Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:49: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020 18:04

Πέτσας: Αν χρειαστεί θα γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους (βίντεο)

Τουρκία και κορονοϊός κυριάρχησαν στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Με την τουρκική προκλητικότητα σε κάθε επίπεδο τόσο με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί αλλά και με τη τουρκική Navtex ανοικτά του Καστελόριζου, ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε «συνιστά πρόκληση όχι μόνο για τους Έλληνες και τους απανταχού χριστιανούς αλλά και για ολόκληρο τον δυτικό και πολιτισμένο κόσμο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στο μήνυμά του για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας πως «αυτή η ενέργεια δεν είναι μια εκδήλωση ισχύος, αλλά απόδειξη αδυναμίας και φυσικά δεν έχει τη δύναμη να σκιάσει την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Γι’ αυτό η καταδίκη δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί και να ενταθεί σε οικουμενικό επίπεδο. Στο μεταξύ, ενώ η ‘Αγκυρα διατηρεί σε ισχύ την παράνομη NAVTEX για έρευνες σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παραμένει αγκυροβολημένο και τουρκικά πολεμικά σκάφη αποσύρονται». Στο σημείο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα».

Για τον κορονοϊό ο κ. Πέτσας είπε ακόμα ότι ο εφησυχασμός που οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε στην απαγόρευση των πανηγυριών και στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ. Είπε μάλιστα ότι αν χρειαστεί τις επόμενες ημέρες θα γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους.

Στο ερώτημα αν είναι θέμα ωρών ή ημερών η απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους όπως εκκλησίες είπε ότι οι ειδικοί παρακολουθούν την κατάσταση και όταν κρίνουν θα αποφασίσουν πότε θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το μέτρο.

«Από την αρχή καταστήσαμε σαφές ότι θα παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και ανάλογα θα αναπροσαρμόζουμε τις αποφάσεις μας» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επισήμανε, ωστόσο, πως «στο διάστημα που πέρασε αναγκαστήκαμε -εξαιτίας της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων στις βαλκανικές χώρες – να αυστηροποιήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις εισόδου από τα χερσαία σύνορά μας.

Επιπλέον, από αύριο το πρωί, Τρίτη 28 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου, όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, μέσω αεροπορικών συνδέσεων, από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR τέστ), που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους».

Υπογράμμισε, επίσης, πως «αν από το εξωτερικό, ανοιγοκλείνοντας τη στρόφιγγα των αφίξεων, μπορέσαμε μέχρι σήμερα να έχουμε ελεγχόμενο αριθμό κρουσμάτων, ο κύριος εχθρός παραμένει στο εσωτερικό. Λέγεται εφησυχασμός. Φαίνεται στη χαλάρωση όλων μας. Και αποτυπώνεται σε απαράδεκτα φαινόμενα συγχρωτισμού, εξαιρετικά επικίνδυνα για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας «η αύξηση των κρουσμάτων σε αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, υπενθυμίζει ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ και να τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφασίστηκε να απαγορευτούν τα πανηγύρια, να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές, αλλά και να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Όχι για τιμωρητικούς λόγους, αλλά για να παραμείνει ισχυρό το μήνυμα ότι ιός είναι ανάμεσά μας και οφείλουμε να τηρούμε σχολαστικά όλα όσα μας υπαγορεύουν οι ειδικοί. Αποστάσεις, μάσκες, ατομική υγιεινή».

Απαντώντας σε ερώτημα για το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento και στην συνέχεια ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αν ο πρωθυπουργός μετέβη στην Αντίπαρο και στην Επίδαυρο με στρατιωτικό ελικόπτερο ο κ. Πέτσας είπε μεταξύ άλλων: «Στον πρωθυπουργό διατίθενται από την Πολιτεία τα μέσα που χρειάζονται για την μετακίνησή του. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός μετακινήθηκε στην Πάρο με την πτήση της γραμμής και την Κυριακή το απόγευμα μετακινήθηκε από την Αντίπαρο στην Επίδαυρο με στρατιωτικό ελικόπτερο». Επίσης απαντώντας και στην σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Θα περίμενε κανείς περισσότερη ειλικρίνεια και λιγότερη υποκρισία. Είναι άλλο πράγμα να χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός για τα καθήκοντα του τα μέσα που του διατίθενται και άλλο για ιδιωτικές του επισκέψεις. Επομένως με βάση το παρελθόν μπορεί κανείς να κρίνει ποιος το χρησιμοποιούσε για ιδιωτικές επισκέψεις και ποιος για να ασκεί τα καθήκοντά του».

Δείτε όλη την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

newsit.gr

Πολυμέσα