Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:21: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 17:55

Σημεία ομλίας Κ. Βελόπουλου στη Βουλή: «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων»

Είμαι της άποψης ότι πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία εν τοις πράγμασι. Δυστυχώς η παιδεία μας έχει μετατραπει σε άντρο εκκολαπτόμενων βουλευτών. Έχουμε την αντίληψη ότι η παιδεία μπορεί να γίνει οικονομικό εργαλείο. Ακολουθείστε τα πρότυπα της Κύπρου και της Βρετανίας, όπου η παιδεία είναι ο κύριος πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης. Πολλά ελληνόπουλα σπουδάζουν στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει εκροή συναλλάγματος. Την ίδια ώρα δεν δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να έρθουν εδώ ξένοι φοιτητές, από άλλες χώρες. Αυτό σημαίνει έλλειμμα στην οικονομία.

Στόχος της παιδείας είναι η εξύψωση της γνώσης. Πιστεύουμε ότι η Υπουργός Παιδείας, η Κυβέρνηση, η Πολιτεία πρέπει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη και της δημόσιας και της ιδιωτικής παιδείας και όχι να μετατρέπουν το όνειρο για πτυχία σε εφιάλτη της ανεργίας.

Δυστυχώς οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκαναν οικτρά λάθη. Το βασικότερο είναι ότι δεν συνέδεσαν την παιδεία με την παραγωγή εργασίας και πλούτου. Επί δεκαετίες παράγουμε πτυχιούχους, που φέρνουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά και δεν υπάρχει υποδομή για να τους πάρει η παραγωγή και να τους χρησιμοποιήσει. Είναι υποχρέωση της πολιτείας δεν είναι μόνο η δωρεάν παιδεία αλλά και η σύνδεσή της με την παραγωγή και την εργασία.

Το ν/σ που έχετε φέρει είναι αμφίσημο. Βλέπουμε ότι νομοθετείτε fast track, το καταλαβαίνω ότι θέλετε να πάτε διακοπές, αλλά αν υπάρχουν προβλήματα πρέπει να δουλέψουμε. Να δουλέψουμε και τον Αύγουστο όλοι εδώ. Και σήμερα για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η παιδεία είμαστε παρόντες μόνο 20. Θέλω να πω ότι μερικά πράγματα γίνονται στο πόδι.

Περίμενα να καταθέσετε ένα ν/σ στο οποίο θα υπήρχαν νέες σχολές του μέλλοντος. Εσείς απλά δημιουργείτε ένα ν/σ. Δεν χρειαζόμαστε μόνο δικηγόρους και γιατρούς. Έχουμε πολλούς και οι περισσότεροι είναι άνεργοι. Και αναγκάζονται στο τέλος να φύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά. Επομένως πριν διογκωθεί το πρόβλημα περαιτέρω βρείτε ένα τρόπο να κάνετε αποσυμπίεση. Κάντε νέες σχολές, που αφορούν τις νέες τεχνολογίες, την πληροφορική, κάντε σχολές τεχνολογίας τροφίμων. Έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα 170 ν/σ για την παιδεία. Για να μην αναφερθώ στην φορολογία. Αυτό σημαίνει ότι ο προηγούμενος υπουργός λειτουργεί πλημμελώς και έρχεται ο επόμενος και βάζει ένα λιθαράκι και τελικά χτίζουμε το γεφύρι της Άρτας.

Βλέπω ότι φοβάστε την αριστερά. Σταματήστε να την φοβάστε. Λειτουργήστε με την λογική της εκβιομηχάνισης όπως έχουν κάνει Κύπρος και Βρετανία. Θα κερδίσουμε χρήμα με αυτόν τον τρόπο. Θα έχουμε έναν αναπτυξιακό πυλώνα που θα λέγεται γνώση και εκπαίδευση. Και πραγματικά δεν καταλαβαίνω την αριστερά. Στο παρελθόν η εκπαίδευση είχε στηριχτεί στην ιδιωτική παιδεία. ΟΙ εκπαιδευτές ήταν ιδιώτες. Δεν τους πλήρωνε το κράτος.

