Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  10:40: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 18:17

Οι Τούρκοι έσπασαν τη σιγή ασυρμάτου με πρόκληση – Φύγετε εσείς από την τουρκική ΑΟΖ

Νέο παραλήρημα Ακάρ περί «Γαλάζιας Πατρίδας» – Πώς «απαντά» η ελληνική πλευρά

Από τις πρώτες ώρες που τα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το ωκεανογραφικό Oruc Reis εισήλθαν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι ελληνικές φρεγάτες και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και καλούν συνεχώς τους Τούρκους να αποχωρήσουν, καθώς βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το μήνυμα που εκπέμπουν ανά 10-15 λεπτά τα ελληνικά πλοία και οι Τούρκοι έμενε αναπάντητο για ώρες, ωστόσο, από χθες το βράδυ, απαντούν προκλητικά στην ελληνική πλευρά. Οι κυβερνήτες των τουρκικών φρεγατών που συνοδεύουν το Oruc Reis στις κλήσεις από τον ελληνικό ασύρματο για έξοδο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, απαντούν προκλητικά και υποστηρίζουν ότι «εμείς είμαστε σε τουρκική ΑΟΖ, δεν είστε εσείς στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Πρέπει εσείς να αποχωρήσετε». Την παραπάνω πληροφορία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, με το ρεπορτάζ να συμπληρώνει ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία, αλλά και με μέγιστη ετοιμότητα τις τουρκικές κινήσεις.

Οι παράνομες αιτιάσεις των Τούρκων κυβερνητών κυμαίνονται στο ίδιο μήκος με τις τοποθετήσεις του κορυφαίου Τούρκου διπλωμάτη, του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος νωρίτερα δυναμίτισε ακόμα περισσότερο το κλίμα. Η Τουρκία θεωρεί ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης ακριβώς δηλαδή έξω από τα χωρικά ύδατα 6 μιλίων των ελληνικών νησιών, αψηφώντας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προανήγγειλε λοιπόν νέα Navtex στα τέλη Αυγούστου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι το ερευνητικό, σεισμογραφικό σκάφος Ορούτς Ρέις θα προχωρήσει δυτικότερα και θα πραγματοποιήσει έρευνες.

«Μετά τη μεσολάβηση Μέρκελ κάναμε κινήσεις, αλλά δεν θέλαμε να το πάρουν ως υποχώρηση. Δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας» τόνισε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αζέρο ομόλογό του, για το γεγονός ότι το Oruc Reis κινείται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα. «Αν κάποιος πρέπει να κατηγορηθεί είναι η Ελλάδα. Δείξαμε καλή πρόθεση, αλλά απέναντί μας υπάρχει μια χώρα με κακές προθέσεις. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση Μητσοτάκη στους πολιτικούς αρχηγούς

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι ο γύρος τηλεφωνικών επαφών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, κατά τις οποίες ο πρωθυπουργός τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα».

Αυστηρό μήνυμα Δένδια κι αίτημα στην ΕΕ για Συμβούλιο Ασφαλείας

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα τη διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, ζήτησε μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σε δήλωσή του, ο κ. Δένδιας τονίζει πως το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Επισημαίνει επιπροσθέτως ότι παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνει, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της και προσθέτει: «Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές. Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων. Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου. Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το απολύτως σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα και πως δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας. Απευθυνόμενος προς όλους, ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και κάλεσε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ακάρ: «Η Τουρκία θα υπερασπίσει τα δικαιώματα της “Γαλάζιας Πατρίδας”»

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, συνέχισε το γαϊτανάκι των προκλητικών δηλώσεων, αναφέρθηκε στο Oruc Reis και προκάλεσε για μία ακόμα φορά κάνοντας λόγο για «Γαλάζια Πατρίδα» την οποία είναι αποφασισμένη να προστατέψει η Τουρκία. «Το τουρκικό ναυτικό συνοδεύει και προστατεύει το Oruc Reis κι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων, συμφερόντων της της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ικανότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στη Γαλάζια Πατρίδα της που περιλαμβάνει και την Κύπρο.

Στην ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” και δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην περιοχή».

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστηκε 696 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020 11:41