Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:05: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020 17:57

Κρίση στο Αιγαίο: Νέα NAVTEX για πραγματοποίηση ασκήσεων εξέδωσε η Τουρκία

Νέα NAVTEX για την πραγματοποίηση ασκήσεων στον «κόλπο του Ξηρού» στα χωρικά της ύδατα εξέδωσε η Τουρκία – Από σήμερα μέχρι και τις 29 Ιουλίου σε ισχύ

Εξακολουθεί να συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο η Τουρκία, αφού παρά την αποχώρηση ενός μέρους του στόλου της και την επιστροφή του στη ναυτική βάση του Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο, συνεχίζει να διατηρεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο μία σημαντική δύναμη σκαφών επιφανείας -περίπου 15 πλοία- η οποία αποτελείται από φρεγάτες, κορβέτες και πυραυλακάτους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι εμφανίζονται να έχουν στείλει πλησίον της θαλάσσιας περιοχής, όπου με παράνομη NAVTEX έχουν δεσμεύσει για την διεξαγωγή ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δύο φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ και ένα υποβρύχιο. Τα εν λόγο σκάφη, μέχρι ώρας τουλάχιστον, φαίνεται να κινούνται εντός της τουρκικής ΑΟΖ, αλλά σε πολύ κοντινή απόσταση με την περιοχής που έχει δεσμευθεί από την Άγκυρα.

Να σημειώσουμε πως η τουρκική NAVTEX δεσμεύει, πέραν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ένα μικρό κομμάτι που ανήκει στην τουρκική ΑΟΖ. Η κίνηση τόσο του τουρκικού υποβρυχίου, όσο και των δύο φρεγατών, παρακολουθείται στενά από την ελληνική φρεγάτα «Κανάρης» η οποία μέχρι πρότινος συμμετείχε στη δύναμη UNIFIL των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο και τώρα πλέει στην ευρύτερη περιοχή. Να σημειώσουμε πως ιδιαίτερα η παρουσία των δύο φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ στην εν λόγο περιοχή είναι κάτι που προβληματίζει την ελληνική πλευρά, δεδομένου της δύναμης πυρός αλλά και των αυξημένων επιχειρησιακών δυνατότητων που διαθέτει ο συγκεκριμένος τύπος.

Στο πλαίσιο αυτό το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εξακολουθεί και παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή, δεδομένου πως πέραν της, έστω και μειωμένης, κινητικότητας που εξακολουθεί και παρατηρείται στο τουρκικό Π.Ν, συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και τις 2 Αυγούστου η σχετική NAVTEX, ενώ και το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας με άγνωστες τις προθέσεις του.

Νέα NAVTEX

Την ίδια ώρα σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και στο Βόρειο Αιγαίο, με αφορμή την έκδοση μίας νέας NAVTEX της τουρκικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας, με βάση την οποία δεσμεύεται μία μεγάλη θαλάσσια περιοχή για την πραγματοποίηση ασκήσεων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στον κόλπο του Ξηρού.

Η συγκεκριμένη NAVTEX έχει ισχύ από σήμερα μέχρι και τις 29 του μήνα, με την περιοχή που έχει δεσμευθεί να αφορά κυρίως σε χωρικά τουρκικά, αλλά και διεθνή ύδατα.

Γιώργος Διονυσόπουλος

Πηγή: Protothema.gr

Διαβάστηκε 763 φορές