Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:13: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020 12:46

Αυγουστιάτικα μηνύματα μεγαλύτερης ύφεσης στην ελληνική οικονομία

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος διολίσθησης της οικονομίας σε μεγαλύτερη ύφεση από τις αρχικές προβλέψεις, καθώς τα μηνύματα από την αγορά δείχνουν ισχυρότερη πτώση του τζίρου σε νευραλγικούς κλάδους όπως ο τουρισμός, η εστίαση, το εμπόριο και οι μεταφορές. Οι αρνητικές εξελίξεις θέτουν τη κυβέρνηση σε εγρήγορση για νέες παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου προχωρούν σε αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων για την έκταση της ζημιάς λόγω έξαρσης της πανδημίας και της επιβολής περιοριστικών μέτρων με το πήχη της ύφεσης να τοποθετείται στη περιοχή του 10%. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την τελευταία αναθεωρημένη επί τα χείρω πρόβλεψη της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε στη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τα αναδρομικά των συνταξιούχων η συρρίκνωση του ΑΕΠ υπολογίσθηκε στο 9%.

Αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι ασφαλή και καθαρή εικόνα για το πλήγμα στην οικονομία από το κορωνοιο θα υπάρξει το Σεπτέμβριο οπότε και θα αποφασισθούν οι επόμενες κινήσεις, καθώς και το είδος και το εύρος των μέτρων για την αναχαίτιση του παρενεργειών της κρίσης σε επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ο τουρισμός δείχνει να πηγαίνει χειρότερα από τις αρχικές προβλέψεις οι οποίες τοποθετούσαν το πήχη των απωλειών στα έσοδα στο 60% και υπολόγιζαν ότι το πλήγμα στο ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 5%. Όμως από την πορεία των κρατήσεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προκύπτει ότι η καθίζηση των εισπράξεων κινείται στο 80%.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα χαθούν 15,5 δισ. ευρώ ενώ ο πρόεδρος του Γιάννης Ρέτσος δήλωσε πρόσφατα ότι «η εκτίμηση για τη χρονιά που ξεκίνησε από το μηδέν, ήταν για έσοδα 20%-25% των περυσινών 18,5 δισ. Ο Ιούλιος και η εξέλιξη της πανδημίας διεθνώς, κάνουν πλέον ρεαλιστικό το σενάριο μεταξύ 3-3,5 δισ., δηλαδή κάτω του 20%».

Το βέβαιο πάντως είναι ότι το τρίτο τρίμηνο είναι αυτό που θα δείξει το πραγματικό αποτύπωμα της κρίσης, καθώς την περίοδο αυτή συγκεντρώνεται σχεδόν το 60% των ετήσιων εισπράξεων από τον τουρισμό.

Στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική αναφέρεται ότι «μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων των ξένων επισκεπτών κατά 60% σε σχέση με τις εισπράξεις του 2019 (ήτοι μείωση κατά περίπου 10,8 δισ. ευρώ) θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3% και των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά 4,1% ενώ γενικότερα, μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1,0 δισ. ευρώ θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 0,49% και των εισοδημάτων κατά 0,35%».

Το ντόμινο παρενεργειών σε όλο το φάσμα της οικονομίας από την κρίση του τουρισμού καταγράφει και ανάλυση του ΚΕΠΕ για τις επιπτώσεις από το κορωνοιό όπου οι αναλυτές εκτιμούν ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλειας διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων, προκαλείται μία συνολική άμεση και έμμεση μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 0,57%, μείωση της απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 0,61% και αύξηση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Αγαθών και Υπηρεσιών κατά περίπου 38,9%.

Ισχυρότερα είναι και τα πλήγματα στην εστίαση με τη κατάσταση να επιδεινώνεται από τα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ οι επιχειρηματίες του κλάδου κάνουν λόγο για μείωση του τζίρου κατά 50% κατά μέσον όρο και στέλνουν σήματα κινδύνου για λουκέτα σε 40.000 επιχειρήσεις από τις 120.000 συνολικά.

Η επιδείνωση της κατάστασης στην πραγματική οικονομία, ο κίνδυνος μαζικών απωλειών θέσεων εργασίας και η καθίζηση των εισοδημάτων υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να ανασχεδιάσει τις κινήσεις του και να βάλει στο τραπέζι σενάρια για αύξηση της χρηματοδοτικής δύναμης πυρός για να σβήσει τις νέες φωτιές που ανάβει ο κορωνοιος. Μεταξύ των άλλων εξετάζονται:

Διεύρυνση και η επιμήκυνση της διάρκειας του μέτρου για τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας.
Παράταση έως το τέλος του έτους της επιδότησης μισθών και εισφορών για την εκ περιτροπής εργασία μέσω του προγράμματος «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ».
Επέκταση της μείωσης κατά 40% των ενοικίων για επαγγελματική και φοιτητική στέγη και για πρώτη κατοικία.
Μειώσεις στη φορολογία και αναστολές υποχρεώσεων προς το Δημόσιο σε συγκεκριμένους κλάδους και περιοχές που πλήττονται δραστικά από την πανδημία.
Μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες που ισχύει έως τον Οκτώβριο.

πηγή : euro2day.gr

Διαβάστηκε 687 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020 18:32