Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  10:39: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020 17:07

Οι κατασκευαστές του εμβολίου της Οξφόρδης για τον κορωνοϊό αποποιούνται κάθε ευθύνη για παρενέργειες

Οι κατασκευαστές του εμβολίου της Οξφόρδης για τον κορωνοϊό αποποιούνται κάθε ευθύνη για παρενέργειες από την μαζική χρήση του από τους κατοίκους των χωρών που θα το προμηθευτούν.

Στις ΗΠΑ συνηθίζεται οι φαρμακευτικές εταιρείες να αποποιούνται τις ευθύνες για τα προϊόντα τους αλλά όχι στην Ευρώπη. Το ότι η εταιρεία βιάζεται να αποποιηθεί ευθύνες για τυχόν παρενέργειες σημαίνει ότι και οι ίδιοι ανησυχούν για το πόσο γρήγορα παρασκευάστηκε το εμβόλιο

Μέχρι αυτή την στιγμή το μόνο εγκεκριμένο εμβόλιο είναι το ρωσικό το οποίο ήδη το έχουν αγοράσει 20 χώρες.

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, η οποία αναπτύσσει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού υπέβαλε το «ασυνήθιστο» αίτημα να αποποιηθεί κάθε ευθύνης και να μην θεωρηθεί ένοχη για τυχόν παρενέργειες που θα προκύψουν από αυτό, σύμφωνα με τους brusselstimes.

Καθώς εισέρχεται στα τελικά στάδια των δοκιμών σε ανθρώπους για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, η φαρμακευτική AstraZeneca έχει υποβάλει αρκετά αιτήματα για μελλοντικές αξιώσεις ευθύνης όπως αναφέρει το κυπριακό sigmalive.

Σύμφωνα με εκτενές άρθρο της Gabriela Galindo στην «Brussels Times» (21/08/2020) οι ειδικοί, σε θέματα υγείας και ιατρικού δικαίου το χαρακτήρισαν από «ασυνήθιστο» («exceptional») μέχρι και «σοκαριστικό» («shocking»). 

«Στις ΗΠΑ, είναι σύνηθες οι εταιρείες να καλύπτουν τον εαυτό τους με αυτόν τον τρόπο, αλλά στην Ευρώπη, αυτό είναι ασυνήθιστο», δήλωσε στην βελγική «HLN» ο Stefaan Callens, Καθηγητής Ιατρικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο KU Leuven.

Ο Thierry Vansweevelt, επίσης Καθηγητής Ιατρικού δικαίου Στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας χαρακτήρισε το αίτημα της AstraZeneca «πολύ ασυνήθιστο» και μάλιστα «ελαφρώς σοκαριστικό», λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους κανονισμούς της ΕΕ σχετικά με την ευθύνη των εταιρειών για ό, τι διαθέτουν στην αγορά.

«Υπάρχει μια ευρωπαϊκή οδηγία για την ευθύνη των προϊόντων», δήλωσε ο Vansweevelt. «Κάθε παραγωγός που διαθέτει ένα ελαττωματικό προϊόν στην αγορά είναι υπεύθυνος για αυτό χωρίς εξαιρέσεις. Δεν μπορεί κάποιος να ξεφύγει από αυτό», δήλωσε. 

Ωστόσο, ο Ruud Dobber, στέλεχος της AstraZeneca, δήλωσε στο «Reuters» (30/07/2020) ότι οι περισσότερες χώρες με τις οποίες η εταιρεία του υπέγραψε συμφωνίες προμηθειών έχουν ήδη αποδεχτεί αυτό το αίτημά τους. Αρνήθηκε ωστόσο να κατονομάσει ποιες είναι αυτές οι χώρες.

Ο Dobber είπε επίσης ότι η AstraZeneca απλά «δεν μπορεί να αναλάβει το ρίσκο» να έρθει αντιμέτωπη με τις όποιες ευθύνες εάν «σε τέσσερα χρόνια το εμβόλιο εμφανίζει παρενέργειες».

«Στις συμβάσεις που έχουμε συνάψει, ζητάμε αποζημίωση. Για τις περισσότερες χώρες είναι αποδεκτό να αναλάβουν αυτό το ρίσκο στους ώμους τους, επειδή είναι προς το εθνικό τους συμφέρον », πρόσθεσε. 

Από τις 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που έχουν ήδη εξασφαλιστεί από την ΕΕ, περίπου 4 εκατομμύρια προορίζονται για το Βέλγιο και θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των ομάδων του πληθυσμού που είναι πιο ευάλωτες στον ιό.

Την Πέμπτη, μια συμβουλευτική επιτροπή, επιφορτισμένη με την ενημέρωση της βελγικής κυβέρνησης για  πιθανά εμβόλια κορωνοϊου, έδωσε το πράσινο φως στη συμφωνία που πρότεινε η AstraZeneca για το εμβόλιό της, αναφέρει η «Le Soir».

Η συμβουλευτική επιτροπή δεν έβλεπε κάποιο λόγο για να μην αποδεχτεί η βελγική κυβέρνηση τους όρους της συμφωνίας, όπου τους καθόρισε η φαρμακευτική εταιρεία. Ωστόσο, η τελική απόφαση της ομοσπονδιακή κυβέρνησης εκκρεμεί.

Η Ομοσπονδιακή Υπουργός Υγείας του Βελγίου Maggie De Block δήλωσε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και ότι οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία συνεχίζονται.

«Ενημερωνόμαστε καθημερινά», είπε στο «HLN» και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε αυτή τη ρήτρα, άλλα κράτη μέλη δεν την θέλουν, και ούτε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Οι ρήτρες αποποίησης ευθύνης σε προϊόντα αποτελούν πολύ δύσκολο κομμάτι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών, καταλήγει το δημοσίευμα της «Brussels Times».

Πάντως προκύπτει ένα ερώτημα για την Ελλάδα: Δέχτηκε το αίτημα αποποίησης ευθυνών; Αν το δέχτηκε ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός ή εθελοντικός; Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι εφόσον αρνούνται την ευθύνη οι κατασκευαστές του εμβολίουυ τότε την ευθύνη την αναλαμβάνουν αυτοί που θα το κάνουν.

pronews.gr

Διαβάστηκε 743 φορές