Πείτε μου πόσοι από εμάς εδώ μέσα στέλνουμε τα παιδιά μας σε ιδιωτικά σχολεία. Είναι δικαίωμα του καθενός να στείλει το παιδί του σε όποιο σχολείο θέλει αλλά το να κόπτομαι για το δημόσιο σχολείο και να στέλνω το δικό μου παιδί σε ιδιωτικό, και μετά να γκρινιάζω στην κυβέρνηση ότι δεν είναι καλά τα δημόσια σχολεία και να είμαι εναντίον των ιδιωτικών, είναι αντιφατικό. Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχουμε έναν προβληματισμό για το κατά πόσον μπορεί να είναι κερδοσκοπικά. Αλλά οι περισσότεροι αριστεροί σπουδάσατε στο εξωτερικό σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Επίσης, έχουμε το εξής παράδοξο: Τα παιδιά της εγχώριας πολιτικής και οικονομικής ελίτ σπουδάζουν στο εξωτερικό και επιστρέφουν στην Ελλάδα σε θέσεις εξουσίας. Τα παιδιά του  Ελληνικού λαού σπουδάζουν εδώ και φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά. Πόσο έντιμο και πόσο σωστό είναι αυτό από την Πολιτεία; Προσπερνώ όσους σπούδασαν σε πανεπιστήμια του Λονδίνου και της Γερμανίας κλπ και πάω στην ουσία. Θέλουμε παιδεία ελληνική και αγωνιστική, δημόσια ή ιδιωτική; Θέλουμε να φέρουμε χρήμα στην χώρα μας. Δεν μπορεί  η Κύπρος να αυξάνει κάθε χρόνο το ΑΕΠ της από την ιδιωτική παιδεία κατά 5,5% και εσείς να είστε μόνιμα κατά της ιδιωτικής παιδείας. Αντι να πούμε «ναι» με προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.

Ας πάμε και στις ψευτοσυγκρούσεις. Από χθες ασχολείστε με το ότι ο πρωθυπουργός ταξίδεψε με ελικόπτερο. Με το αν ήταν 2 ή 3 τα ελικόπτερα. Εγώ όμως ξέρω ότι το Μαξίμου λειτουργούσε πάντα σαν εταιρεία ραδιοταξί, γιατί αυτή είναι η πολιτική ηθική των πολιτικών μας. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε 3 ελικόπτερα για να πάει από την Αντίπαρο στην Επίδαυρο. Αυτό δείχνει κάτι. Δείχνει την αφαίρεση της ηθικής από την πολιτική. Και όταν γίνει αυτό τότε  υπάρχει πρόβλημα. Και με την αντιπολίτευση διαφωνείτε στα ελλάσσονα και συμφωνείτε στα μείζονα θέματα. Υπάρχει μία βουλιμική συμπεριφορά των πολιτικών μας για την εξουσία, που τους οδηγεί στο να κάνουν τα ελικόπτερα ταξί. Αυτά τα φαινόμενα όμως πρέπει να εκλείψουν. Αν το χρειαζόταν ο πρωθυπουργός το ελικόπτερο θα συμφωνούσα να το έπαιρνε και θα τον χειροκροτούσα μάλιστα αν έπαιρνε ένα ιδιωτικό ελικόπτερο και το πλήρωνε από την τσέπη του. Κάντε λάθος επιλογές.

Πάμε και στην οικονομία. 6,42 δις ευρώ θα μας στείλουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν έχετε τέτοιους φίλους τι να τους κάνετε τους εχθρούς; Κύριοι καταρρέουν τα παραμύθια σας από τον Οκτώβριο. Θα καταρρεύσει το αφήγημά σας. Έχουμε μειωμένα έσοδα από τον τουρισμό, ελλείμματα, μία οικονομία κλινικά διασωληνωμένη και δεν θα ξέρετε τι να κάνετε. Και σας λέω ότι θα πρέπει να φοβάστε τον πεινασμένο Έλληνα. Γιατί είναι απελπισμένος. Δεν έχει τίποτα να χάσει. Να τον φοβάστε.

