικών» που επισημαίνουν πως η Τουρκία θα μπορούσε να προχωρήσει σ’ ανάλογες κινήσεις, όπως της στρατιωτικής επιχείρησης το 2020 στη συριακή επικράτεια¸ επικαλούμενη την ανάγκη αυτοπροστασίας.

Δηλαδή να επιχειρήσει να καταλάβει τα νησιά μιας άλλης χώρας τους ΝΑΤΟ που διαθέτει επαρκείς στρατιωτικές δυνάμεις για να προκαλέσει στην Τουρκία εξοντωτικά πλήγματα παρά την οικονομική ανέχεια των τελευταίων δέκα ετών λόγω μνημονίων.

Η Γενί Σαφάκ δεν είναι μια οποιαδήποτε εφημερίδα. Εκτός το ότι είναι πρώτη σε κυκλοφορία, είναι το έντυπο που εκφράζει απόλυτα τις θέσεις και τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν.

Ο διευθυντής της Ιμπραχήμ Καραγκιούλ είναι στενός φίλος και στενός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου.

«Η ασπίδα αυτή τη φορά θα στηθεί στην γαλάζια πατρίδα. Η Τουρκία έχει δικαίωμα να τη στήσει στην πράξη. Στο επίκεντρο της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται το νομικό status των αμφισβητούμενων νησιών.

​Η Ελλάδα διαμέσου αυτών των νησιών επιδιώκει να κυριαρχήσει σε μία ευρεία περιοχή στη Ανατολική Μεσόγειο» γράφει η Γενί Σαφάκ η οποία  μάλιστα επικαλείται το… Διεθνές Δίκαιο.

Μία επιχείρηση όπως αυτή του 2020 στη Συρία, θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τους όρους της Άγκυρας, επιβάλλοντας στην Αθήνα την ατζέντα της, τονίζει η «Γενί Σαφάκ» που συνοδεύεται και από χάρτη που σημειώνονται με «κόκκινο» χρώμα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που η Άγκυρα θεωρεί πως δεν είναι ελληνικά...

«Οι ειδικοί αναφέρουν πώς η κυριαρχία των Δωδεκανήσων από νομική σκοπιά, πλέον έχει φτάσει να μην ανήκει στην Ελλάδα και σχολιάζουν πως "σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Τουρκία στο θέμα των Δωδεκανήσων έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει κατάσταση εν τοις πράγμασι.

 Με διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να αποσπαστεί κάτι από την Ελλάδα. Με μια στρατιωτική επιχείρηση του τύπου "Θαλάσσια Ασπίδα Νησιών" δημιουργώντας μια ντε φάκτο κατάσταση, μετά μπορεί να την επιβάλει και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Από το 2016 η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τις παρακάτω επιχειρήσεις κατά της Συρίας, επικαλούμενη πάντα την ανάγκη αυτοπροστασίας της : «Ασπίδα του Ευφράτη» (2016), «Κλάδος Ελαίας» (2018) «Πηγή Ειρήνης» (2019) και «Εαρινή Ασπίδα» (2020).

Στην ουσία έχει καταλάβει ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Συρίας το οποίο και δεν θα το επιστρέψει ποτέ πίσω.

pronews.gr

Διαβάστηκε 715 φορές