Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  2:06: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 18:17

«Αβέβαιο μέλλον»! Αγρινιώτης επαγγελματίας της Μελβούρνης σχολιάζει το lockdown

Έλληνες επιχειρηματίες της Μελβούρνης, σχολιάζουν στο SBS Greek τις πρόσφατες αλλαγές στη λειτουργία των επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν στη Βικτώρια.

Από την περασμένη Κυριακή 2 Αυγούστου μέχρι τουλάχιστον τις 13 Σεπτεμβρίου, η Βικτώρια έχει εισέλθει σε «Κατάσταση Καταστροφής» που δρα επιπρόσθετα στην Κατάσταση Επείγοντος που είχε ήδη ανακηρυχθεί.

Οι νέοι περιορισμοί αφορούν και χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτές. Η Κυβέρνηση της Βικτώριας υπολογίζει ότι 250,000 επιπλέον εργαζόμενοι, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, επηρεάζονται άμεσα από τις αλλαγές αφού γίνεται παύση της εργασίας τους.

Πολλές επιχειρήσεις κλείσουν και θα κλείσουν τις επόμενες ώρες, εκτός εκείνων που παρέχουν στοιχειώδεις υπηρεσίες, όπως είναι τα σούπερμαρκετ, οι καφετέριες, τα εστιατόρια (μόνο για υπηρεσίες πακέτο και παράδοση κατ’ οίκον), τα μανάβικα, οι κάβες, τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα, οι τράπεζες, τα εφημεριδοπωλεία (newsagencies) και τα ταχυδρομεία.

Όλες οι άλλες επιχειρήσεις είτε θα κλείσουν, είτε θα περιορίσουν σημαντικά τις δραστηριότητές τους, και πολλές απ’ αυτές ανήκουν σε ομογενείς επιχειρηματίες και επαγγελματίες.

Ο ομογενής-από Αγρίνιο- Χρήστος Υφαντής, είναι ιδιοκτήτης εργοστασίου επεξεργασίας αλουμινίου και γνωρίζει από πρώτο χέρι την κρίση στον κατασκευαστικό τομέα. Μόλις ανακοινώθηκαν οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης της Βικτώριας, κ. Υφαντής δήλωσε στο SBS Greek ότι «επηρεάζεται ο κλάδος μου διότι μειώνεται κατά 75% το δυναμικό σε κάθε μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα, που θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας».

Ο κ. Υφαντής ανησυχεί όχι τόσο για την περίοδο των επόμενων έξι εβδομάδων αλλά για το τι θα συμβεί στη συνέχεια της φετινής και της επόμενης χρονιάς.

«Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο κάθε επενδυτής θα σκεφτεί αισόδοξα τα πράγματα στο τέλος του lockdown και θα αποφασίσει κάποια μια καινούργια επένδυση. Το μέλλον μοιάζει αβέβαιο και δεν γνωρίζουμε πότε θα επανέλθουμε στα κανοικά επίπεδα».

Εύχεται όλα να ξεπεραστούν όσο γίνεται πιο ανώδυνα και να επανέλθει ο τομέας των οικοδομών στην προηγούμενη περίοδο που γνώριζε σημαντική άνοδο.

Στο Πρόγραμμά μας μίλησε και ο ομογενής αρχιτέκτονας, Κώστας Στεφανίδης, ο οποίος είπε αρχικά ότι «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα επηρεάσουν τον τομέα των κατασκευών τους επόμενους 6 με 12 μήνες».

«Θα υπάρξουν μεγάλες περικοπές στο προσωπικό στα εργοτάξια και στα μεγάλα έργα. Αυτό θα επιβραδύνει δραματικά τον ρυθμό εκτάλεσης των έργων, θα επηρεάσει σημαντικά τα εισοδήματα των εργαζομένων και τον τζίρο των εταιριών, με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές».

Ο κ. Στεφανίδης τονίζει ότι ο τομέας των κατασκευών συνεισφέρει το 55% των φορλογικών εσόδων της Πολιτείας της Βικτώριας. Επιπλέον, αναμένει έντονη καθίζηση στο ενδιαφέρον των επενδυτών σε νέα έργα.

«Υπάρχει έντονο το αίσθημα της ανασφάλειας, όλοι περιμένουμε αύξηση της ανεργίας, συμπίεση των μισθών και όλα δείχνουν ότι η ύφεση θα είναι έντονη».

Ο κ. Στεφανίδης εργάζεται ως υπεύθυνος κατασκευών σε μια μεγάλη εταιρία που κτίζει κτίρια για χώρους υγείας. «Πρόκειται για έναν κλάδο κρίσιμο και στρατηγικό ειδικά σε αυτήν την περίοδο και έτσι η εργασία μου δεν έχει επηρεαστεί άμεσα», λέει στο SBS Greek.

Επιπλέον, διατηρεί γραφείο μελετών ως αρχιτέκτονας και βλέπει πως καινούργιες δουλειές θα αργήσουν να ξεκινήσουν.

«Όλα τα μελετητικά γραφεία θα κλείσουν το βράδυ της Παρασκευής και για ενάμιση μήνα, οπότε θα υπάρξει ένα κενό στο κομμάτι της μελέτης νέων έργων. Κάποιες μικρές εταιρίες θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τους σημερινούς μας πελάτες, αλλά η αλήθεια είναι ότι η οικονομία επηρεάζεται από τους μεγάλες παίκτες.Ας ελπίσουμε ότι οι προσπάθειες και οι θυσίες που έγιναν και θα ενταθούν στο επόμενο διάστημα να πιάσουν τόπο».

Η ομογενής Ελένη Κοσμίδου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στη Μελβούρνη. Είναι κομμώτρια και η δουλειά της έχει επηρεαστεί ήδη από την αρχή της κρίσης.

«Οι πελάτες έχουν ελαττώσει τις επισκέψεις τους», λέει η κ. Κοσμίδου ενώ πιστεύει ότι αυστηρά μέτρα, όπως η χρήσης προσταυτικής μάσκας, θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί νωρίτερα.

Το κομμωτήριο στο οποίο εργάζεται έκλεισε, αλλά αισθάνεται και κάποια ανακούφιση αφού πιστεύει ότι «το Κράτος βοηθάει αρκετά τους πολίτες του και καλώς δίνει το επίδομα JobKeeper σε αυτούς που πραγματικά το χρειάζονται».

Είναι αισιόδοξη για το μέλλον. «Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τον ιό, αλλά να τον αντιμετωπίζουμε».

Πηγή: sbs.com.au