Χρειάζεται οργάνωση, παραγωγική ανασυγκρότηση, νέοι σχεδιασμοί αν θέλουμε να παράξουμε πλούτο. Δεν το κάνετε. Τόσες φορές το έχω πει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν ακούει. Δώσατε 3.000 στρέμματα στην Θεσσαλία σε έναν ολιγάρχη για να στήσει φωτοβολταϊκά. Ο άνθρωπος καλά κάνει. Την δουλειά του κάνει. Το λάθος το κάνετε εσείς, που έχετε μετατρέψει την πολιτική σε υποχείριο στις επιλογές του κάθε επιχειρηματία. Αντί να κάνετε την Θεσσαλία σιτοβολώνα, αντί να ενισχύσετε την παραγωγή οπωροκηπευτικών, εσείς στέλνετε για σπουδές στο εξωτερικό τα παιδιά της εγχώριας ελίτ και επιστρέφουν εδώ σε θέσεις εξουσίας, τα παιδιά του ελληνικού λαού σπουδάζουν εδώ και φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά και εσείς στήνετε ανεμόμυλους.

Και για να πάμε στα εθνικά μας, θα ήθελα να κάνετε κάτι για εκείνα τα τζαμιά στην Κω και την Ρόδο. Πάρτε τα πίσω. Όπως έκαναν οι Τούρκοι την Αγ. Σοφία τζαμί, παγώστε την ανέγερση τζαμιού στον Βοτανικό. Να μην λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο. Το Βαλιδέ Τζαμί  στην Λέσβο, να μην λειτουργήσει. Βλέπετε ότι αντιδρά και ο αντιπεριφερειάρχης. Δεν γίνεται να προκαλούν οι Τούρκοι και εμείς συνεχως να κάνουμε λάθη. Θα παγώσουμε τις αποφάσεις μέχρι να βάλει μυαλό ο Τούρκος.

Ήμουν από τους πρώτους που χειροκρότησα την σύσταση της επιτροπής για την Θράκη. Πείτε όμως γιατί στην Θράκη μπαίνουν τρεις πρόεδροι, αντιπρόεδροι, γραμματείς και είναι όλοι εξ Αθηνών και δεν βάλατε έναν που να κατάγεται από την Θράκη; Βάλτε τον Στυλιανίδη. Δεν γίνεται να βάζουμε μέλη επιτροπής από Αθήνα, Βάρη, Βούλα Βουλιαγμένη και όχι από την θράκη. Γιατί λειτουργείτε αθηνοκεντρικά. Δεν ακούτε την πικρία της περιφέρειας;

Ξέρετε τι είχε πει ο Βίκτωρ Ουγκώ για την Τουρκία; Είχε πει: «Οι Τούρκοι είναι Τούρκοι. Δεν τους συνδέει τίποτα με τις αξίες του ανθρωπισμού. Είναι άγριοι, ιμπεριαλιστές, θέλουν να κατακτούν, να εξουσιάζουν και να εκμεταλλεύονται τα άλλα έθνη. Δεν σεβάστηκαν ποτέ την ιστορία των άλλων εθνών». Και εμείς θέλουμε να κάνουμε διάλογο με τον Ερντογάν, που μας λέει ελάτε να μιλήσουμε και να παρω τα μισά δικά σας!

Ο Ελ. Βενιζέλος είχε κάνει αρκετά λάθη. Αλλά είχε ένα πλεονέκτημα. Δεν κόλλησε στην Γερμανία. Ήξερε από εξωτερική πολιτική. Και αυτό γιατί είχε κάνει ό ίδιος απόδοση του Θουκυδίδη. Τον είχε μελετήσει. Όπως θα έπρεπε να έχει κάνει κάθε πρωθυπουργός.

«Όποιος ελέγχει την Μεσόγειο ελέγχει όλο τον κόσμο». Αυτό το είχε πει ο Κίσινγκερ. Το γεράκι των ΗΠΑ. Αυτή η ρήση και μόνο αναβαθμίζει ιστορικά, γεωστρατηγικά, οικονομικά και πολιτικά την χώρα μας. Εθνικά όμως είμαστε μόνοι. Κανείς δεν θα μας βοηθήσει αν δεν αντιληφθούμε ότι είμαστε μόνοι και ότι μόνοι θα δώσουμε μάχες.

