Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  8:30: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 10:46

Πρόκληση και προπαγάνδα: Οι έξι κινήσεις Ερντογάν και ο πόλεμος νεύρων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί με κάθε τρόπο να προκαλέσει την ελληνική πλευρά και επιδίδεται στο παιχνίδι της προπαγάνδας με το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis να βρίσκεται από χθες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Μάλιστα η τουρκική πλευρά φρόντισε να στήσει ένα ιδιαίτερο σκηνικό στη θάλασσα, πρόκλησης και προπαγάνδας σε έξι στάδια.

Αρχικά «εξαφάνισε» το Oruc Reis από ιστοσελίδες που καταγράφουν το σημείο που βρίσκονται τα πλοία, όπως το marinetraffic. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο είχε κλείσει χθες τους πομπούς του προκειμένου να… χαθεί και στη συνέχεια τον άνοιξε μπαίνοντας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η NAVTEX και το βίντεο απόπλου του Oruc Reis

Στη συνέχεια εξέδωσε την NAVTEX για έρευνες ανοιχτά του Καστελλόριζου. Ουσιαστικά, πρόκειται για την ίδια περιοχή στην οποία η Αγκυρα ήθελε να πραγματοποιήσει έρευνες τον Ιούλιο.
Μάλιστα λίγη ώρα αργότερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak είχε δώσει στη δημοσιότητα βίντεο με τον απόπλου του πλοίου.

Οι… θριαμβολογίες των Τούρκων υπουργών

Αυτά ήταν τα πρώτα στάδια της πρόκλησης, αλλά και της τακτικής που ακολουθεί η τουρκική πλευρά στο Αιγαίο. Στη συνέχεια τη σκυτάλη της προπαγάνδας παίρνουν οι Τούρκοι υπουργοί και αξιωματούχοι βομβαρδίζοντας τον Τύπο και τα social media με δηλώσεις θριαμβολογίας για την άφιξη του Oruc Reis στη Μεσόγειο.

Το Oruc Reis με 5 πολεμικά πλοία

Και στη συνέχεια η τουρκική πλευρά φτάνει στο αποκορύφωμα της προπαγάνδας δίνοντας στη δημοσιότητα εικόνες με το Oruc Reis να πλέει συνοδευόμενο από πέντε πολεμικά πλοία της Τουρκίας.

turk 11 8 2020

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα εντός του πλαισίου της αποφασιστικότητάς τους να προστατεύσουν τα δίκαια και τα συμφέροντά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας μας», αναφέρει η σχετική ανάρτηση του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, χωρίς ωστόσο, να διευκρινίζεται ο τόπος και ο χρόνος λήψης των φωτογραφιών.

Ο ελληνικός στόλος είναι σε πυκνή διάταξη στην περιοχή και παρακολουθεί

Από την πρώτη στιγμή πάντως που η τουρκική πλευρά έβαλε πλώρη για την ελληνική υφαλοκρηπίδα το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και σε πυκνή διάταξη στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, πολεμικά πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται από χθες κοντά στο τουρκικό ερευνητικό πλοίο και τη συνοδεία του, και πολλά άλλα βρίσκονται πίσω από αυτά σε διάταξη, σε καίρια σημεία.

Μάλιστα όταν διαπιστώθηκε πως το τουρκικό πλοίο είχε ρίξει καλώδια στη θάλασσα τα ελληνικά πολεμικά πλοία κάθε 15 λεπτά καλούν μέσω «hailing» τον Τούρκο πλοίαρχο του «Oruc Reis» να μαζέψει τα ερευνητικά καλώδια και να αποχωρήσει από το σημείο.

Σε ετοιμότητα όμως βρίσκονται όλες οι μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ο στρατός ξηράς.

Απτόητη η Αγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις με νέο χάρτη

Νέο χάρτη με την περιοχή δραστηριότητας του Oruc Reis έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, συνεχίζοντας την προκλητική προπαγάνδα του.

Στον χάρτη που παρουσίασε ο αξιωματούχος του υπουργείου Κ. Ερσιγιές και έδωσε στην δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, εμφανίζεται η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου δείχνουν πως το ωκεανογραφικό πλοίο κινείται εντός τουρκικής ΑΟΖ, ενώ το πλοίο βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Δεν μπορεί να κάνει έρευνες σε κλοιό από πολεμικά πλοία

Το παράδοξο, η απάντηση του οποίου είναι πως οι Τούρκοι απλώς προκαλούν και κάνουν παιχνίδι προπαγάνδας είναι πως με το κλοιό που έχει δημιουργηθεί από πολεμικά πλοία γύρω από το Oruc Reis, το τουρκικό πλοίο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες.

Τώρα η ελληνική πλευρά περιμένει τις επόμενες κινήσεις των Τούρκων, ενώ για την ώρα τόσο το Oruc Reis, όσο και τα τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκονται σε διεθνή ύδατα άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστηκε 681 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020 11:33