Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:01: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 21:33

Ποιος είναι ο Γκίκας Μαγιορκίνης που θα αντικαθιστά τον Σωτήρη Τσιόδρα

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλίος Πέτσας ανακοίνωσε την Δευτέρα την επαναφορά του υφυπουργού υγείας Β. Κοντοζαμάνη και του Σ. Τσίοδρα στις ενημερώσεις για την πορεία του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας  «Κάθε Τρίτη και Παρασκευή, στις 18:00, θα παραχωρείται συνέντευξη Τύπου του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, κ. Νίκου Χαρδαλιά, του Υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη και του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, στο Υπουργείο Υγείας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Όταν ο κ. Τσιόδρας απουσιάζει, όπως αυτή την εβδομάδα, θα τον αντικαθιστά ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων του ΕΟΔΥ».

Ποιος είναι ο Γκίκας Μαγιορκίνης που θα αντικαταστήσει τον Σωτήρη Τσιόδρα:

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ παράλληλα είναι μέλος της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων του ΕΟΔΥ.

Από το 2010 μέχρι το 2017 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, υπότροφος Marie Curie και υφηγητής του Ιατρικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί πως θα αντικαθιστά τον Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση  προέβη σε δηλώσεις για τη χρήση μάσκας και το άνοιγμα των σχολείων.

«Βιώνουμε δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Όμως είναι πιο ήπιο από το πρώτο. Δεν βλέπουμε μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων. Είναι ήπιο γιατί λήφθηκαν στοχευμένα μέτρα σε διάφορα μέρη» σημείωσε στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA», ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης προσθέτοντας πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα επανεξεταστούν στο τέλος της εβδομάδας.

Σχετικά με τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων, ανέφερε ότι «το θέμα είναι πόσο σταθερή είναι η κατάσταση που βρισκόμαστε. Θα θέλαμε να μην είναι αυξητικές οι τάσεις (κρουσμάτων) και να συρρικνώνονται. Προς το παρών αυτό ωστόσο δεν είναι ορατό. Να δούμε πώς θα κινηθούν τις επόμενες μέρες».

Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, είπε, ότι αυτά θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη δυνατότητα μείωσης της πυκνότητας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και καταστήματα εστίασης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί, εάν χρειαστεί, γενικευμένη χρήση μάσκας.

«Η επιβολή γενικευμένης χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, θα ήταν όχι γιατί μεταδίδεται πολύ ο ιός στους εξωτερικούς χώρους, αλλά για να αυξήσουμε την προσήλωση στη χρήση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους» υποστήριξε.

Σχετικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τόνισε, πώς κατά 90%, αυτή θα λάβει χώρα κατά την προγραμματισμένη ημερομηνία, δηλαδή στις 7 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, πως «αν θα παραταθεί η έναρξη για μια εβδομάδα, μπορεί να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση, να επισπεύσει τη συρρίκνωση ή τη σταθεροποίηση της νόσου».

«Θα μπορούσε το άνοιγμα των σχολείων να πάει μια εβδομάδα αργότερα, ή να γίνει τμηματικό άνοιγμα, εάν έχουμε αύξηση των διασωληνωμένων ή αυξημένη επιδημιολογική κινητικότητα. Όμως αυτά είναι plan b και plan c. Κατά 90% τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου» ανέφερε.

eleftherostypos.gr