Και απορώ με τη ΝΔ που άφησε τον Μακρόν και την Γαλλία. Ακύρωσε την συμφωνία για τις φρεγάτες, με τη μόνη χώρα που έχει κοινά συμφέροντα με εμάς. Την Γαλλία, που είναι η 2η οικονομία  στην ΕΕ, που είναι μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, που είναι πυρηνική δύναμη, που έχει σημαντικό συμβατικό στρατό, γιατί η Γερμανία δεν έχει στρατό, άρα είναι ισχυρότερη από την Γερμανία. Και αυτό το έκανε η κυβέρνηση με άλλοθι τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Πιστεύω ότι υπάρχει ένα καραγκιοζοπαίχτης, που κινεί τα νήματα και θέλει να οδηγήσει την χώρα μας στην συνεκμετάλλευση. Καραγκιοζοπαίχτης είναι η Γερμανία και η Μέρκελ, που στήνει δήθεν αντιπαραθέσεις και κόντρες για να έρθουμε σε διάλογο με την Τουρκία χωρίς ουσία. Και χθες υπουργός της Τουρκίας έθεσε θέμα Κρήτης. Στο τέλος θα ζητήσουν το κοινοβούλιο και το Κολωνάκι. Ζητήστε και εσείς Ίμβρο και Τένεδο, αποζημιώσεις, απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, για να σκεφτούμε αν θα κάνουμε διάλογο.

Και μιας και ελέγχετε τα ΜΜΕ, γιατί δεν ασχολούνται συνεχώς με το Όρουτς Ρέϊς που είναι αγκυκροβολημένο στην Αττάλεια και δεν ασχολούνται με τον Μπαρμπαρός και το Γιαβούζ; Πού είναι αυτά τα πλοία; Γιατί το κρύβουν ότι βρίσκονται νοτίως της Κύπρου; Γιατί η Κύπρος είναι μακράν, ενώ υπάρχει το ενιαίο αμυντικό δόγμα; Οι Τούρκοι αλωνίζουν  στην ΑΟΖ της Κύπρου και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τους Έλληνες που στην Κύπρο. Και όμως κανείς δεν μιλάει.

Η Αλβανία, που βιαστήκατε να τους βάλετε στην ΕΕ χωρίς να ασκήσετε βέτο, έχει υπογράψει στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία. Όχι μόνο παραβιάζουν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, αλλά υπέγραψαν συμφωνία με τον Ερντογάν για την δημιουργία βάσεων στο  Αλβανικό έδαφος και την αγορά οπλικών συστημάτων από την Τουρκία.

Θα επιμείνω. Καθυστερήστε το τζαμί στον Βοτανικό. Οι Τούρκοι κάνουν τζαμιά την Παναγία Σουμελά και την Αγ. Σοφία Τραπεζούντας. Προχώρησαν σε εξισλαμισμό τους με βίαιο τρόπο από χθες και με απόφαση του Ερντογάν. Καλώ λοιπόν την Υπουργό να παγώσει τα τζαμιά σε Ρόδο, Κω, Λέσβο, Βοτανικό.

Πάρτε μηνύματα από την Σαουδική Αραβία, που κάνει διαφήμιση για εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα και εσείς δεν κάνετε το παραμικρό για αντίμετρα. Η Τουρκία έχει αυτή την στιγμή ταμειακή ρευστότητα 21 δις ευρώ. Αν τους χτυπήσετε ο Ερντογάν θα γονατίσει. Σταματήστε να αγοράζετε ρούχα και προϊόντα από τους Τούρκους. Στα μέτρα της Τουρκίας σε βάρος μας ας απαντήσουμε με οικονομικά αντίμετρα.

Η Μάλτα, η μικρή Μάλτα, κάνει κοινές ασκήσεις με την Τουρκία αυτή την στιγμή που μιλάμε. Αυτή είναι η περήφανη εξωτερική πολιτική της χώρας μας; Αν δεν μπορείτε ακούστε μας. Κάντε ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, όπως έκανε σήμερα ο Αναστασιάδης, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνείται πεισματικά. Μην κάνετε το λάθος να πάτε σε συμφωνία με την Τουρκία, χωρίς πρώτα να έχει γίνει το Συμβούλιο.