Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:37: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 08 Αυγούστου 2020 14:04

ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου: Με γεωτρήσεις απειλεί η Άγκυρα – Πώς αντιδρά η Αθήνα

Λίγες ώρες μετά την ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, η Τουρκία προχώρησε σε μία σειρά νευρικών αντιδράσεων και απειλών καθώς η συμφωνία που υπέγραψε η χώρα μας με το Κάιρο «τορπιλίζει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Μετά τις απειλές  του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τη σκυτάλη πήρε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος σε μία λυσσαλέα αντίδραση ανακοίνωσε με φόντο την Αγία Σοφία ότι η Τουρκία ξεκινά εκ νέου γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βλέποντας την επιτυχή έκβαση της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου που αιφνιδίασε την Άγκυρα, έφτασε στο σημείο να καταγγείλει την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της».

«Δεν τίθεται ανάγκη συνομιλιών με όσους δεν έχουν δικαιώματα, ειδικά σε θαλάσσιες ζώνες», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στην Αθήνα. «Δεν αναγνωρίζω τη συμφωνία, για εμάς είναι ανύπαρκτη η συμφωνία, η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη Λιβύη ούτε με την Αίγυπτο» συμπλήρωσε.

«Η νέα συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες είναι «άνευ αξίας» όσον αφορά στο θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

«Ενημέρωσα και τη Μέρκελ»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε, μιλώντας έξω από την Αγία Σοφία, πως η χώρα του είχε παύσει τις έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων έπειτα από αίτημα της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσω τις εργασίες γεώτρησης. Είπαμε, «εάν εμπιστεύεστε την Ελλάδα, τους άλλους, θα κάνουμε ένα διάλειμμα για μερικές εβδομάδες, αλλά δεν τους εμπιστευόμαστε». Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και τώρα συνεχίσαμε αμέσως τις εργασίες γεώτρησης» ανέφερε.

«Θα κάνουμε το καθήκον μας» λέει ο Δένδιας

Η ελληνική διπλωματία δεν άφησε αναπάντητες τις απειλές Ερντογάν για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο έλληνας ΥΠΕΞ (Open)  αφού χαρακτήρισε τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο δίκαιη λέγοντας ότι κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, απάντησε στον τούρκο πρόεδρο δείχνοντας ότι η Αθήνα δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση.

Κληθείς να απαντήσει αν εκτιμά ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο έντασης με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως η Ελλάδα εργάζεται για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, και επισήμανε ότι σε αυτό θα ήθελε να περιλάβει την Τουρκία.

Υπογράμμισε επίσης πως αν η Τουρκία επιθυμεί να λειτουργεί σαν ταραξίας, αν επιθυμεί να απειλεί τις χώρες της περιοχής, αν επιθυμεί να λειτουργεί εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, αυτό αφορά την ίδια, και ότι η Ελλάδα δεν θα την ακολουθήσει.

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, μια χώρα του 21ου αιώνα, έχει απομακρυνθεί από τα πρότυπα του 19ου αιώνα, έχει φύγει από την εποχή των κανονιοφόρων, των απειλών και των οποιοδήποτε διεκδικήσεων.

«Είμαστε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που προασπίζει τα δικαιώματά της και τα ασκεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό κάναμε με την Αίγυπτο και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» τόνισε.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα αντιδράσει και στρατιωτικά σε περίπτωση που η Τουρκία στείλει το Ορούτς Ρέις μέσα στην ελληνική ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως «θα κάνουμε το καθήκον μας, θα υπερασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Και τόνισε ρητά: «Ως μια κυρίαρχη χώρα έχουμε τη συνταγματική υποχρέωση να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας, και αυτό θα κάνουμε, με κάθε μέσο που το σύνταγμά μας και οι δυνατότητες μας μάς δίνουν, και το λέμε σε όλους, ήρεμα, να το ξέρουμε από την αρχή, να είμαστε συνεννοούμενοι, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χαιρετίζουν τη συμφωνία

Ο γιος του ιδρυτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεΐχης Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν συνεχάρη, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, τον αιγύπτιο ομολογό του Σάμεχ Σούκρι για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα (κεντρική φωτογραφία emirates-business.ae).

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Σεΐχης Αμπντουλάχ και ο Σούκρι συζήτησαν επίσης τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ ΗΑΕ και Αιγύπτου καθώς και περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Αμπντουλάχ τόνισε ότι η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα το οποίο αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες της Αιγύπτου και της Ελλάδας να ενισχύσουν τα θεμέλια σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επαίνεσε επίσης τις προσπάθειες της ηγεσίας των δύο χωρών με τον συνεχή, εποικοδομητικό συντονισμό και τη συνεργασία τους, που οδήγησαν στην υπογραφή αυτής της σημαντικής συμφωνίας, η οποία βασίζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Πηγή: in.gr

Διαβάστηκε 728 φορές